Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na redno mesečno predavanje o jugoslovansko-izraelskih odnosih med diplomacijo in obveščevalnimi službami - 24. 10. 2019

Oktobrsko redno mesečno predavanje posvečeno jugoslovansko-izraelskim odnosom bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani. Predavala bo dr. Mateja Režek.

Jugoslovansko-izraelski odnosi med diplomacijo in obveščevalnimi službami

Vabimo vas na redno mesečno predavanje z naslovom Jugoslovansko-izraelski odnosi med diplomacijo in obveščevalnimi službami.

Predavanje bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Predaval bo dr. Mateja Režek.

O vsebini predavanja:

Predavanje bo zajelo jugoslovansko-izraelske odnose od nastajanja judovske države v Palestini v prvih letih po drugi svetovni vojni do začetka razpada Jugoslavije leta 1990. V ozadju diplomatskega dogajanja bodo osvetljeni predvsem tajni stiki med državama, v katerih so ključno vlogo odigrale obveščevalne službe. Raziskava tajnega sodelovanja med Jugoslavijo in Izraelom se opira zlasti na arhivske vire slovenske in jugoslovanske Službe državne varnosti, ki jih hrani Arhiv Republike Slovenije, dopolnjujejo pa jih diplomatski dokumenti iz Arhiva Jugoslavije in Diplomatskega arhiva v Beogradu. Arhivski viri razkrivajo dvotirnost in razhajanja v jugoslovanski politiki do Izraela, obenem pa dokazujejo, da so – ne glede na jugoslovansko prekinitev diplomatskih odnosov z Izraelom leta 1967 – tajni stiki med državama potekali skozi celotno obdobje obstoja socialistične Jugoslavije.