Skoči do osrednje vsebine

Odprli VII. Bogatajeve dneve zaščite in reševanja

V Gasilsko-reševalnem centru Postojna je bilo danes, 17. oktobra, slovesno odprtje VII. Bogatajevih dni zaščite in reševanja. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Karl Erjavec.

Kot je na odprtju bienalne prireditve, ki jo tokrat organizirata Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Občina Postojna, dejal minister za obrambo Karl Erjavec, se ta večdnevna prireditev imenuje po izjemnem človeku, ki je zaznamoval izgradnjo slovenskega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju. Minister Erjavec je poudaril, da so Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja odlična priložnost, da se državljani in državljanke pobliže spoznajo z delom služb v okviru sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pa tudi da ponovno ozavestijo, kako tesno smo vsi povezani v prizadevanju za čim uspešnejše soočanje z nesrečami, ter kaj lahko storimo, da do marsikatere nesreče sploh ne pride. Poudaril je, da zaščita ne pomeni le reševanja ob konkretni nesreči, temveč tudi krepitev preventivnega in samozaščitnega vedenja. Izpostavil je tudi jutrišnjo vajo državnega pomena VAJA POSTOJNA 2019, na kateri bodo lokalni reševalci prikazali pripravljenost na neurja z močnim vetrom in verižnimi nesrečami, vključno z množično prometno nesrečo. Ob tej priložnosti se je minister Erjavec zahvalil vsem pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč za njihov velik prispevek pri reševanju življenj ter njihovim družinam za podporo pri opravljanju zahtevnega poslanstva.

Odprtja VII. Bogatajevih dni zaščite in reševanja so se udeležili tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora Samo Bevk in družina Mirana Bogataja. Zbrane je nagovoril tudi podžupan Občine Postojna Andrej Berginc.

Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, na kateri se prebivalcem širšega območja predstavljajo enote Civilne zaščite, reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami nasploh. Prireditev je namenjena prebivalcem celotne regije in poteka z geslom Življenja rešujemo skupaj. Dogajanje na prireditvi je zaživelo že zgodaj dopoldne. V posebnem šotoru na 800 m2 površine se predstavljajo vsi najpomembnejši organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge domače in tuje službe in nevladne organizacije, ki so pri nas vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V drugem šotoru enake velikosti več kot 80 ponudnikov predstavlja opremo ter sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Različne predstavitve potekajo tudi na 2.700 m2 zunanjih površin. Organiziranih je več posebnih dogodkov, in sicer vaja državnega pomena Postojna 2019, Dan alpske konvencije, Tek 112, mednarodno gasilsko tekmovanje in tekmovanje gasilskih enot širšega pomena. Prav tako bodo izvedli kar dvanajst strokovnih posvetov ter posebne vsebine za otroke in mladino.

Zvočna posnetka:

Video posnetek, Jakob Oražem, URSZR