Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo po nedavnih potresih Albaniji poslala pomoč

Vlada je sklenila, da bo Albaniji na podlagi prošnje, podane prek mehanizma EU, poslala materialno pomoč po nedavnih potresih. Ocenjena vrednost pomoči znaša 60.000 evrov.

Vlada je na dopisni seji danes, 26. septembra, sprejela odločitev, da bo Albaniji na podlagi prošnje, podane prek mehanizma EU, poslala materialno pomoč po nedavnih potresih. Ocenjena vrednost pomoči znaša 60.000 evrov.

Albanijo sta 21. septembra letos prizadela potresa na območju zahodno od Tirane, ki so jima sledili številni popotresni sunki. Najbolj prizadeta področja so prefekture Durrës, Tirana, Elbasan, Diber, Lezha, Fier in Berat. Dva dni pozneje so bili v tej državi nevihte in močno deževje, kar je na območjih, ki jih je prizadel potres, povzročilo hudourniške poplave. Poškodovanih je bilo več kot 1500 hiš, 125 večjih objektov, zdravstveni domovi, mostovi in več elektrarn. Pristojni državni organi so prek mehanizma Unije na področju Civilne zaščite oziroma Centra za usklajevanje nujnega odziva 24. septembra zaprosili za mednarodno pomoč, ki bi obsegala šotore, komplete prve pomoči, spalne vreče, odeje, prenosne postelje, posteljnino, črpalke, agregate, žaromete, lestve, motorne žage, modularne mostove, osnovna živila in drugo.

Slovenija bo Albaniji poslala pet kompletov za začasno namestitev prizadetega prebivalstva, pet šotorov S-2, po 50 postelj, spalnih vreč in odej ter pet agregatov. Skupna vrednost materialne pomoči s prevozom je ocenjena na 60.000 evrov.

Vir: Ministrstvo za obrambo