Skoči do osrednje vsebine

MOP glede sanacije celjskih vrtcev dela v dobro otrok, varno in strokovno

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je v Celju udeležil srečanja s starši otrok celjskih vrtcev, ki ga je na temo sanacije celjskih vrtcev organizirala Mestna občina Celje (MOC). Minister je pozdravil starše in poudaril, da je prioriteta glede sanacije, ki jo v pomoč MOC financira in izvaja Ministrstvo za okolje in prostor, da ta poteka varno za otroke. Zagotovil je, da bosta prva dva vrtca, od za sanacijo predvidenih desetih, sanirana do konca leta.

Generalna direktorica direktorata za okolje mag. Tanja Bolte je predstavila potek sanacije onesnažene zemljine, pri čemer je prioriteta, da se ve, kam bo odpeljana. Boltetova je predstavila tudi pravne podlage, ki jih je bilo treba sprejeti in so bile osnova, da se je lahko začelo z razpisi za sanacijo prvih dveh vrtcev. Predstavila je tudi časovnico sanacije preostalih vrtcev. Po načrtih MOP bo sanacija vseh 10-ih vrtcev končana v dveh letih.

Minister je ob tem poudaril, da je Celje eno izmed območij v Sloveniji, obremenjeno s preteklimi bremeni, ter da je taka območja v Sloveniji potrebno urediti sistemsko.  Do konca leta bo MOP pripravil nov Zakon o varovanju okolja (ZVO-2) , ki bo  sistemsko uredil problematiko v preteklosti onesnaženih območij in predvidel sistemsko financiranje za sanacijo takih območij.

V skladu z dogovorom v Celju bodo na spletni strani MOP objavljene predstavitve MOP v Celju in Priporočila NIJZ za ravnanje in zaščito zdravja otrok pri igri na otroških igriščih.