Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na redno mesečno predavanje o Kremser Schmidtovi poslikavi znamenite Marijine kapele v Gruberjevi palači - 12. 9. 2019

Septembrsko redno mesečno predavanje posvečeno poslikavi znamenite Marijine kapele v Gruberjevi palači v Ljubljani bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani. Predaval bo dr. Ferdinand Šerbelj.
Privatna kapela Gabriela Gruberja v Gruberjevi palači iz druge polovice 18. stoletja.

Kremser Schmidtova poslikava znamenite Marijine kapele v Gruberjevi palači. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Kremser Schmidtova poslikava znamenite Marijine kapele v Gruberjevi palači

Vabimo vas na redno mesečno predavanje z naslovom Kremser Schmidtova poslikava znamenite Marijine kapele v Gruberjevi palači.

Predavanje bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Predaval bo dr. Ferdinand Šerbelj.

O vsebini predavanja:

Leta 2018 je minilo 300 let od rojstva znamenitega poznobaročnega avstrijskega slikarja Martina Johanna Schmidta, imenovanega Kremser Schmidt. Ob tej priložnosti je bila v dunajskem Belvederu komorna razstava njegovih del. Njegov obsežni opus je zaznamoval tudi naše poznobaročno slikarstvo s cikli velikih oltarnih slik v Velesovem in Gornjem Gradu ter s posameznimi deli tako na Kranjskem kot na Štajerskem. Z njegovim slikarstvom doživi umetnostni profil poznega baroka enega izmed kakovostnih vrhov, kar je estetiko tega sloga med domačimi slikarji podaljšalo še globoko v 19. stoletje. Med najpomembnejše slikarske izvedbe Kremser Schmidta sicer sodi poslikava v Gruberjevi palači v Ljubljani. Zakaj? Njen pomen v slikarjevem opusu bo razgrnilo predavanje. Ob tem bo v kontekstu ljubljanske stavbne dediščine predstavljena Gruberjeva palača, beseda pa bo tekla tudi o vlogi in pomenu samega Gabriela Gruberja.