Skoči do osrednje vsebine

Vlada o predlogu kandidata za člana Evropske komisije in ustanovitvi Slovenske hiše v Bruslju

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da za člana Evropske komisije iz Republike Slovenije predlaga Janeza Lenarčiča.
Sklenila je tudi, da ustanovi Slovensko hišo v Bruslju kot dislocirano enoto Veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju, z namenom enotne predstavitve in promocije slovenske ustvarjalnosti, inovativnosti, gospodarske konkurenčnosti, umetnosti, znanosti, športa, turizma, gastronomije, vinarstva in splošne promocije države.

Predlog imenovanja kandidata za člana Evropske komisije

Vlada Republike Slovenije se je na današnji dopisni seji seznanila s pozitivnim mnenjem Odbora za zadeve Evropske unije in sprejela sklep, da za člana Evropske komisije iz Republike Slovenije predlaga Janeza Lenarčiča.

Vir: Kabinet predsednika vlade

Slovenska hiša v Bruslju

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep, da Ministrstvo za zunanje zadeve, z namenom enotne predstavitve in promocije slovenske ustvarjalnosti, inovativnosti, gospodarske konkurenčnosti, umetnosti, znanosti, športa, turizma, gastronomije, vinarstva in splošne promocije države s 1. 9. 2019 ustanovi Slovensko hišo v Bruslju kot dislocirano enoto Veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju.

Slovenska hiša v Bruslju bo pri svojem delu upoštevala smernice Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urada Vlade RS za komuniciranje.

Slovenska hiša bo predvidoma obsegala informacijsko-razstavni prostor, družabni prostor, sejno dvorano, čitalnico in knjižnico ter priložnostne delovne prostore. Z operativnim delovanjem bo začela najkasneje 30. 6. 2020, posebej intenzivno pa bo delovala v času predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021.

Okvirna ocena vrednosti aktivnosti in dejanj, povezanih s Slovensko hišo, je 1.34 mio evrov, sredstva za to bodo zagotavljali MZZ, MK, UKOM, MGRT, MKGP in MIZŠ v okviru svojih finančnih načrtov.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve