Skoči do osrednje vsebine

Fitch zvišal bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna agencija Fitch je včeraj zvišala bonitetno oceno Slovenije z A- na A in ji pripisala stabilne obete. Gre za že tretjo pozitivno spremembo bonitetne ocene Slovenije v tem letu, kar je pokazatelj, da je Slovenija v dobri kondiciji in uspešno konsolidira javne finance.

Slovenska zastava | Avtor: Bigstock

Fitch dvig bonitetne ocene pripisuje uspešnemu zniževanju javnega dolga in doseganju javnofinančnega presežka. Slovenija je pri zniževanju javnega dolga med vsemi evrskimi državami najuspešnejša in ga bo letos ciljno znižala na 65,4 % BDP. Prav tako bo Slovenija konec leta beležila 0,7 % proračunskega presežka oziroma 193, 6 milijonov evrov. Poleg tega agencija dvig ocene utemeljuje z gospodarsko rastjo, dobrimi ekonomskimi odnosi s tujino, krepitvijo bančnega sektorja ter z zniževanjem nezaposlenosti.

»V letošnjem letu je to že tretja pozitivna sprememba na področju bonitetnih ocen Slovenije. Aprilskemu izboljšanju obetov iz stabilnih v pozitivne pri agenciji Moody's je junija sledilo zvišanje bonitetne ocene agencije S&P z A+ na AA-, včeraj pa je dobro kondicijo Slovenije potrdila še agencija Fitch,« je izboljšanje ocene pospremil minister dr. Andrej Bertoncelj.

Kot omenjeno, ima Slovenija pri agenciji S&P oceno AA- s stabilnimi obeti, ocena pri agenciji Fitch je A s stabilnimi obeti, pri Moody's pa Baa1 s pozitivnimi obeti.