Skoči do osrednje vsebine

36. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela Opredelitev Republike Slovenije v sodnem postopku Evropske komisije proti Republiki Sloveniji ter predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o enakih možnostih žensk in moških.

Izjava ministrice za pravosodje Andreje Katič po seji vlade. | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

Vlada je na današnji seji sprejela Opredelitev Republike Slovenije v sodnem postopku k zadevi C-316/19 Evropska komisija proti Republiki Sloveniji. Evropska komisija (Komisija) je dne 16. aprila 2019 pred Sodiščem EU vložila tožbo zoper Republiko Slovenijo, v kateri ji v zvezi s hišno preiskavo in zasegom v Banki Slovenije dne 6. julija 2016 očita dve kršitvi, in sicer kršitev nedotakljivost arhivov Evropske unije ter nekonstruktivno razpravljanje slovenskih organov z Evropsko centralno banko pred in po hišni preiskavi, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja. Odgovor na tožbo bo na Sodišče EU vlagalo Državno odvetništvo RS. Rok za odgovor se izteče 3. julija 2019. Za pomoč pri pripravi odgovora je vlada 9. maja 2019 ustanovila Delovno skupino pod vodstvom Ministrstva za pravosodje, v okviru katere se je oblikovala opredelitev Republike Slovenije v navedenem sodnem postopku.

Vlada je določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o enakih možnostih žensk in moških in ga pošlje v obravnavo Državnemu zboru po rednem postopku.Predlog sprememb zakona je pripravljen z namenom izboljšanja oziroma doseganja enakih možnosti žensk in moških oziroma povečanja deleža podzastopanega spola pri sestavi delovnih teles vlade ter organov upravljanja in nadzora oseb javnega prava ter pri imenovanju ali predlaganju predstavnic in predstavnikov samoupravne lokalne skupnosti in samoupravne narodne skupnosti v organe upravljanja in nadzora oseb javnega prava.

Izjava po seji vlade

Izjava ministrice za pravosodje Andreje Katič po seji vlade.