Skoči do osrednje vsebine

URSIKS: Predsednik Republike in ministrica za pravosodje obiskala Prevzgojni dom Radeče ob dnevu odprtih vrat

V Prevzgojnem domu Radeče je danes, 10. junija 2019, potekal dan odprtih vrat. Obiskovalci so si lahko v sklopu dogodka ogledali zanimive aktivnosti, ki so jih pripravili mladoletniki skupaj z zaposlenimi.

Uvodoma je gostom dobrodošlico izrekla Jerica Lipec, direktorica Prevzgojnega doma Radeče. Obiskovalce je prijazno povabila, da si ogledajo kako se je živelo v gradu nekoč in kaj v njem danes delajo »novodobni graščaki«. Za obisk se je posebej zahvalila predsedniku Republike Borutu Pahorju in ministrici za pravosodje Andreji Katič. Dejala je, da je v času priprav na dogodek v zavodu vladalo posebno povezovalno vzdušje in vnema, da bo grad z vsemi prebivalci zasijal v svoji najsvetlejši podobi.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je mladoletnikom in zaposlenim izrekla iskrene pohvale za ves trud in napor, ki so ga vložili za to, da so obiskovalcem dneva odprtih vrat prikazali dan »grajske gospode«. Mladoletnike je nagovorila, da je prav vsak izmed njih čudež. Eden izmed mnogih, a vendar edinstven in tak, da mu nikjer in nikoli ne bo para. V preteklosti so prekoračili črto dovoljenega, zato jim je zaželela, da bi našli pravo pot. Vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom lahko dojemajo kot novo priložnost, saj je pred njimi še večji del življenja. Zagotovo si lahko postavijo nove cilje ter ustvarijo lepšo prihodnost, tudi s pomočjo zaposlenih.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V svojem nagovoru je mladoletnikom predal sporočilo, da je njihovo bivanje v prevzgojnem domu predvsem priložnost, da bolje spoznajo svoje pozitivne lastnosti, vrline in sposobnosti. Odkrijejo lahko talente, ki jih nosi v sebi vsak izmed nas, ne glede na svojo preteklost. Ko jih odkrijejo, jih je potrebno negovati in vložiti ves trud, da jih bodo lahko vnovčili v svojem nadaljnjem življenju. Predsednik Pahor je izrazil mnenje, da sta samozavest in samopodoba mladih v prevzgojnem domu ranjeni, zato rabijo pomoč, ki pa jo ni vedno lahko sprejeti. Mlade je pozval, naj zaposlenim dajo priložnost in sprejmejo ponujeno pomoč. »Mladoletnikom dajete svojo dušo in predanost, da vam zaupani otroci najdejo nov navdih za svoje življenje. Samo vaša osebna srčnost pripelje do tistega stika z ranjeno dušo mladoletnika, da lahko zunaj najde več sonca skozi temne oblake njegovih dosedanjih izkušenj.« S temi besedami se je zaposlenim zahvalil za predano in odgovorno delo s pomembnim poslanstvom. Poudaril je tudi pozitivne vidike dela mladoletnikov, ki se kažejo ob današnjem dogodku, na katerem aktivno sodelujejo. Zahvalil se je za povabilo na dan odprtih vrat ter vrnil povabilo mladoletnikom in zaposlenim, da ga ob podobni priložnosti obiščejo v predsedniški palači.

Obiskovalci so si lahko po uvodnih nagovorih ogledali kratek film o življenju v prevzgojnem domu. Sledila je čajanka z mladoletniki, kjer se je predsednik Republike Borut Pahor družil z mladoletniki. Mladoletniki so mu med drugim več povedali o svojih načrtih za prihodnost. Sledil je ogled delavnice in fotografske razstave na notranjem dvorišču zavoda. V grajskem parku je bilo predstavljenih še nekaj aktivnosti, predsednik republike in ministrica za pravosodje pa sta prijetno okolje grajskega parka v toplem sončnem dnevu izkoristila za pogovor z mladoletniki, zaposlenimi in ostalimi obiskovalci.

1 / 3