Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo sprejela do pet prosilcev za mednarodno zaščito iz Italije

Odločitev vlade, da sprejme prosilce za mednarodno zaščito v okviru delitve bremen med državami članicami EU, je utemeljena in v skladu s stališči, ki jih že od leta 2010 zastopa Republika Slovenija.

Republika Slovenija vseskozi zagovarja pomen solidarnosti in odgovornosti. Republika Italija je zaradi svoje geografske lege tradicionalno ciljna sprejemna država pomembnega priliva ilegalnih priseljencev v EU. Odločitev vlade, da sprejme prosilce za mednarodno zaščito v okviru delitve bremen med državami članicami EU, je utemeljena in v skladu s stališči, ki jih že od leta 2010 zastopa Republika Slovenija. Temelji na suvereni odločitvi države, da izrazi solidarnost z državo članico, kar ji daje možnost, da pri odločitvi upošteva vse vidike sprejemnih, integracijskih in ostalih zmožnosti za sprejem prosilcev.

Za sprejem, obravnavo in pomoč pri vključevanju oseb, ki bodo v Slovenijo sprejete iz Italije na podlagi delitve bremen med državami članicami EU, bodo porabljena sredstva EU Sklada za azil, migracije in vključevanje ter proračunska sredstva.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve