Skoči do osrednje vsebine

mag. Aleksander Strel

Življenjepis

Po izobrazbi magister politologije, je šef Protokola Republike Slovenije od oktobra 2018. Od nastopa te funkcije so bili pod njegovim vodstvom uspešno izvedeni številni protokolarni dogodki na najvišji državni ravni. Med njimi gre izpostaviti predvsem obdobje predsedovanja Slovenije Svetu EU, med katerim je Protokol skrbel za organizacijsko-logistični vidik več kot 20 srečanj na ministrski ravni in ravni voditeljev vlad ter številne prireditve ob 30-letnici samostojne Republike Slovenije. Med večje multilateralne projekte tega obdobja sodijo predvsem še pobuda Tri morja, eno največjih političnih in protokolarnih srečanj v samostojni Sloveniji ter večkratno srečanje na ravni predsednikov držav - pobuda Brdo Brijuni Process.
Poleg tega je bilo v zadnjih štirih letih izvedenih več kot 70 uradnih ali delovnih obiskov najvišjih državnih predstavnikov doma in v tujini, številne državne proslave ter vrsta drugih protokolarnih dogodkov.

Strel je sicer v protokolarno delo na najvišji državni ravni tesno vpet že vse od leta 2004. Kot koordinator protokolarnih dogodkov je pripravljal več uradnih in delovnih obiskov predsednika republike, predsednika državnega zbora in predsednika vlade doma in v tujini ter uradnih obiskov najvišjih tujih državnikov v Sloveniji. Zaupana mu je bila tudi koordinacija ministeriala za zdravje v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v enem najzahtevnejših obdobij dela Protokola Republike Slovenije. Leta 2013 je bil imenovan na delovno mesto sekretarja v Protokolu Republike Slovenije.

Novembra 2013 je sprejel delo v Kabinetu predsednika vlade, kjer je vodil in koordiniral protokolarne obveznosti za tri predsednike vlad. Zadolžen je bil za vodenje protokolarnih aktivnosti, organizacijo in koordinacijo delovnih obiskov in drugih protokolarnih dogodkov predsednika vlade ter za vodenje projektnih skupin za ključne projekte na področju organizacije protokolarnih dogodkov.

Strel tekoče govori italijansko, angleško in hrvaško, redno pa se udeležuje tudi različnih izobraževanj s področja državne uprave ter tujih jezikov.