Skoči do osrednje vsebine

mag. Aleksander Strel

Življenjepis

Po izobrazbi magister politologije, je šef Protokola Republike Slovenije od oktobra 2018. Od nastopa te funkcije so bili pod njegovim vodstvom uspešno izvedeni številni protokolarni dogodki na najvišji državni ravni. Med njimi gre izpostaviti predvsem pobudo Tri morja, enega največjih političnih in protokolarnih srečanj v samostojni Sloveniji, ki se ga je udeležilo 9 predsednikov držav, predsednik Evropske komisije in številni ministri z delegacijami. Poleg tega je v tem času potekalo več kot 5 državnih proslav ter več kot 20 uradnih ali delovnih obiskov najvišjih državnih predstavnikov doma in v tujini.

Strel je sicer v protokolarno delo na najvišji državni ravni tesno vpet že vse od leta 2004. Kot koordinator protokolarnih dogodkov je pripravljal več uradnih in delovnih obiskov predsednika republike, predsednika državnega zbora in predsednika vlade doma in v tujini ter uradnih obiskov najvišjih tujih državnikov v Sloveniji. Zaupana mu je bila tudi koordinacija ministeriala za zdravje v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v enem najzahtevnejših obdobij dela Protokola Republike Slovenije. Leta 2013 je bil imenovan na delovno mesto sekretarja v Protokolu Republike Slovenije.

Novembra 2013 je sprejel delo v Kabinetu predsednika vlade, kjer je vodil in koordiniral protokolarne obveznosti za zadnje tri predsednike vlad. Zadolžen je bil za vodenje protokolarnih aktivnosti, organizacijo in koordinacijo delovnih obiskov in drugih protokolarnih dogodkov predsednika vlade ter za vodenje projektnih skupin za ključne projekte na področju organizacije protokolarnih dogodkov.

Strel tekoče govori italijansko, angleško in hrvaško, redno pa se udeležuje tudi različnih izobraževanj s področja državne uprave ter tujih jezikov.