Skoči do osrednje vsebine

Mirana Omerzu

Mirana Omerzu je rojena v Mariboru, kjer je tudi preživela obdobje svoje mladosti vse do zaključka Srednje elektro računalniške šole, ko se je zaradi študija na Pravni fakulteti preselila v Ljubljano. Leta 2001 je uspešno diplomirala in se takoj nato kot univerzitetna diplomirana pravnica zaposlila na Zvezi potrošnikov Slovenije. Štiri leta se je posvečala varstvu potrošnikov, katerim je nudila svetovanje in pomoč pri reševanju njihovih konkretnih primerov.

Januarja 2005 se je zaposlila na Tržnem inšpektoratu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in do leta 2014 delala kot tržna inšpektorica. V tem času je bila zadolžena za pripravo in nato tudi izvedbo projekta (Twinning project) na področju nadzora varstva potrošnikov, ki je bil izveden v sodelovanju s pogodbenimi partnerji iz Združenega kraljestva, Nemčije in Francije. Leta 2009 je postala vodja območne enote Ljubljana Tržnega inšpektorata, kjer je skrbela tako za ustrezno organizacijo izvajanja nadzorov kot tudi za vsebinsko izvajanje nadzorov na področju dela.

Vlada jo je 29. februarjem 2024 imenovala za glavno inšpektorico Inšpektorata za okolje in energijo, od 1.marca.2023 pa je bila vršilka dolžnosti glavnega inšpektorja takrat novoustanovljenega Inšpektorata za okolje in energijo.

Mirani Omerzu delo predstavlja izziv kot tudi vir zadovoljstva. Tako je sprejela tudi to nalogo v svojem poklicnem življenju.