Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

V sektorju opravljamo naloge in aktivnosti s področja analitičnega obravnavanja zunanje politike, priprave politik in strategij ter sodelujemo z akademskimi in drugimi institucijami.

Pripravljamo analitične in strateške dokumente za ministra za zunanje zadeve, izdajamo redne analize o aktualnih mednarodnih dogajanjih in poglobljene mesečne analize o svetovnih trendih v mednarodnih odnosih.

Pripravljamo in izvajamo vsebinske razprave o najbolj aktualnih zunanjepolitičnih temah. Prav tako sodelujemo s strokovnimi službami v ministrstvu pri strokovnem izobraževanju zaposlenih in pri dopolnilnem izobraževanju slovenskih diplomatov.

Pripravljamo tudi redno letno poročilo o delu slovenske diplomacije in s tem povezano ločeno oceno vsebinskega delovanja slovenske mreže predstavništev. Z namenom dodatnega izobraževanja in usposabljanja diplomatov organiziramo mednarodna srečanja strokovnjakov z različnih področij mednarodnega sodelovanja, seminarje za pripravo na diplomatski in višji diplomatski izpit ter izvajamo izpite. Prav tako organiziramo seminarje za pripravo diplomatov za delo v tujini. Pristojni smo tudi za usklajevanje in organizacijo posebnih projektov.

Pri svojem delovanju sodelujemo s podobnimi organizacijskimi enotami tujih ministrstev, pristojnih za zunanje zadeve, ter v skladu z možnostmi zagotavljamo izdajanje strokovne literature s področja diplomacije, zunanje politike, mednarodnih odnosov in mednarodnega prava.