GOV.SI

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

Alenka Bratusek

Avtor: Tamino Petelinšek

mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo

rojena 31. 3. 1970

magistrica znanosti s področja menedžmenta neprofitnih organizacij


V Celju je zaključila Srednjo naravoslovno-matematično šolo, leta 1994 diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2006 pa magistrirala na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja menedžmenta neprofitnih organizacij. 


Po kratkotrajnem delu v manjšem tekstilnem podjetju se je leta 1995 zaposlila na Ministrstvu za gospodarstvo in med drugim sodelovala pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva. 


Od leta 1999 do leta 2011 je delala na Ministrstvu za finance. Generalna direktorica Direktorata za proračun Ministrstva za finance je bila od leta 2006. Odgovorna je bila za državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 je sodelovala pri pripravah na predsedovanje Slovenije Evropski uniji, vodila je podskupino za proračun.


Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 je bila izvoljena za poslanko. V parlamentu je takrat kot poznavalka javnih financ prevzela vodenje Komisije za nadzor javnih financ.


Leta 2013 je bila kot prva ženska v zgodovini naše države izvoljena za predsednico Vlade Republike Slovenije. Vodenje države je prevzela v doslej najtežavnejšem obdobju samostojne Slovenije. Zaradi njenega odločnega ukrepanja država ni bankrotirala, v Slovenijo nismo dobili t.i. trojke. 


Po razkolu v stranki je leta 2014 odstopila s premierskega položaja, ustanovila svojo stranko in bila na predčasnih volitvah v Državni zbor leta 2014 v volilni enoti Kranj ponovno izvoljena za poslanko. S podporo državljanov njenemu preteklemu delu v vlogah predsednice vlade in aktivne poslanke je Stranka Alenke Bratušek, ki jo vodi vse od ustanovitve, tudi po predčasnih volitvah v Državni zbor 2018 ostala parlamentarna stranka.

 

13. 9. 2018 jo je Državni zbor Republike Slovenije imenoval za ministrico za infrastrukturo.