Skoči do osrednje vsebine

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

Alenka Bratusek

Avtor: Tamino Petelinšek

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, je rojena 31. marca 1970. Po izobrazbi magistrica znanosti s področja menedžmenta neprofitnih organizacij je v Celju najprej zaključila Srednjo naravoslovno-matematično šolo, leta 1994 diplomirala na Naravoslovno-tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in nato leta 2006 magistrirala na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja menedžmenta neprofitnih organizacij. 

Po kratkotrajnem delu v manjšem tekstilnem podjetju se je leta 1995 zaposlila na Ministrstvu za gospodarstvo in med drugim sodelovala pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva. 

Med leti 1999 in 2011 je bila zaposlena na Ministrstvu za finance. Pri tem je od leta 2006 opravljala funkcijo generalne direktorice Direktorata za proračun Ministrstva za finance. Odgovorna je bila za državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in črpanje evropskih sredstev. V letih 2007 in 2008 je sodelovala pri pripravah na predsedovanje Slovenije Evropski uniji, vodila je podskupino za proračun.

Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 je bila izvoljena za poslanko. V državnem zboru je po izvolitvi kot poznavalka javnih financ tudi prevzela vodenje Komisije za nadzor javnih financ. Leta 2013 je bila kot prva ženska v zgodovini naše države izvoljena za predsednico Vlade Republike Slovenije. Vodenje države je prevzela v doslej najtežavnejšem obdobju samostojne Slovenije. Zaradi njenega odločnega ukrepanja država ni bankrotirala, v Slovenijo nismo dobili t.i. trojke. 

Po razkolu v stranki je leta 2014 odstopila s premierskega položaja, ustanovila svojo stranko in bila na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2014 v volilni enoti Kranj ponovno izvoljena za poslanko. S podporo državljanov njenemu preteklemu delu v vlogah predsednice vlade in aktivne poslanke je Stranka Alenke Bratušek, ki jo vodi vse od ustanovitve, tudi po predčasnih volitvah v državni zbor 2018 ostala parlamentarna stranka.

13. septembra 2018 jo je državni zbor imenoval za ministrico za infrastrukturo. 7. oktobra 2019 pa je začasno prevzela vodenje Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko kot ministrica za infrastrukturo v funkciji ministrice brez listnice, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo.
 

Iskalnik