Skoči do osrednje vsebine

Napovednik

10 Uvod v kibernetsko varnost - Gorazd Božič

V letošnjem mesecu kibernetske varnosti, ki ga Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA vsako leto  prireja kot kampanjo ozaveščanja in promocije za državljane Evropske unije, Slovenija letos v središče postavlja starejše in njihove digitalne veščine. O tem, kakšne nevarnosti pretijo uporabnikom na spletu, kako jih prepoznati in kako se pred njimi zavarovati, sta se Zarja in Aleš pogovarjala z Gorazdom Božičem, vodjo nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Na spletu nikoli nismo povsem varni, lahko pa bistveno zmanjšamo tveganja, če sledimo osnovnim napotkom in poskrbimo za tehnične ukrepe in spletno higieno.  Poročilo o kibernetskih napadih za drugo polovico leta 2022 namreč navaja, da je bil lani presežen rekord po številu priglašenih incidentov, pri tem pa so v ospredju oportunistični 'phishing' napadi na fizične osebe (1439 primerov), zaradi česar so pri SI-CERTU lani uvedli prvo linijsko pomoč za oškodovance. Toda kaj phishing oziroma ribarjenje za podatki sploh je, kako se mu izogniti in kako ga prepoznati ter ukrepati v primeru, če smo žrtev takega napada?  Kakšne so še druge oblike kibernetskih napadov?

Z varnostjo na spletu je podobno kot z zavarovanjem, kjer smo vsi dobri šoferji, dokler se ne zgodi nesreča, pravi Gorazd Božič, in to se zrcali tudi v odnosu menedžmenta slovenskih podjetij do spletne varnosti. V podjetjih se nanjo žal vse prevečkrat gleda kot na strošek in nepotrebno "zakaj-mi-to-sploh-rabimo" komplikacijo, kjer so IT strokovnjaki odrinjeni na stran.  Kibernetska varnost je v prvi vrsti naložba, res pa je, da po vsem svetu na popularno imenovanem infosec področju bistveno primanjkuje strokovnjakov.

V epizodi se dotaknemo tudi  varnosti na področju bistvenih storitev za funkcioniranje države, sklenemo pa jo z nekaj praktičnimi primeri, kako poskrbeti za varnost, in napotilom na portal Varni na internetu,  kjer uporabniki najdejo napotke, kaj narediti v primeru napada.

Vabljeni k poslušanju!

09 Kritični premislek o tehnologiji - Neja Berger, 27. september 2023

08 Digitalni evro - dr. Marko Pahor, viceguverner Banke Slovenije, 13. september 2023

07 Umetna inteligenca kot nova oblika življenja - dr. Dan Podjed, 16. avgust 2023

06 Kako se umetna inteligenca uči jezika - dr. Gašper Beguš, 2. avgust 2023

05 Umetna inteligenca v medicini in zdravstvu - dr. Vida Groznik, 19. julij 2023

04 Avtorske pravice, osebni podatki in umetna inteligenca - dr. Maja Bogataj Jančič, 5. julij 2023

03 Uvod v umetno inteligenco - dr. Sašo Dolenc, 21. junij 2023

02 Mladi in družbena omrežja v Sloveniji, 7. junij 2023

01 Dr. Emilija Stojmenova Duh - ministrica za digitalno preobrazbo, 24. maj 2023