Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Napovednik

08 Digitalni evro - dr. Marko Pahor, viceguverner Banke Slovenije

Prihodnji mesec se po dveh letih izteče faza preučevanja digitalnega evra, v kateri Evropska centralna banka snuje, kakšen naj bi bil po tehnološki zasnovi in funkcionalnosti, kako bi potekala njegova distribucija in kakšen vpliv bi imel na trg. Čeprav bo trajalo še nekaj let, preden bo sprejeta dokončna odločitev o uvedbi digitalnega evra, pa so znane temeljne zahteve: biti mora široko sprejet, koristen, preprost za uporabo, varen in zaseben.

Digitalni evro kot javni denar v elektronski obliki gotovine ne bo zamenjal, ampak jo bo dopolnjeval. V ECB so ob predstavitvi koncepta digitalnega evra navedli, da je njihova ambicija združiti prednosti centralno-bančnega denarja s tem, kako ljudje danes uporabljajo denar in plačujejo. Ko v družbo uvajamo spremembe, pričakujemo, da bo nova ureditev izboljšala obstoječo. Kaj so torej razlogi za uvedbo digitalnega evra in kakšne so njegove prednosti?

Kaj sploh je digitalni evro, kako se razlikuje od kripto sredstev? Na ta in druga vprašanja v osmi epizodi podkasta Digitalna Slovenija odgovarja viceguverner Banke Slovenije dr. Marko Pahor.  V pogovoru z Zarjo Muršič in Alešem Lednikom pove, da sodi Slovenija med najbolj "gotovinske" države v Evropski uniji, pri čemer je eden ključnih razlogov, zakaj se ljudje tako težko odrečemo gotovini, občutek anonimnosti in zasebnosti. Digitalni evro bo zagotavljal oboje.

Vabljeni k poslušanju!

08 Digitalni evro - dr. Marko Pahor, viceguverner Banke Slovenije, 13. september 2023

07 Umetna inteligenca kot nova oblika življenja - dr. Dan Podjed, 16. avgust 2023

06 Kako se umetna inteligenca uči jezika - dr. Gašper Beguš, 2. avgust 2023

05 Umetna inteligenca v medicini in zdravstvu - dr. Vida Groznik, 19. julij 2023

04 Avtorske pravice, osebni podatki in umetna inteligenca - dr. Maja Bogataj Jančič, 5. julij 2023

03 Uvod v umetno inteligenco - dr. Sašo Dolenc, 21. junij 2023

02 Mladi in družbena omrežja v Sloveniji, 7. junij 2023

01 Dr. Emilija Stojmenova Duh - ministrica za digitalno preobrazbo, 24. maj 2023