Skoči do osrednje vsebine

Zimbabve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

4. december 2017 - Nestabilna politična situacija v Zimbabveju se je umirila. Kljub temu v mestnih središčih obstaja možnost demonstracij, zato svetujemo, da se izognete večjim zborovanjem. Fotografiranje pripadnikov policije in vojaških sil ter demonstracij in protestov ni dovoljeno.

15. novembra 2017 je zimbabvejska vojska z oklepniki zaprla ceste do vladnih prostorov, parlamenta in sodišč v prestolnici Harare. Politična situacija v državi je še vedno nestabilna, zato slovenskim državljanom svetujemo dodatno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Zimbabve.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo ob prihodu na letališče. Dodatne informacije je možno dobiti na spletni strani zimbabvejske Imigracijske službe ali na pristojnem Veleposlaništvu Zimbabveja.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Letalska družba Air Zimbabwe izvaja le notranje lete. Svetujemo vam dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena. Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.