Skoči do osrednje vsebine

Zimbabve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

4. december 2017 - Nestabilna politična situacija v Zimbabveju se je umirila. Kljub temu v mestnih središčih obstaja možnost demonstracij, zato svetujemo, da se izognete večjim zborovanjem. Fotografiranje pripadnikov policije in vojaških sil ter demonstracij in protestov ni dovoljeno.

15. novembra 2017 je zimbabvejska vojska z oklepniki zaprla ceste do vladnih prostorov, parlamenta in sodišč v prestolnici Harare. Politična situacija v državi je še vedno nestabilna, zato slovenskim državljanom svetujemo dodatno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Zimbabve.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo ob prihodu na letališče. Dodatne informacije je možno dobiti na spletni strani zimbabvejske Imigracijske službe ali na pristojnem Veleposlaništvu Zimbabveja.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Letalska družba Air Zimbabwe izvaja le notranje lete. Svetujemo vam dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena. Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.