Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Posebno previdnost svetujemo pri potovanju v odmaknjene obmejne kraje z DR Kongom v provincah North Western, Copperbelt, Central in Luapula. Odsvetujemo nezakonito prečkanje meje. Nevarnost kopenskih min je na angolski strani angolsko-zambijske meje, na zambijsko-mozambiški meji ter na meji med Zambijo in DR Kongom.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Zambijo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Za več informacij o vizumskih postopkih se obrnite na Veleposlaništvo Zambije v Berlinu.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo, da ne prekoračite datuma dovoljenega bivanja na vizumu oziroma, da po potrebi podaljšate dovoljenje za bivanje oziroma da ne delate brez delovnega dovoljenja (velja tudi za prostovoljce), saj vam lahko v nasprotnem grozi aretacija, zaporna kazen in izgon iz države.

Zaradi slabih higienskih razmer v nekaterih delih države občasno izbruhne epidemija tifusa. V deževnem obdobju pogosto izbruhne epidemija kolere, še posebej v ruralnih predelih države.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.