Skoči do osrednje vsebine

Vzhodni Timor

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Vzhodni Timor.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Vzhodni Timor.

Vizum se pridobi ob vstopu v državo na podlagi dokumentov, iz katerih je razviden namen in trajanje bivanja. Izda se za dobo 1 meseca, z možnostjo podaljšanja.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Vzhodnega Timorja v Bruslju
Av. de Tervuren 102
1040 Etterbeek
Bruselj
Belgija
T: +32 2 735 96 71
E: info@timor-leste.be
WWW: http://www.timor-leste.be/en/welcome/

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

27. marca 2011 je skrb za javni red in mir prevzela nacionalna policija, medtem ko so 31. decembra 2012 mirovne enote OZN končale svoj mandat v Timorju.

Stanje v državi ostaja nepredvidljivo z možnostjo nenadnega poslabšanja. Čeprav se je varnostno stanje v državi izboljšalo, ostaja raven kriminalitete v državi kljub temu visoka.

Svetujemo izogibanje morebitnim protestom in političnim zborovanjem.

Kriminaliteta, vključno z nasiljem oboroženih tolp, predstavlja precejšen problem v državi.

Po poročanjih prihaja v Diliju do kraj torb, tako podnevi kot ponoči. Svetujemo, da v javnosti ne nosite nakita in da nimate s seboj večjih količin denarja. Po poročanjih prihaja do spolnega nadlegovanja in nasilja nad ženskami, vključno s tujkami.

Svetujemo pozornost, če greste ven v nočnih urah. Odsvetujemo samostojno potovanje ali potovanje v oddaljene, neobljudene kraje.

V ruralnih področjih obstaja nevarnost neeksplodiranih ubojnih sredstev iz 2. svetovne vojne in indonezijske okupacije. Svetujemo, da se držite utrjenih cest in poti.

Posebno pozornost svetujemo na obmejnih področjih.

Za vožnjo po Timor-Leste je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Še posebno pozornost svetujemo, kadar so cestišča mokra. Svetujemo, da potujete v konvoju kadar koli je to mogoče. Glavne ceste so pogosto enopasovne gorske ceste, ki lahko kaj hitro postanejo neprehodne, še posebno v deževnem obdobju (december - april).

Svetujemo, da ne posedujete, kupujete ali preprodajate drog, saj so kazni za tovrstne prekrške zelo visoke.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.