Skoči do osrednje vsebine

Uzbekistan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 Uzbekistan izvaja preventivne ukrepe pri vstopu v državo. Potniki, ki  prihajajo neposredno iz Kitajske, Južne Koreje, Irana, Afganistana, Italije in Japonske so lahko zadržani v karanteni. Sumljivi primeri COVID-19 bodo izolirali v ustreznih bolnišnicah. Trenutno ni potrebe po karanteni za osebe z netipičnimi simptomi, ki temeljijo na zgodovini potovanj.

Morebitnim potnikom v države Osrednje Azije priporočamo naj sledijo tudi obvestilom diplomatskih predstavništev držav članic EU v teh državah in letalskih prevoznikov.

Posodobljene informacije v zvezi s covid-19 lahko najdete na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

V preteklosti so bile zaradi terorističnih napadov ali zaradi političnih napetosti začasno zaprte uzbekistanske meje ter povečana pozornost na mejah s Tadžikistan in Kirgizijo. Svetujemo pozornost na obmejnih področjih. Uzbekistan lahko zapre svoje meje tudi v času državnih praznikov in obletnic.

Področja, ki se jih je smiselno izogibati: odsvetujemo potovanje na obmejna področja z Afganistanom, Kirgizijo in Tadžikistanom.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Uzbekistan.

Od 1. februarja 2019 je mogoče v Uzbekistan vstopiti brez vizuma. Olajšava velja za bivanje do 30 dni. Za več informacij o drugih vstopnih pogojih je potrebno kontaktirati:

Veleposlaništvo Uzbekistana na Dunaju

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

V Uzbekistanu obstaja možnost terorističnih napadov ekstremnih islamistov, zato svetujemo pozornost.

Področja, kjer je potrebna previdnost

Uzbekistanska vlada je vzpostavila režim nacionalnega nadzora v regiji Surkhandarya v provincah Angorski, Denajzakil, Džarkurganski, Kumkurganskji, Muzrabadski, Sariasijski, Uzunaki, Termezski, Šerabadski in Šurčinski ter v regiji Kaškadarja v provincah Kitabski, Šakrizabski in Kamašinski.

V primeru potovanja v sosednje države (Kirgizija, Tadžikistan, Kazahstan, Turkmenistan) svetujemo, da mejo prečkate le na uradnih mejnih prehodih, da se izognete morebitnim miniranih področjem in morebitnih težav s krajevno policijo. Pred potovanjem v sosednje države je smiselno preveriti, ali so meje odprte.

Za vožnjo po Uzbekistanu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Varnostne kontrolne točke so postavljene na obrobju mesta Taškent in drugih mest.

Uzbekistan ima sekularno ustavo. Večina Uzbekistancev je muslimanov. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, navad in običajev ter vere.

Svetujemo, da imate ves čas s seboj fotokopijo potnega lista, saj policija izvaja redne preglede dokumentov.

Posedovanje drog ni zakonito. V državi obstaja prepoved prodaje alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov osebam, mlajšim od 20 let. Zaporne kazni so lahko dolgotrajne, razmere v zaporih pa neugodne.

Homoseksualnost v Uzbekistanu ni zakonita, zato svetujemo, da v javnosti ne izkazujete naklonjenosti.

Pred fotografiranjem vedno prosite za dovoljenje, še posebno pred fotografiranjem vladnih poslopij, letališč, mejnih prehodov, vojaških postojank, policijskih postaj in postaj podzemne železnice.

Ob prihodu v državo se je potrebno registrirati v roku treh dni na tkim. Uradu za potovanja v tujino in izhode. Če prenočujete v hotelu, vas registrira hotel. Če potujete v drugo mesto in nameravate tam ostati dlje kot tri dni, boste spet morali opraviti registracijo. Ob odhodu iz države je namreč potrebno imeti popolnoma dokumentirano gibanje po Uzbekistanu, sicer vas lahko oglobijo in izženejo iz države. 

Ob prihodu je potrebno izpolniti dva izvoda carinske deklaracije na obrazcu T-6. Preverite, ali so carinski organi žigosali oba izvoda. En izvod zadrži carinik, drugega dobite vi. Varno shranite svoj izvod carinske deklaracije, saj jo boste morali pokazati cariniku ob izhodu iz države. Denar ali vrednejše predmete, ki niso navedeni na carinski deklaraciji, vam lahko zasežejo.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.