Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja v regijo Karamoja na severovzhodu države (okrožja Kotido, Moroto, Nakapiripirit, Katakwi, Kaabong, Abim, Kapchorwa in Bukwa), razen potovanja v nacionalni park Kidepo Valley, ki pa naj poteka po zračni poti.

Na severovzhodu države prevladuje brezzakonje (npr. cestne zasede). Plemenski spopadi so pogosti in nepredvidljivi. Med prebivalstvom je zelo razširjeno ročno strelno orožje, ki botruje številnim primerom poškodb in smrtnih žrtev.

V kolikor se nahajate na severu Ugande ali nameravate to področje obiskati, vam svetujemo izjemno previdnost, še posebej ob meji z DR Kongom in Južnim Sudanom, kjer prihaja do občasnih spopadov. Potovanja zunaj večjih mest (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) naj bodo ob spremstvu krajevnih podjetij ali oseb, ki dobro poznajo krajevne razmere.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Ugando.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Odsvetujemo vsa nočna potovanja po cestah zunaj večjih mest, razen po cesti med Kampalo in letališčem Entebbe.

Pogoste bolezni v Ugandi so: rumena mrzlica, malarija, kolera, ebola, hemoragična mrzlica Marburg, meningitis A in W ter hepatitis E.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.