Skoči do osrednje vsebine

Sveti Martin - odvisno ozemlje Nizozemske

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Sveti Martin vizuma ne potrebujejo.

Otok sestavljata zunanje ozemlje Nizozemske (Sint Maarten) in čezmorsko ozemlje Francije (Saint Martin).

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Otok sta 6. in 19. septembra 2017 močno prizadela orkana Maria in Irma. Številne zgradbe so bile uničene, poškodovana je bila prometna in telekomunikacijska infrastruktura. 

Slovenskim državljanom, ki se odpravljajo na potovanje na Sveti Martin, priporočamo, da se pri organizatorju potovanja in iz drugih virov pozanimajo o situaciji na končni destinaciji potovanja. Svetujemo spremljanje in dosledno upoštevanje navodil in priporočil lokalnih varnostnih organov.

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj predstavlja poulični kriminal v državi resen problem. Med člani skupin, ki se ukvarjajo s preprodajo prepovedanih drog obstaja precejšnje medsebojno nasilje. Te skupine običajno ne napadajo turistov.

Promet z nezakonitimi drogami poteka iz Južne Amerike preko karibskih nizozemskih otokov v Evropo, zato svetujemo, da prtljago sami zapakirate, da je ne puščate brez nadzora in da ne nosite tuje prtljage ali predmetov.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.