Skoči do osrednje vsebine

Sveti Martin - odvisno ozemlje Nizozemske

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Sveti Martin vizuma ne potrebujejo.

Otok sestavljata zunanje ozemlje Nizozemske (Sint Maarten) in čezmorsko ozemlje Francije (Saint Martin).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Otok sta 6. in 19. septembra 2017 močno prizadela orkana Maria in Irma. Številne zgradbe so bile uničene, poškodovana je bila prometna in telekomunikacijska infrastruktura. 

Slovenskim državljanom, ki se odpravljajo na potovanje na Sveti Martin, priporočamo, da se pri organizatorju potovanja in iz drugih virov pozanimajo o situaciji na končni destinaciji potovanja. Svetujemo spremljanje in dosledno upoštevanje navodil in priporočil lokalnih varnostnih organov.

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj predstavlja poulični kriminal v državi resen problem. Med člani skupin, ki se ukvarjajo s preprodajo prepovedanih drog obstaja precejšnje medsebojno nasilje. Te skupine običajno ne napadajo turistov.

Promet z nezakonitimi drogami poteka iz Južne Amerike preko karibskih nizozemskih otokov v Evropo, zato svetujemo, da prtljago sami zapakirate, da je ne puščate brez nadzora in da ne nosite tuje prtljage ali predmetov.