Skoči do osrednje vsebine

Sveta Lucija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Sveto Lucijo vizuma ne potrebujejo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan odhoda s Svete Lucije.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Svete Lucije v Bruslju

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Za vožnjo avtomobila je potrebno kupiti lokalno vozniško dovoljenje v primeru, da nimate ustreznega mednarodnega vozniškega dovoljenja, ki ga žigosajo mejni organi ob vstopu. Ob nakupu lokalnega vozniškega dovoljenja je potrebno predložiti veljavno vozniško dovoljenje.

Za prekrške v zvezi z nedovoljenimi drogami so zagrožene visoke kazni. Svetujemo, da svojo prtljago zapakirate sami in da ne nosite ničesar preko carinske kontrole, kar ni vaše.

Vročica denga je endemična v Latinski Ameriki in na Karibih. Do izbruha bolezni lahko pride kadarkoli. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.