Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Surinam.

Za vizum se lahko zaprosi preko elektronske prijave na naslovu: https://suriname.vfsvisa.com/suriname/online/home.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Republike Surinam v Bruslju
Franklin Rooseveltlaan no. 200
1050 Bruselj
Belgija
T: +32 2 640 11 72
E: amb.belgie@foreignaffairs.gov.sr

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj občasno poročajo o vlomih, oboroženih ropih in nasilnih kriminalnih dejanjih, predvsem v prestolnici Paramaribo in njeni okolici.

Odsvetujemo potovanje v oddaljene ali osamljene kraje ali predele mest, hojo po osamljenih ulicah in parkih. Svetujemo izogibanje področju Palm Garden (Palmentium) v Paramaribu, še posebej v večernih urah. Sprehajanje po mestu v večernih urah ni priporočljivo, razen v zabaviščnem centru okoli hotela Torarica.

Čeprav naj bi bil mejni spor med Surinamom in Gvajano rešen že l. 2007 s sodbo Meddržavnega sodišča OZN, pa Surinam še vedno zahteva del ozemlja (trikotnik New River) na jugovzhodu Gvajane. Surinam je prav tako v sporu glede meje s Francosko Gvajano. V kolikor se nahajate v bližini omenjenih meja, svetujemo previdnost.

Če v Surinam vstopate iz Gvajane, Francoske Gvajane ali iz Brazilije, morate imeti s seboj potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici.

Ob izstopu iz države je potrebno plačati izstopno takso.

Trgovanje z drogo je strogo prepovedano. Za posedovanje in trgovanje z mamili so zagrožene visoke zaporne in denarne kazni. Svetujemo, da vso svojo prtljago zapakirate sami in da čez mejo ne nosite prtljage neznancev.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.