Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v Darfur, na mejo med zvezno državo Red Sea in Eritrejo, v regijo Abyei, v zvezno državo South Kordofan in zvezno državo Blue Nile.

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, zahodno od mest an-Nahud v zvezni državi North Kordofan pa vse do meje z Darfurjem.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Sudan.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Varnostno stanje v Darfurju je krhko in spremenljivo. Razširjena sta razbojništvo in brezzakonje, prav tako prihaja do pogostih nasilnih spopadov med uporniki in vladnimi silami, do napetosti in nasilja pa prihaja tudi znotraj kampov za razseljene osebe. Poleg tega prihaja do napadov in zadrževanja humanitarnih delavcev ter ugrabitev tujcev.

Če se odločite za potovanje v Darfur, svetujemo, da spoštujete policijsko uro, da svoje potovanje uskladite z varnostnimi silami OZN in da o potovanju obvestite vse pristojne organe. Za vstop v Sudan potrebujete posebno dovoljenje.

Od 29. aprila 2012 je v petih zveznih državah, ki mejijo na Južni Sudan (South Darfur, South Kordofan, Blue Nile, White Nile in Sennar), razglašeno izredno stanje. Po poročilih prihaja do samovoljnih aretacij tako domačinov kot tudi tujcev v različnih krajih države. Svetujemo izredno previdnost, še posebno v bližini krajev, ki so lahko strateškega pomena za vlado – npr. vojaški objekti, mejna področja in zatočišča za razseljene osebe.

Če nameravate potovati izven Kartuma (vendar znotraj Sudana), boste potrebovali za to posebno dovoljenje krajevnih oblasti. Po prihodu v ciljni kraj se je potrebno v roku 24 ur zglasiti na krajevni policijski postaji. Če imate v potnem listu izraelski vizum ali izraelsko vstopno / izstopno štampiljko, vam ne bo dovoljeno vstopiti v Sudan.

Potovanje v vzhodni del Sudana je mogoče, vendar je potrebno pred potovanjem dobiti dovoljenje.

Potovanje z javnimi prevoznimi sredstvi ni varno, saj ta običajno niso tehnično ustrezna. Prometne nesreče, v katerih so udeležena javna prevozna sredstva, so pogoste.

Sudan in glavno mesto Kartum sta pretežno muslimanska. V Sudanu je v veljavi šeriatsko pravo. Alkohol je prepovedan. Čeprav je v ustavi zapisano, da se za ne-muslimane, živeče v Kartumu, ne uporablja šeriatsko pravo, pa se ta določba doslej dejansko ni izvajala.

Ne-muslimankam ni potrebno nositi naglavne rute ali pokrivala, vendar se morajo oblačiti spodobno in spoštovati krajevne navade in običaje.

V Sudanu sta homoseksualna in zunajzakonska zveza prepovedani. Zanju so po šeriatskem pravu zagrožene visoke kazni.

Za posedovanje, uporabo in trgovanje z drogami so zagrožene visoke kazni. Razmere v zaporih so skromne.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.