Skoči do osrednje vsebine

Somalija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Somalijo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Somalije v Parizu
26, rue Dumont d'Urville
75116 Pariz
Francija
T: +33 1 40 62 98 68
E: somaliembassy.france@gmail.com

Konzularna pomoč

V državi ni ne slovenskega predstavništva ne predstavništva katere koli druge države EU.

Splošna opozorila

Kljub nedavnim napredkom tako na politični kot vojaški ravni in osvoboditve večjih mest, stanje v državi ostaja nestabilno, še posebno na varnostnem področju. Večji del osrednje in južne Somalije ostaja pod nadzorom radikalnega gibanja Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, ki še naprej izvaja atentate.

V mestu je visoka nevarnost terorističnih dejanj, vključno z ugrabitvami – še posebno tujcev. Tudi v Puntlandu in Somalilandu so varnostne razmere slabe.

Po vsej državi obstaja nevarnost ugrabitev tujcev in, še posebej v prestolnici, atentatov, katerih število se je v zadnjem času povečalo.

Vse kraje pesti pomanjkanje hrane, še posebno v osrednjem in južnem delu države, zaradi česar prihaja do obsežnih selitev ljudi znotraj Somalije kot tudi izseljevanja v tujino. Zaradi selitev in prepolnih begunskih kampov prihaja do širjenja bolezni, povečane stopnje kriminala in manjše varnosti za tujce.

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo obale. Ugrabljenih je bilo že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne. 


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.