Skoči do osrednje vsebine

Somalija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Zapustite državo: Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v Somalijo in somalijske vode. V kolikor se nahajate v državi ali njenih vodah, vam svetujemo, da jo zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite.

 • Politična situacija

  Kljub nedavnim napredkom tako na politični kot vojaški ravni in osvoboditve večjih mest, stanje v državi ostaja nestabilno, še posebno na varnostnem področju. Večji del osrednje in južne Somalije ostaja pod nadzorom radikalnega gibanja Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, ki še naprej izvaja atentate.

  Somaliland je odcepljena pokrajina, ki je leta 1991 po strmoglavljenju somalijskega vojaškega diktatorja Siada Barreja, razglasila neodvisnost. Somaliland ni mednarodno priznan. Tveganje za teroristične napade je veliko. V vzhodnem delu Somalilanda so spopadi z milicami Puntlanda.

  Puntland je odcepljena pokrajina, ki se je leta 1998 razglasila za samostojno državo, da bi se izognila vojni med klani, ki je zajela južno Somalijo. Puntland ne želi mednarodnega priznanja, temveč želi biti del zvezne Somalije. Puntland povezujejo s povečanim številom piratskih napadov na mednarodni ladijski promet v Indijskem oceanu.

  Vse kraje pesti pomanjkanje hrane, še posebno v osrednjem in južnem delu države, zaradi česar prihaja do obsežnih selitev ljudi znotraj Somalije kot tudi izseljevanja v tujino. Zaradi selitev in prepolnih begunskih kampov prihaja do širjenja bolezni, povečane stopnje kriminala in manjše varnosti za tujce.

 • Kriminal

  Po vsej Somaliji obstaja nevarna raven kriminalnih dejavnosti oboroženih milic. Po vsej državi obstaja nevarnost ugrabitev tujcev in, še posebej v prestolnici, atentatov, katerih število se je v zadnjem času povečalo.

  Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo obale. Ugrabljenih je bilo že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.

 • Terorizem

  Možnost terorističnih napadov v državi je zelo visoka.

  Al Shabaab, teroristična skupina, in druge militantne skupine, ki nasprotujejo somalijski vladi, še naprej izvajajo pogoste napade, zlasti v Mogadišu in okolici. Teroristične skupine, ki delujejo v Somaliji, so grozile zahodnjakom in tistim, ki delajo za zahodne organizacije v Somaliji.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.
  V Hargeisi so osnovne bolnišnične zmogljivosti. Drugod so zdravstvene zmogljivosti zelo omejene ali jih sploh ni. Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in dostopna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini, evakuacije in repatriacije.
  Obstajajo poročila o koleri in ošpicah, ki krožijo v nekaterih regijah osrednje in južne Somalije, tudi v samem Mogadišu. Ostale bolezni, ki so prisotne v državi so čikungunija, mrzlica denga, mrzlica doline Rift, steklina, tifusna mrzlica in HIV.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Zvezna vlada Somalije je sprejela šeriatsko pravo, vendar ga še ne implementira po vsej državi. Al-Shabaab in druge uporniške skupine imajo pogosto ekstremen pogled na izvajanje šeriatskega prava.

  Lokalni zakoni odražajo dejstvo, da je Somalija (vključno s Somalilandom) pretežno muslimanska. Ves čas morate spoštovati lokalne tradicije, običaje, zakone in veroizpovedi ter se zavedati svojih dejanj, da zagotovite, da ne žalijo drugih kultur ali verskih prepričanj, zlasti med svetim mesecem ramazanom.

  Homoseksualnost je nezakonita.

  Uživanje, posedovanje in trgovina z alkoholom ali drogami, se v Somaliji (vključno s Somalilandom) obravnavajo resno in se lahko kaznujejo z zakonom. Kazni so lahko zelo stroge.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah so slabe. Odsvetujemo vsa potovanja po cestah, tudi v mestih, saj lahko postanete tarča oboroženih skupin.

 • Denar

  Valuta v Somaliji je somalski šiling.
  Kreditne in debetne kartice niso sprejete. Najpogosteje sprejeta valuta je ameriški dolar.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Deževna sezona v Somaliji je med aprilom in junijem. V tem obdobju se pogoste lokalne poplave. Poleg motenj potovanja poplave povečujejo notranje razseljevanje in humanitarne potrebe lokalnega prebivalstva.

 • Priporočila

  Ne kopajte se v stoječi vodi zaradi potencialne okužbe s paraziti. Ne hodite bosi po pesku in vlažnih tleh. Ne približujte se in se ne dotikajte mrtvih živali, živali nasploh in njihovih iztrebkov. Ne približujte se potepuškim živalim ali psom zaradi ugriza in posledično stekline. Ne božajte živali, ki jih srečate. Ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici.
  Svetujemo stroge ukrepe pri higieni prehranjevanja. Redno si umivajte in razkužujte roke, izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane, pijte samo ustekleničeno, prekuhano ali filtrirano vodo, izogibajte se ledenim kockam, sladoledu ter svežim sadnim sokovom.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Somalijo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Somalije v Parizu
26, rue Dumont d'Urville
75116 Pariz
Francija
T: +33 1 40 62 98 68
E: parisembassy@mfa.gov.so

Konzularna pomoč

V državi ni ne slovenskega predstavništva ne predstavništva katere koli druge države EU.