Skoči do osrednje vsebine

Slonokoščena obala

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo gibanje na območju 40km pasu, ki meji na Mali in Burkino Faso. Izognite se gibanju v severnih provincah Zanzan in Savanes ter Narodnemu parku Comoé, zaradi grožnje terorizma in ugrabitev.

  Odsvetujemo gibanje na območju, ki meji na Liberijo, zaradi možnosti oboroženih spopadov med oboroženimi milicami.

 • Politična situacija

  V državi lahko občasno pride do političnih demonstracij ali protestov. Množice se lahko hitro zberejo, zapore cest pa so v tem času pogoste. Svetujemo, da se izogibate množicam in demonstracijam, ter upoštevate navodila lokalnih oblasti in vse dodatne varnostne ukrepe.

 • Kriminal

  Kriminal je še vedno velik problem na Slonokoščeni obali. Nasilni zločini, kot so kraje avtomobilov, ropi in vdori v domove, so na nekaterih območjih pogosti. Lokalni policiji pogosto primanjkuje sredstev za odziv na huda kazniva dejanja.

  Dragocenosti in dokumente hranite na varnem. Kreditno kartico uporabljajte previdno, saj je zloraba pogosta.

  Kibernetski kriminal je v regiji zelo razširjen.

  Piratstvo predstavlja veliko grožnjo ladjam, ki plujejo vzdolž Slonokoščene obale in v Gvinejskem zalivu.

 • Terorizem

  Teroristična grožnja v državi je velika.

  Glavno grožnjo v Slonokoščeni obali predstavljajo Al Kaida v islamskem Magrebu (AQIM) in z njo povezane skupine. Te skupine so v glavnem dejavne na severnih obmejnih območjih, vendar se napadi lahko zgodijo kjer koli, vključno z večjimi mesti, kot je Abidžan.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Obstaja nevarnost okužbe z mrzlico denga, malarijo, virusom zika, rumeno mrzlico, tifusno mrzlico, steklino, virusom HIV in ebolo.

  Zdravstvene ustanove v Abidžanu so razumnega standarda, vendar so lahko drage. Zmogljivosti za nujno pomoč so omejene na nekaj večjih bolnišnic. Izven večjih mest in na ruralnih območjih zdravstvene ustanove nudijo osnovne storitve, v primerih zahtevnejših zdravljenj pa je potrebna evakuacija. Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in dostopna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  S seboj morate vedno imeti dokument s katerim lahko izkažete svojo identiteto uradnim osebam, če to zahtevajo.

  Ob obisku verskih krajev ali zgradb se oblecite skromno.

  Za trgovanje, posedovanje in uživanje drog so zagrožene visoke denarne in zaporne kazni. Razmere v zaporih so slabe.

  Prepovedano je fotografirati vojaške objekte, vladne zgradbe, predsedniško palačo, radijske in televizijske postaje, letališče v Abidžanu in mostova de Gaulle in Houphouet-Boigny v Abidžanu.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Slonokoščeni obali slovenski turisti potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Vozni standardi v Slonokoščeni obali so slabi. Prometne nesreče s smrtnim izidom so pogoste, službe za nujno pomoč zunaj Abidžana pa so nezanesljive.

  Zaradi slabo osvetljenih cest in nevarnosti potepuške živine je vožnja ponoči še posebej nevarna. V deževnem obdobju lahko manjše ceste postanejo neprevozne.

  Bodite previdni pri uporabi javnega prevoza, saj so standardi vožnje in vzdrževanje vozil slabi.

  V Abidžanu in okolici ter po vsej državi so cestne zapore in kontrolne točke pogoste.

 • Denar

  Valuta v Slonokoščeni obali je Zahodnoafriški frank CFA.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na Slonokoščeni obali je tropsko podnebje. Na jugu države je stalno vroče in vlažno, močno deževno obdobje traja od maja do julija, šibka deževna sezona pa traja od oktobra do novembra. Na severu države je bolj suha vročin, deževno obdobje pa traja od junija do septembra.
  Nalivi pogosto povzročijo poplave, zemeljske plazove in velike udarne jame. Bodite pozorni na lokalno vremensko napoved ter opozorila in navodila lokalnih oblasti

 • Priporočila

  Redno si umivajte in razkužujte roke in skrbite za osebno higieno. Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim in potepuškim psom, ne božajte jih in ne hranite.
  Izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane živalskega izvora – meso, ribe, mleko. Izogibajte se ledenim kockam, svežim sadnim sokovom, surovi zelenjavi, sadje in zelenjavo olupite ali temeljito operite, pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo. Pijte samo kuhano ali pasterizirano mleko. Skrbite za higieno. Ne pozabite redno piti vode, in ne čakajte, da začutite žejo. Izogibajte se kopanju v stoječi vodi zaradi nevarnosti okužbe s paraziti. Ne hodite bosi po pesku ali vlažnih tleh. Stresajte spalne vreče, rjuhe, da se izognete pikom škorpijonov in kač. Nikoli ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici.
  Zaščitite se pred piki komarjev, priskrbite si močne repelente, nosite svetla ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami, pri spanju uporabljajte mreže nad posteljo in okna naj imajo komarnike.

 • Opombe

  Ob obali so oceanski tokovi zelo močni. Plimovanje vsako leto povzroči veliko nesreč pri plavanju in utopitev. Uradna reševalna služba ne obstaja.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Slonokoščeno Obalo. Potni list mora biti veljaven še najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Slonokoščene Obale na Dunaju.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.