Skoči do osrednje vsebine

Sierra Leone

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Sierra Leone.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvo Sierre Leone v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Po podatkih organizacije WHO v državi ni več prisotnega virusa Ebole.

Popotnikom kljub temu svetujemo, da upoštevajo splošne higienske ukrepe, ki tudi sicer veljajo za potovanja po svetu, kot so izogibanje neposrednim stikom z živimi ali mrtvimi divjimi živalmi, izogibanje uživanju mesa divjih živali, obvezno pranje in lupljenje sadja in zelenjave pred zaužitjem, zaščiteni spolni odnosi in redno umivanje rok.

Priložnostne tatvine so pogoste, nasilne tatvine so v porastu. Svetujemo pozornost pri potovanju po mestu Freetown. Do nasilnih dogodkov prihaja v bližini nočnih klubov in barov na področju Lumley Beach in Aberdeen (Freetown). Prisotnost in odzivnost tamkajšnje policije je skromna.

Nekaj varnostnih napotkov:

  • bodite pazljivi med bivanjem v Freetownu, še posebej na področju Aberdeen ter v vzhodnem delu mesta in v osrednjem trgovskem središču v okolici ulic Siaka Stevens, Lightfoot Boston in ceste Sir Samuel Lewis;
  • za vožnjo v večernih urah po Freetownu raje uporabljajte vozilo - lastno ali najeto vozilo – kot pa taksije, motorne taksije (ocada) ali minibuse (poda-poda);
  • ne hodite sami po obali, posebno po obali Lumley;
  • po plaži ni priporočljivo hoditi bos, saj so na tleh lahko bolnišnični odpadki, vključno z injekcijskimi iglami;
  • vožnja izven Freetowna v večernih urah ni priporočljiva, saj ceste zunaj glavnega mesta niso osvetljene, policijske patrulje niso redne, prav tako pičel je promet, pa tudi služb za pomoč voznikom ni.

Mladi včasih postavijo nezakonite zapore cest. Če se ustavite na tovrstnih zaporah, vas bodo običajno prosili za majhen prispevek za popravilo ceste. Nezakonitih cestnih zapor je največ med vikendi in na cestah do turističnih obalnih krajev v okrožju Western Area. Priporočamo, da se tovrstnim cestnim zaporam ognete tako, da nadaljujete vožnjo po drugi cesti.

Za vožnjo po državi ni omejitev. Vožnja zunaj okrožja Western Area je lahko težavna, saj so ceste in cestna infrastruktura slabe.

Na ruralnih predelih okrožij Kono, Kambia in Kailahun ter na obmejnem področju na meji z Liberijo se lahko nahajajo neeksplodirana ubojna sredstva iz časa državljanske vojne (1991-2001), zato na teh območjih odsvetujemo terensko vožnjo (vožnjo zunaj cestišč).

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.