Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Senegal.

Po informacijah Veleposlaništva Senegala v Berlinu, državljani članic EU za vstop v Senegal ne potrebujejo vizuma. Brezvizumski režim velja za turistična potovanja, ki niso daljša od 3 mesecev. Ob vstopu mora biti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev.

Več informacij je na voljo na:

Veleposlaništvo Senegala v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Zaradi izbruha ebole v Gvineji je Senegal zaprl mejo z Gvinejo v regijah Kolda (jug) in Kédougou (jugovzhod). Senegal je iz istega razloga zaprl tudi tržnico Diaobe, ki se nahaja na jugu države.

Žeparstvo in poulični kriminal (tudi v taksiju) sta prisotna predvsem v nekaterih predelih Dakarja, še posebej v bližini trga Place de l'Independence, v okrožju Plateau, ob (obalni) cesti Western Corniche in na letališču. Svetujemo, da ste previdni, ne hodite sami po ulicah pozno popoldan in ponoči ter da s seboj ne nosite vrednih predmetov.

V regiji Casamance na jugozahodu Senegala (še posebej v regijah Bignona in Sindian) beležijo oborožene ropeter incidente s strani domnevno separatističnih skupin. Odsvetujemo potovanje po cesti v regiji Casamance zahodno od mesta Kolda, razen po glavni cesti iz Ziguinkorja do Cap Skirringa (ki jo podnevi uporabljajo skupine turistov) in po glavni cesti severno od meje med Senegalom in Gvinejo Bissau, od Sao Domingos do Ziguinchor (Route National 4 bis).

Mine so še vedno prisotne v regiji Casamance. Svetujemo upoštevanje navodil krajevnih oblasti in vožnjo le po utrjenih cestah.

Svetujemo pozornost pri potovanju v bližine meje z Gvinejo, saj je tam večje število vojakov.

Malarija in druge tropske bolezni so v Senegalu pogoste, še posebno v deževnem obdobju (julij – oktober).

V državi občasno izbruhne kolera. Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne. 


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.