Skoči do osrednje vsebine

Salvador

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Salvador vizuma ne potrebujejo.

Gvatemala, Salvador, Honduras in Nikaragva tvorijo enotno območje, na katerem lahko slovenski državljani bivajo brez vizuma do 90 dni. Z vstopom v katerokoli izmed 4 zgoraj omenjenih držav, prične teči 90 dnevno obdobje.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Salvadorja v Berlinu
Joachim-Karnatz-Allee 47
10557 Berlin
Nemčija
T: +49 30 206 46 60
E: embasal@embasalva.de
WWW: http://embajadaalemania.rree.gob.sv/

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Stopnja kriminala je v Salvadorju zelo visoka, a kljub temu večina potovanj poteka brez težav. Majhne tatvine so zelo pogoste, prihaja pa tudi do nasilnih ropov, ropov avtomobilov in napadov.

Popotnikom svetujemo, da:

  • v Salvadorju ne uporabljajo javnih prevoznih sredstev,
  • po Salvadorju potujejo v sklopu organizirane turistične skupine,
  • ne ustavljajo taksijev na cesti in da si zapišejo ime taksi družbe ter številko avtomobila preden vstopijo v taksi,
  • se morebitnim napadalcem ne upirajo,
  • najamejo avto z izkušenim lokalnim voznikom (zaradi kaotičnega prometa in pogostih prometnih nesreč).
  • so še posebno pozorni v središču mesta San Salvador in v drugih mestih, na avtobusnih postajališčih, letališčih in v turističnih krajih,
  • se držijo glavnih cest in ne vozijo po neasfaltiranih cestah, kjer je večja možnost napada.

Javni avtobusi (prebarvani ameriški šolski avtobusi) niso varni; zasebni medkrajevni avtobusi so varnejši, vendar tudi na teh prihaja do napadov. Svetujemo uporabo le avtobusov zanesljivih prevozniških podjetij. Za krajše poti (po mestu) svetujemo uporabo radio taksijev (odsvetujemo ustavljanje taksijev na cesti ali uporabo neuradnih taksijev).

Posebno pozornost svetujemo pri potovanju v Gvatemalo ali iz nje. Po poročanjih na gvatemalski strani meje prihaja do nasilnih napadov na avtomobile. Priporočljivo je prečkati mejo v jutranjih urah in voziti po cestah v dnevnem času. Nekateri mejni prehodi se zaprejo v zgodnjih večernih urah.

V oddaljenih krajih obstaja nevarnost neeksplodiranih ubojnih sredstev (npr. min). Pred vožnjo izven cestišča je smiselno pridobiti informacije o varnosti vožnje izven cestišč.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.