Skoči do osrednje vsebine

Salomonovi otoki

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Svetujemo izogibanje nočnim popotovanjem po mestu Honiara. Posebno pozornost svetujemo v skvoterskih naseljih okoli Honiare, White River in Lungga Bridge, Sun Valley, Mataniko Bridge in okoliš Henderson (letališče), kjer prihaja do varnostnih incidentov npr. lažnih zapor cest, metanja kamenja, spolnih napadov, ropov in kraj avtomobilov.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Salomonove otoke vizuma ne potrebujejo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Na mnogih področjih Salomonovih otokov živijo krokodili, tudi na plažah. Pred kopanjem v vodi (morje, jezero) preverite pri krajanih, ali je kopanje varno. V obalnih vodah plavajo tudi veliki morski psi.

Trajekti so običajno zelo natrpani. Le malo kateri trajekt izpolnjuje mednarodne varnostne standarde oziroma je ustrezno zavarovan.

Za uživanje drog so zagrožene zaporne kazni.

Pravila oblačenja na Salomonovih otokih zapovedujejo spodobna oblačila. To velja še posebej za ženske. V nekaterih krajih so t.i. tabu področja, ki jih smejo obiskati le moški.

Homoseksualnost je zakonsko prepovedana. Zanjo so zagrožene zaporne kazni.

Salomonovi otoki so del t.i. ognjenega obroča, ki obkroža Tihi ocean. Do potresa, cunamija in vulkanskega izbruha lahko pride kadar koli.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.