Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje ter pridobitev podatkov iz drugih virov.

Od začetka decembra 2022 v Peruju prihaja do protestov in nemirov. Njihova intenzivnost je nepredvidljiva. Potek potovanj po Peruju je zato nepredvidljiv, saj lahko kadarkoli pride do prekinitev cestnih, železniških, avtobusnih in letalskih povezav (tudi krajših zaprtij letališč iz varnostnih razlogov). Delovanje letališč lahko preverjate tukaj.

Potovanja z vlakom do Machu Piccha so lahko iz varnostnih razlogov kadarkoli ustavljena. Na območju Cuzca so številni hoteli iz varnostnih razlogov zaprti. Do cestnih blokad prihaja v več regijah, zlasti pa na v Cuzcu, Arequipi in Punu. Kopenski mejni prehodi med Perujem in Bolivijo so zaprti.

Trenutno so razglašene izredne razmere v regijah Madre de Dios, Cuzco, Puno, Apurímac, Arequipa, Moquegua, Tacna, Lima in širše območje mesta Callao. V regijah Cuzco in Puno poteka stavka za nedoločen čas.

Popotnikom svetujemo, da dosledno upoštevajo nasvete oblasti, pozorno spremljajo lokalne medije in družbene medije ter se izogibajo večjim množicam in vsem protestom.

Če ste zaradi protestov in blokad transportnih poti med potovanjem v Peruju obtičali, se lahko obrnete tudi na perujske turistične oblasti (i-Peru, v angleščini) in izpolnite spletni obrazec (v angleščini).

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Peru v turistične namene in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Vizumi za poslovna potovanja in študij ostajajo še naprej obvezni.

Ob vstopu v Peru je pomembno, da vam oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi (brez njega ne boste mogli zapustiti Peruja, morali boste pridobiti nalog za izstop ali izgon pri Migracijskem uradu v Limi, kar lahko vključuje tudi 5-letno prepoved potovanja v Peru).

Poskrbite tudi, da imate ustrezen izstopni žig iz države, če v Peru pripotujete iz držav regije. Upoštevajte, da na mednarodnem letališču Jorge Chavez v Limi ne žigosajo potnih listov, temveč vaš prihod registrirajo v sistemu, informacija o tem pa je shranjena do vašega odhoda.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Če ste potni list izgubili, ali pa vam je bil ukraden, boste poleg potnega lista za vrnitev (Emergency Travel Document - ETD) potrebovali tudi nov dokument z dokazilom o datumu vstopa v Peru, ki ga izdajajo migracijski uradi (za oba postopka je nujna prijava kraje oziroma izgube policiji).

Splošna opozorila

Svetujemo pozornost, še posebno v Limi, Cuscu, Arequipi in drugih večjih mestih, kjer je stopnja kriminala visoka. Če ste žrtev oboroženega ropa se ne upirajte. Roparji so lahko pod vplivom nedovoljenih substanc in nerazsodni. Kaznivo dejanje prijavite policiji.

Območja v Limi, kjer je potrebna pazljivost zaradi visoke stopnje kriminala, so predvsem obrobje mesta, stari del mesta in v predelu pristanišča (Callao). Obiske teh predelov odsvetujemo v večernih urah. Odsvetujemo tudi obiskovanje vseh ostalih neobljudenih predelov mest, kot so parki ipd. Popotnikom svetujemo prenočevanje v hotelih, ki se nahajajo v naselju San Isidro ali Miraflores, kjer je varnost višja.  

Svetujemo previdnost pri potovanju po mestu in uporabo uradnih taksijev. Slednjih ne ustavljajte na cesti, temveč se poslužujte aplikacij ali telefonskega zaprošanja. Vozniki lažnih taksijev prežijo na turiste in ropajo potnike v taksiju. Posebno pozornost svetujemo pri prihodu na mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi, kjer delujejo lažni taksisti in tatovi, ki se izdajajo za turistične operaterje. Če potrebujete taksi, uporabite taksi ene od uradnih taksi družb, ki se nahajajo na letališču.

Tatvine so pogoste tudi na medmestnih avtobusih. Poleg Lime svetujemo posebno pozornost tudi v Cuscu, Machu-Picchu, v naravnem rezervatu Paracas in na arheološkem nahajališču Chan-Chan (Trujillo).

Na obočju Cuzca in Arequipe so predvsem popotnice lahko žrtev posilstva. Potrebna je pozornost pri zmenkih in na možnost podstavljanja drog v pijače. Če ste v baru oziroma klubu in se ne počutite dobro, poskusite poiskati pomoč pri ljudeh, ki jih poznate. Žrtve so pogosto mlajše popotnice. Na območju Cuzca so zabeležili tudi napade "turstični agentov" na mlajše popotnice.

Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in se izogibajte uličnim bankomatom. Raje uporabljajte bankomate nameščene znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

Spletna stran perujskega ministrstva za turizem vsebuje uporabne informacije za turiste in obiskovalce v angleščini, na njihovi telefonski številki +51 1 574 8000 ali preko aplikacije WhatsApp na številki +51 944 492 314 pa lahko pridobite turistične informacije in pomoč v angleščini 24 ur na dan, vse dni v tednu. Na spletni strani Ministrstva za turizem boste našli tudi informacije o državnih uradih, ki pomagajo turistom po državi (v angleščini). Mreža za zaščito turistov ima brezplačno telefonsko linijo v angleščini (0800 2222), ki deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Opažamo povečano število nesreč avtobusov ali kombijev (tudi s smrtnimi izzidi), ki turiste prevažajo na ekskurzije. Nekatera majhna letala, ki se uporabljajo za ogled črt Nazco, so slabo vzdrževana in prihaja do nesreč, zato popotnikom odsvetujemo uporabo teh letal. Če načrtujete avanturistične dejavnosti (zipline, bungee jumping, jadralno padalstvo, kajakaštvo, plezanje in druge) in tudi vse druge ekskurzije mora imeti agencija, ki ponuja storitev, ustrezno licenco za izvajanje te dejavnosti. Za več informacij preverite verodostojnost turističnih agencij in operaterjev in se obrnite na ministrstvo za turizem.

Droge, organiziran kriminal in terorizem so povezani. Večja varnostna tveganja obstajajo v regijah, kjer gojijo in pridelujejo koko, in sicer v krajih Alto Huallaga, Aguaytia, Apurimac-Ene in Mantaro. Teroristična skupina Sendero luminoso je aktivna vzdolž pohodniške poti do kraja Espiritu Pampa v regiji Cusco. Popotnikom svetujemo, da se izogibajo nedovoljenim drogam. Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne in se močno razlikujejo od evropskih. Svetujemo, da prtljago pakirate sami in da je ne puščate brez nadzora. Svetujemo, da ne nosite ničesar namesto nekoga drugega čez carinsko kontrolo. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvoziti iz države.

Iz varnostnih razlogov je v določenih krajih v veljavi izredno stanje - nekateri predeli okrožij Ayacucho, Huancavelica, Junin, Madre de Dios in regije Cuzco (v območjih mesta Cuszo, Machu Piccha and parka Manu ni izrednega stanja). V teh krajih oborožene sile skupaj s policijo skrbijo za red in mir. Če načrtujete obisk kraja, v katerem veljajo izredne razmere, svetujemo, da upoštevate navodila vojske in drugih uradnih oseb.

Posebej bodite pozorni na lokalne varnostne razmere na mejnih območjih z Ekvadorjem, Kolumbijo in Brazilijo (posebej ponoči). Tam prihaja do tihotapljenja drog in delujejo organizirane kriminalne druščine, predvsem na območju okoli reke Putumayo, blizu meje s Kolumbijo, Ekvadorjem in Brazilijo. Grožnjo lahko predstavljajo tudi vdori oboroženih gverilskih sil in disidentov FARC-a na meji s Kolumbijo.  Če prečkate mejo med Perujem in Ekvadorjem (po kopnem), morate to storiti samo na uradnih kontrolnih točkah. Na drugih delih meje so lahko tudi neeksplodirane mine.

Peru je območje naravnih nesreč. Pogosti so potresi, možni so tsunamiji, prihaja tudi do visokega plimovanja morja. V deževnem obdobju prihaja pogosto do plazov. Višje v Andih je podnebje visokogorsko, kjer je možno obilno sneženje. Reke v Andih in ob vznožju lahko hitro narastejo, zaradi dežja v gorah.

Mnogi turistični predeli Peruja ležijo nad 2.000 m.n.v., do katerih vodijo povezave s prelazi tudi do 5.000 m.n.v. Upoštevajte, da obstaja možnost višinske bolezni.

Duhovno čiščenje: V Peruju posamezniki ponujajo "duhovno čiščenje" turistom na območju Amazonije, severnem Peruju in Cuscu. Ta storitev se pogosto imenuje Ayahuasca ali San Pedro in vključuje uživanje zvarka, ki vsebuje dimetiltriptamin (DMT), prepovedano halucinogeno drogo (ki je tudi v Sloveniji prepovedana). Poraba tega zvarka ni regulirana in njegova interakcija z obstoječimi zdravstvenimi stanji ni dobro raziskana. Po udeležbi na teh obredih so nekateri posamezniki utrpeli resne bolezni, v nekaterih primerih je nastopila tudi smrt udeležencev. Poroča se tudi o spolnih napadih med temi obredi. Območja teh obredov so oddaljena in dostop do zdravniške pomoči je lahko oteženo.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.