Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času COVID-19

(posodobljeno 13.9.2021)

Ob prihodu je sicer potrebno podati izjavo o zdravstvenem stanju, na letališču se meri temperaturo. Potniki morajo pred vstopom v Peru izpolniti tudi izjavo, predložiti negativen PCR test (do 72 ur) ali potrdilo o cepljenju. Ni dovoljen vstop oseb, ki so 14 dni pred potovanjem bivale ali tranzitirale čez Južno Afriko. Več informacij na spletni strani vlade Peruja o potovanju v času koronavirusa.

V veljavi so ostri ukrepi za zajezitev COVID-19, ki se razlikujejo glede na regije in jih lahko spremljate na spletni strani vlade Peruja o koronavirusu.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v državo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Vizumi za poslovna potovanja in študij ostajajo še naprej obvezni.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Večina potovanj poteka brez težav, kljub temu svetujemo pozornost, še posebno v Limi, Cuscu, Arequipi in drugih večjih mestih, kjer je stopnja kriminala visoka.

Območja, kjer je potrebna pazljivost zaradi visoke stopnje kriminala so: v Limi, še posebno na obrobju mesta, v starem delu mesta in v predelu pristanišča (Callao). Odsvetujemo, da te  predele obiščete v večernih urah. Popotnikom svetujemo prenočevanje v hotelih, ki se nahajajo v naselju San Isidro ali Miraflores, kjer je varnost na zadovoljivi ravni.

Popotnikom na splošno svetujemo previdnost pri potovanju po mestu in uporabo le uradnih taksijev. Lahko se namreč zgodi, da voznik lažnega taksija oropa potnike v taksiju. Še posebno pozornost svetujemo pri prihodu na mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi, kjer delujejo lažni taksisti in tatovi, ki se izdajajo za turistične operaterje. Če potrebujete taksi, uporabite taksi ene od treh uradnih taksi družb, ki se nahajajo na letališču.

Poleg Lime svetujemo posebno pozornost tudi v Cuscu, Machu-Picchu, v naravnem rezervatu Paracas in na arheološkem nahajališču Chan-Chan (Trujillo).

Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

Nekatera majhna letala, ki se uporabljajo za ogled črt Nazco, so slabo vzdrževana in prihaja do nesreč, zato popotnikom odsvetujemo uporabo teh letal.

Zaradi občasnih lokalnih protestov lahko pride do blokad cest, železniških in letalskih povezav.

Droge, organiziran kriminal in terorizem so povezani. Večja varnostna tveganja obstajajo v regijah, kjer gojijo in pridelujejo koko, in sicer v krajih Alto Huallaga, Aguaytia, Apurimac-Ene in Mantaro. Teroristična skupina Sendero luminoso je aktivna vzdolž pohodniške poti do kraja Espiritu Pampa v regiji Cusco.

Iz varnostnih razlogov je v določenih krajih v veljavi izredno stanje. V teh krajih oborožene sile skupaj s policijo skrbijo za red in mir. Če načrtujete obisk kraja, v katerem veljajo izredne razmere, svetujemo, da upoštevate navodila vojske in drugih uradnih oseb.

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo nedovoljenim drogam. Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne in se močno razlikujejo od evropskih.

Svetujemo, da prtljago sami zapakirate in da je ne pustite brez nadzora. Svetujemo tudi, da ne nosite ničesar namesto nekoga drugega čez carinsko kontrolo. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvoziti iz države.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.