Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Peru v turistične namene in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Vizumi za poslovna potovanja in študij so še naprej obvezni. Ob vstopu v Peru mora biti potni list biti veljaven še vsaj 6 mesecev.

Ob vstopu v Peru, posebej na kopenski meji, je pomembno, da vam mejni organi  ob vstopu v državo v potni list odtisnejo vstopni žig. Brez žiga namreč Peruja ni dovoljeno zapustiti, razen z nalogom za izstop ali izgon pri Migracijskem uradu v Limi, kar lahko vključuje tudi 5-letno prepoved potovanja v Peru. Poskrbite tudi, da imate ustrezni izstopni žig iz države, če v Peru pripotujete iz držav regije.

Na mednarodnem letališču Jorge Chavez v Limi ne žigosajo potnih listov, ampak vstop v državo elektronsko registrirajo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Če ste potni list izgubili, ali pa vam je bil ukraden, boste poleg potnega lista za vrnitev (Emergency Travel Document - ETD) potrebovali tudi nov dokument z dokazilom o datumu vstopa v Peru, ki ga izdajajo migracijski uradi (za oba postopka je nujna prijava kraje oziroma izgube policiji).