Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V Peruju se je zelo razširila mrzlica denge, 28. 2. je bilo na nekaterih območjih razglašeno izredno sanitarno stanje. Bolezen se širi s pikom okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo močno in temeljito zaščito pred piki komarjev z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami. Pristojni dodatno svetujejo, da se repelente nanaša vsake 3 ure, zadrževanje v ustrezno ohlajenih in klimatiziranih prostorih, redno pitje vode in izogibanje nošenju sintetičnih oblačil.

  V večih okrožjih v številnih regijah so bile zaradi dolgotrajnega močnega deževja razglašene izredne razmere.

  Zaradi dogajanja, povezanega z nasiljem, v sosednji državi Ekvador, je Peru 9. januarja 2024 razglasil izredno stanje vzdolž severne meje države. Za vstop v Ekvador iz Peruja morajo imeti tujci z žigom Apostille overjeno potrdilo o nekaznovanosti.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Čeprav se je situacija v Peruju umirila in so odpravljene blokade prometne infrastrukture, razmere v državi ostajajo občutljive. Decembra 2022 in prve mesece 2023 so državo zajeli obsežni družbeni protesti in nemiri, ki so bili tudi nasilni. Njihova pojavnost in intenzivnost ostajata nepredvidljivi. Protesti povzročajo prekinitev cestnih, železniških, avtobusnih in letalskih povezav, vključno krajša zaprtja letališč. Razmere so še posebej občutljive v južnih gorskih regijah (Puno, jezero Titicaca, Ayacucho, Cusco). Cestne zapore so bile v preteklih mesecih pogostejše na območju jezera Titicaca in v smeri mejnih prehodov v Boliviji, zaradi česar pogosto ni mogoč prestop meje. Tudi potovanja z vlakom do Machu Piccha so bila zadnje mesece iz varnostnih razlogov večkrat ustavljena. Če zaradi protestov in blokad prometnih poti med potovanjem v Peruju obtičite se lahko najprej obrnete na perujske turistične oblasti. https://www.peru.travel/

 • Kriminal

  Svetujemo pozornost, še posebno v Limi, Cuzcu, Arequipi in drugih večjih mestih, kjer je stopnja kriminala visoka. Če ste žrtev oboroženega ropa se ne upirajte. Roparji so lahko pod vplivom nedovoljenih substanc in nerazsodni. Kaznivo dejanje prijavite policiji.

  Območja v Limi, kjer je potrebna pazljivost zaradi visoke stopnje kriminala, so predvsem obrobje mesta, center oz. stari del mesta in v predelu pristanišča (Callao). Obiske teh predelov odsvetujemo v večernih urah, enako vseh ostalih neobljudenih predelov mesta, kot so parki ipd.

  Za potovanje po mestu uporabite uradne taksije. Ne ustavljajte jih na cesti, temveč uporabite aplikacije ali taksi pokličite po telefonu. Vozniki lažnih taksijev prežijo in ropajo turiste. Posebno pozornost svetujemo pri prihodu na mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi, kjer delujejo lažni taksisti in tatovi, ki se izdajajo za turistične operaterje. Če potrebujete taksi, uporabite taksi ene od uradnih taksi družb, ki se nahajajo na letališču. Pozorni bodite na ekspresne ugrabitve, ker napadalci žrtve prisilijo, da na bankomatih dvigne maksimalno količino denarja.

  Tatvine so pogoste na medmestnih avtobusih. Poleg Lime svetujemo posebno pozornost tudi v Cuscu, Machu Picchu, v naravnem rezervatu Paracas in na arheološkem nahajališču Chan-Chan (Trujillo).

  Na obočju Cuzca in Arequipe so predvsem popotnice lahko žrtev posilstev. Potrebna je pozornost pri zmenkih in na možnost podstavljanja drog v pijačo. Če ste v baru/klubu in se ne počutite dobro, poskusite poiskati pomoč pri ljudeh, ki jih poznate. Žrtve so pogosto mlajše popotnice. Na območju Cuzca so zabeležili tudi napade "turstični agentov" na mlajše popotnice.

  Opažamo povečano število nesreč avtobusov ali kombijev (tudi s smrtnimi izidi), ki turiste prevažajo na ekskurzije. Nekatera majhna letala, ki se uporabljajo za ogled črt Nazco, so slabo vzdrževana in prihaja do nesreč. Če načrtujete avanturistične dejavnosti (zipline, bungee jumping, jadralno padalstvo, oglede z letalom, kajakaštvo, plezanje itd.) in druge ekskurzije, preverite, da ima agencija oziroma ponudnik storitev ustrezne veljavne licence in dovoljenja za izvajanje te dejavnosti. Za informacije in verodostojnost turističnih agencij in operaterjev se obrnite na perujske turistične oblasti. https://www.peru.travel/

  Droge, organiziran kriminal in terorizem so povezani. Večja varnostna tveganja obstajajo v regijah, kjer gojijo in pridelujejo koko, in sicer v krajih Alto Huallaga, Aguaytia, Apurimac-Ene in Mantaro. Potnikom svetujemo, da se strogo izogibajo nedovoljenim drogam. Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne in se močno razlikujejo od evropskih. Svetujemo, da prtljago pakirate sami, da je ne puščate brez nadzora in da čez mejno kontrolo ne nosite ničesar, kar ni vaše. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvažati iz države.

  Posebno pozornost svetujemo na lokalne varnostne razmere na mejnih območjih z Ekvadorjem, Kolumbijo in Brazilijo (posebej ponoči). Tam prihaja do tihotapljenja drog in delujejo organizirane kriminalne združbe, predvsem na območju okoli reke Putumayo, blizu meje s Kolumbijo, Ekvadorjem in Brazilijo. Če prečkate mejo med Perujem in Ekvadorjem (po kopnem), morate to storiti samo na uradnih kontrolnih točkah (nevarnost neeksplodiranih min izven uradnih mejnih prehodov).

  Turistična policija:
  - Comisaría PNP Especial De Turismo Lima Norte, La Punta 07021, Peru, +51 964 596 517 in
  - Dirección de Turismo de la Policía Nacional del Perú, Jr. Maria José de Arce 268, Magdalena del Mar 15076, +51 1 460-1060

 • Terorizem

  Ostanki gverilskega gibanja Sijoča pot (Sendero Luminoso) so še aktivni na nekaterih glavnih območjih gojenja koke v osrednjem Peruju (porečja rek Alto Huallaga, Aguaytia in Apurimac-Ene). Občasne zasede ali napadi so uperjeni predvsem na policijo, vojaške sile in lokalne oblasti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  V Peruju se je zelo razširila mrzlica denge. Število obolelih je na zgodovinsko rekordnih ravneh. Najbolj je prizadet sever države, bolezen pa je prisotna tudi v Limi. Bolezen se širi s pikom okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo močno in temeljito zaščito pred piki komarjev z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami. Pristojni dodatno svetujejo, da se repelente nanaša vsake 3 ure, zadrževanje v ustrezno ohlajenih in klimatiziranih prostorih, redno pitje vode in izogibanje nošenju sintetičnih oblačil.
  V Peruju obstaja tveganje za okužbo z virusom zika, prav tako je na nekaterih območjih endemična rumena mrzlica. Vse tri bolezni se širijo s pikom okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo temeljito zaščito pred piki komarjev z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami. Prav tako obstaja tveganje za okužbo s hepatitisom A.
  V preteklosti je bil zaznan porast primerov sindroma Guillain-Barré (GBS). GBS je redko bolezensko stanje, pri katerem imunski sistem "napade" periferno živčevje, posledično pa povzroči mišično šibkost, izgubo občutkov v okončinah in celo težave s požiranjem ali dihanjem. Pri večini bolnikov se razvije progresivna oblika paralize, ki se začne pri stopalih in nogah, nato pa postopoma napreduje navzgor po telesu. Simptomi običajno trajajo nekaj tednov, vendar večina posameznikov okreva brez resnejših nevroloških zapletov.  Čeprav se bolezen ne prenaša s človeka na človeka, strokovnjaki poudarjajo, da je pri preprečevanju okužbe ključna higiena rok, prav tako pa je treba biti pozoren pri izbiri hrane in vode na območjih, kjer se pojavlja izbruh GBS. 

  Duhovno čiščenje: V Peruju turistom na območju Amazonije, na severu države in v Cuscu ponujajo t.i. "duhovno čiščenje". Ta storitev se pogosto imenuje Ayahuasca ali San Pedro in vključuje uživanje zvarka, ki vsebuje dimetiltriptamin (DMT), prepovedano halucinogeno drogo (prepovedana je tudi v Sloveniji). Uporaba tega zvarka ni regulirana in njegova interakcija z obstoječimi zdravstvenimi stanji ni dobro raziskana. Po udeležbi na teh obredih so nekateri posamezniki utrpeli resne bolezni, v nekaterih primerih je nastopila tudi smrt udeležencev. Poroča se tudi o spolnih napadih med temi obredi. Območja teh obredov so oddaljena, zato hiter dostop do zdravniške pomoči ni mogoč.

  Mnogi turistični predeli Peruja ležijo nad 2.000 m.n.v., do katerih vodijo povezave s prelazi tudi do 5.000 m.n.v. Upoštevajte, da obstaja možnost višinske bolezni.

  Diareja, ki jo povzroči onesnažena hrana ali voda, je v Peruju pogosta. Priporočamo pitje ustekleničene vode.

  Če med potovanjem potrebujete nujno medicinsko pomoč, pokličite eno od naslednjih številk: (+51 1) 225-4040 (Lima - Alerta Med); (+51 1) 467-4861 (Lima - Clave 5); (+51 1) 241 1911 (Lima - Plan Vital). Zasebne zdravstvene storitve v Peruju so drage, a so boljše od javnih zdravstvenih ustanov. Svetujemo ureditev ustreznega potovalnega zdravstvenega zavarovanja oziroma zadostna finančna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in/ali repatriacije.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Tuji državljani v Peruju ne smejo sodelovati v političnih dejavnostih, vključno z demonstracijami proti vladi. Izogibajte se večjim zbiranjem, demonstracijam in protestom.

  Uživanje in posedovanje drog je nezakonito in kaznovano z zapornimi kaznimi. Tihotapljenje drog je kaznovano z dolgimi zapornim kaznimi (vsaj 8 let), razmere v perujskih zaporih so zelo skromne in slabe. Svetujemo, da prtljago pakirate sami, da je ne puščate brez nadzora in da čez mejno kontrolo ne nosite ničesar, kar ni vaše. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvoziti iz države.

  Iz države ne smete odnesti nobenih arheoloških artefaktov brez ustreznih dovoljenj.

  V Peruju so na prodaj izdelki oziroma spominki, narejeni iz divjih rastlin in živali. Velika večina teh živali in izdelkov je nezakonitega izvora, med njimi so lahko zaščitene ali ogrožene vrste. Njihova prodaja in izvoz sta nezakonita ali zahtevata posebna dovoljenja ob izstopu iz Peruja. Tudi prodaja spominkov, ki vsebujejo kondorjevo perje in jih je mogoče kupiti na turističnih trgih v Cuzcu, je nezakonita. Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

  Identifikacija: v Peruju morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V Peruju lahko vozite z veljavnim vozniškim dovoljenjem do 6 mesecev ali z mednarodnim vozniškim dovoljenjem do enega leta. Med vožnjo imejte s seboj potni list.

  Standardi vožnje v Peruju ne dosegajo standardov na katere smo navajeni. Cestne signalizacije, vključno s semaforji, se včasih ne upošteva. Pogoste so nesreče. Vozniki ne upoštevajo šibkejših v cestnem prometu.

  Avtobusne nesreče so pogoste, zlasti ponoči. Uporabljajte samo uradna prevozna podjetja in se, kjer je mogoče, izogibajte potovanju ponoči, zlasti v gorskih in oddaljenih regijah.

 • Denar

  Denar: perujski sol.

  Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in se izogibajte uličnim bankomatom. Raje uporabljajte bankomate nameščene znotraj bank ali nakupovalnih centrov. Ne sprejemajte ponudb za menjavo denarja na ulici. Prosite predstavnike hotela ali uradnega turističnega vodnika za informacijo o menjavi denarja.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Peru je območje naravnih nesreč. Pogosti so potresi, možni so cunamiji, prihaja tudi do visokega plimovanja morja. V deževnem obdobju prihaja pogosto do plazov. Višje v Andih je podnebje visokogorsko, kjer je možno obilno sneženje. Reke v Andih in ob vznožju lahko hitro narastejo, zaradi dežja v gorah.

 • Priporočila

  Ob vstopu v Peru (posebej na kopenski meji) je pomembno, da vam oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potni list z vstopnim žigom. Brez vstopnega žiga ne boste smeli zapustiti Peruja, morali boste pridobiti nalog za izstop ali izgon pri Uradu za migracije v Limi, kar lahko vključuje tudi 5-letno prepoved vstopa v Peru. Poskrbite tudi, da imate ustrezni izstopni žig iz države, če v Peru pripotujete iz držav regije. Na mednarodnem letališču Jorge Chavez v Limi ne žigosajo potnih listov, temveč vaš prehod registrirajo v sistemu.

  Ob ogledih mest imejte s seboj fotokopijo svojega potnega lista, originalni dokument pa hranite na varnem mestu. S sabo ne nosite večjih količin denarja in dragocenosti.

  Na potovanje vzemite potovalni komplet prve pomoči, ki naj vsebuje tudi zdravila za pogoste potovalne bolezni.

 • Opombe

  Ob vstopu v Peru mora vaš potni list biti veljaven še vsaj 6 mesecev. Slovenski državljani za vstop v Peru v turistične namene in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Vizumi za poslovna potovanja in študij ostajajo obvezni.

  Spletna stran perujskih turističnih oblasti (https://www.peru.travel/) vsebuje informacije za turiste in popotnike v angleščini. Dosegljivi so tudi na telefonski številki v angleščini (+51 1 574 8000; +51 944-492-314 – povezava tudi na WhatsApp; 24/7). Na spletni strani boste našli tudi informacije o regionalnih uradih turističnih oblasti, ki pomagajo turistom po državi. Mreža za zaščito turistov ima brezplačno telefonsko številko, ki deluje 24/7 (0800 2222; stik s turistično policijo v angleščini).

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Peru v turistične namene in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Vizumi za poslovna potovanja in študij so še naprej obvezni. Ob vstopu v Peru mora biti potni list biti veljaven še vsaj 6 mesecev.

Ob vstopu v Peru, posebej na kopenski meji, je pomembno, da vam mejni organi  ob vstopu v državo v potni list odtisnejo vstopni žig. Brez žiga namreč Peruja ni dovoljeno zapustiti, razen z nalogom za izstop ali izgon pri Migracijskem uradu v Limi, kar lahko vključuje tudi 5-letno prepoved potovanja v Peru. Poskrbite tudi, da imate ustrezni izstopni žig iz države, če v Peru pripotujete iz držav regije.

Na mednarodnem letališču Jorge Chavez v Limi ne žigosajo potnih listov, ampak vstop v državo elektronsko registrirajo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.