Skoči do osrednje vsebine

Paragvaj

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času COVID-19

(posodobljeno 13.9.2021)

Ob vstopu v Paragvaj je potrebno izpolniti izjavo o zdravstvenem stanju (24 ur pred potovanjem), predložiti potrdilo o ustreznem zdravstvenem zavarovanju, predložiti negativen test na COVID-10 (72 ur) za starejše od 10 let ali ustrezno potrdilo o prebolenem COVID-19 v zadnjih 90 dneh. Izjemoma lahko vstopijo državljani in tujci s stalnim prebivališčem, ki niso opravili testa, vendar morajo opraviti test v prvih 24 urah po prihodu v državo in bodo izolirani, dokler ne bodo dobili rezultata. Ljudje, ki dobijo pozitiven rezultat, morajo izolacijo dokončati 10 dni doma, v zavetišču, v hotelu ali tam, kjer določijo prebivališče. Osebam z negativnim testom ne bo treba nadaljevati z izolacijo.

V veljavi so ukrepi za zajezitev COVID-19 v državi, ki jih lahko spremljate na tej spletni strani.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Paragvaj vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani za vstop v državo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Žeparstvo na javnih prevoznih sredstvih ter v krajih, kjer je veliko tujcev, je vse pogostejše. Posebno pozornost svetujemo v centrih mest Asunción, Ciudad del Este in Pedro Juan Caballero, kjer se zaradi kriminala ni priporočljivo sprehajati v večernih urah. S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista.

Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

V državi je veliko vojaških in policijskih kontrolnih točk, namenjenih preverbi dokumentov ter preveritvi vinjenosti voznikov. Tovrstne kontrolne točke so še posebej pogoste v okrožjih San Pedro in Concepcion.

Pozornost svetujemo pri potovanju v provinci Amambay in Canindeyu, kjer je razširjeno nezakonito prečkanje meje, ki je lahko tudi nasilno.

Za trgovanje z mamili so zagrožene visoke kazni. Zaporne kazni so za tovrstne primere obvezne, razmere v zaporih so zelo skromne.

V državi je prisotna bolezen vročica dengue, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi repelenti, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami za komarje. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica dengue ali pa kot hemoralgična vročica dengue, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.