Skoči do osrednje vsebine

Paragvaj

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Od 18. 11. 2023 v Paragvaju velja epidemiološko opozorilo za virus denge zaradi velikega števila primerov v državi in stalnega kroženja virusa v regiji. Virus se širi s piki okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo zaščito pred piki in pozornost na morebitne simptome.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Staroselci: obisk območji naseljenih s staroselci ni nevaren, z izjemo kolonije Mennonitov na severu Chaco Paraguayo, kjer živi ljudstvo Ayoreo, ki tujce lahko razume kot grožnjo.

 • Politična situacija

  Protesti v Paragvaju niso neobičajni. Glavne ceste in javni prevoz v središču glavnega mesta Asunción so lahko blokirane. Svetujemo, da se večjim zbiranjem izogibate, spremljajte lokalne medije in upoštevajte navodila lokalnih oblasti.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je visoka. Žeparstvo je na javnih prevoznih sredstvih ter v krajih, kjer je veliko tujcev, vse pogostejše. Posebno pozornost svetujemo v središču Asuncióna, kjer se je situacija sicer izboljšala podnevi, medtem ko se sprehodi v mestu ponoči odsvetujejo. Tudi v mestih Ciudad del Este in Pedro Juan Caballer se zaradi kriminala ni priporočljivo sprehajati v večernih urah. S sabo ne nosite večjih količin denarja in dragocenosti (ur, nakita). Potni list hranite v hotelskem sefu in imejte s seboj njegovo fotokopijo (dodatno kopijo s skenirano pošljite na svojo e-pošto). Avtobusna postaja Asunción je varovana, vendar morate biti na njej pozorni na svojo prtljago in dokumente.

  V državi je veliko vojaških in policijskih nadzornih točk namenjenih preverjanju dokumentov ter vinjenosti voznikov. Tovrstne nadzorne točke so posebej pogoste v okrožjih San Pedro in Concepcion. Svetujemo posebno previdnost med potovanji po okrožjih Alto Paraná, Concepción, San Pedro, Amambay, Salto del Guairá, Canindeyú in ob meji z Bolivijo. Na teh območjih je veliko nezakonitih dejavnosti (tihotapljenje ipd.).

  Mednarodne kriminalne združbe vpletene v trgovino z drogami in tihotapljenje orožja delujejo vzdolž vzhodne meje Paragvaja z Brazilijo, zlasti od Pedra Juan Caballera proti jugu do Ciudad del Este, vključno na tromeji Paragvaja, Brazilije in Argentine. Na teh območjih in v Asuncionu je povečana možnost nasilnih kriminalnih dejanj. Napadi so usmerjeni zoper varnostne sile in zoper rivalske kriminalne združbe. Turisti niso tarča teh napadov, se pa lahko nepričakovano znajdejo v bližini takega dogodka.

  Manjša gverilska združba EPP (Ejercito del Pueblo Paraguayo) deluje v severnem delu departmaja San Pedro in južnem delu departmaja Concepción. Njeni napadi so usmerjeni zoper varnostne sile (policijo, vojsko) in veleposestnike. V zadnjih letih je prišlo do manjšega števila odmevnih ugrabitev. Čeprav tujci niso tarče, je potrebna previdnost.

  V nujnih primerih pokličite policijo na 911. Kazniva dejanja lahko prijavite na najbližji policijski postaji ali pri turistični policiji na naslednjih telefonskih številkah:
  - Asunción: (+595 21) 446-608 ali (+595 21) 449-020
  - Ciudad del Este: (+595 61) 502-715
  - Encarnación (+595 71) 204-102
  - Salto del Guairá (+595 46) 243-575

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Od 18. 11. 2023 v Paragvaju velja epidemiološko opozorilo za virus denge zaradi velikega števila primerov v državi in stalnega kroženja virusa v regiji. Lokalne oblasti so razglasile zdravstveni alarm zaradi številnih potrjenih primerov virusa čikungunja. Paragvaj je tudi območje s tveganjem za prenos virusa zika.

  Vse tri virusne bolezni se širijo s pikom okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo zaščito pred piki komarjev z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami. Za prenos bolezni so še posebej izpostavljena mesta, kjer dežuje in prihaja do poplav, kar vodi do povečanja števila komarjev.

  Obstaja tveganje za malarijo, hepatitis in rumeno mrzlico.

  Zasebne bolnišnice v Paragvaju so dobre.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Homoseksualnost je dovoljena, a se ne sme prikazovati v javnosti (vključno s poljubljanjem itd.). Istospolni pari lahko živijo skupaj.

  Starost za privolitev v spolne odnose je lahko v določenih regijah Paragvaja nekaj let višja od predpisov, ki veljajo v Evropi (nad 18 let).

  Trgovanje in posedovanje drog je nezakonito in kaznovano z zaporno kaznijo. Razmere v zaporih so zelo skromne. Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Če ste v državi kot turist lahko uporabljate vozniško dovoljenje RS ali mednarodno vozniško dovoljenje. Med vožnjo morate imeti s seboj vozniško dovoljenje, potni list in vstopni žig v njem. Če avto najemate, svetujemo, da sklenete ustrezno zavarovanje.

  Prometni standardi so slabi, pogoste so prometne nesreče, zlasti z udeležbo motornih koles. Motoristi vozijo brez zaščitnih čelad in ponoči nekatera vozila nimajo prižganih luči.

  Manjše in podeželske ceste niso asfaltirane in pogosto postanejo neprehodne v deževnem obdobju, glavne asfaltirane ceste (vključno v Asunciónu) pa so med močnim dežjem lahko poplavljene. Na vseh cestah, tudi v Asuncionu, preti nevarnost zaradi poškodb cestišča. Svetujemo, da se izogibate vožnji po podeželskih cestah ponoči, kar je lahko še posebej nevarno. Prometna signalizacija se pogosto ne upošteva ali pa je pomanjkljiva ter zmede tudi lokalne voznike.

  Mnogi taksiji in večina avtobusnih podjetij ne izpolnjujejo evropskih standardov in pogosto nimajo delujočih varnostnih pasov.

  Uporabljajte le uradne taksije, ki jih pokličete telefonu ali z aplikacijami. Taksiji, ki jih ustavite na ulici, so lahko lažni, poročali so tudi o možnostih ugrabitev ali tatvin.

 • Denar

  Denar: valuta Guaraní

  Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in se izogibajte uličnim bankomatom. Svetujemo uporabo bankomatov nameščenih znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

  Ne menjujte denarja na ulici ali ob prihodu na letališče, kjer ponujajo privlačne menjalne tečaje. Pogosti so ponarejeni bankovci. Prosite predstavnike hotela ali uradnega turističnega vodnika za informacijo o menjavi denarja.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Obilne padavine in poplave poleti lahko prizadenejo številna območja, vključno z nekaterimi območji Asuncióna in okolice.

  Poleti je v državi izredno vroče.

 • Priporočila

  Na glavnih rekah so na voljo izleti z ladjami, vendar veliko plovil ne izpolnjuje evropskih zdravstvenih in varnostnih standardov. Pri kopanju v rekah bodite previdni na močne rečne tokove. Izogibajte se kopanju v reki Paraguay v okolici Asuncióna, saj je onesnažena.

  V Paragvaju je obvezno imeti pri sebi osebni identifikacijski dokument. Ob ogledih mest imejte s seboj fotokopijo svojega potnega lista (biometrične strani in strani z vstopnim žigom), originalni dokument pa hranite na varnem mestu (hotelski sef). Svetujemo, da imate dodatno kopijo potnega lista skenirano shranjeno na svoji e-pošti. Če ste najeli avto, imetje s seboj originalne dokumente.

  Na potovanje vzemite potovalni komplet prve pomoči, ki naj vsebuje tudi zdravila za pogoste potovalne bolezni.

 • Opombe

  Slovenski državljani za vstop v Paragvaj vizuma ne potrebujejo. Za turistične obiske Paragvaja mora biti vaš potni list veljaven za celotno predvideno obdobje bivanja v državi.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Paragvaj vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.