Skoči do osrednje vsebine

Nikaragva

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

V mnogih delih Nikaragve se od sredine aprila 2018 povečuje število uličnih nemirov in nasilje. Za umirjanje nasilja organi uporabljajo solzivec, slepe in celo prave naboje, kar je povzročilo resne poškodbe in do sedaj že več kot 200 mrtvih. Zaradi neredov in cestnih zapor so glavne ceste občasno neprehodne. Poročajo tudi o zapori državnih meja za motorna vozila. Zaradi nemirov je tudi gorivo v več mestih težko dobiti. Resni incidenti potekajo zlasti v mestu Masaya in njegovi okolici. Odkar so izbruhnili protesti, se je povečalo število kaznivih dejanj.

Razmere so nepredvidljive. Odsvetujemo potovanja ponoči.

Če se nahajate v Nikaragvi, se izogibajte vseh demonstracij,  četudi na izgled mirnih, saj zakonodaja v Nikaragvi ne dovoljuje vključevanja tujcev v lokalno politiki in tako  tujci, ki se pridružujejo demonstracijam ali sodelujejo v le teh, tvegajo zaporno kazen.

Če se trenutno nahajate v Nikaragvi, Ministrstvo za zunanje zadeve RS svetuje, da resno razmislite o odhodu iz te države.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Nikaragvo vizuma ne potrebujejo.

Gvatemala, Salvador, Honduras in Nikaragva tvorijo enotno območje, na katerem lahko slovenski državljani bivajo brez vizuma do 90 dni. Z vstopom v katerokoli izmed 4 zgoraj omenjenih držav, prične teči 90 dnevno obdobje.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo pozornost pri uporabi javnih prevoznih sredstev in taksijev, še posebno v bližini tržnic (Huembes, Oriental…) in avtobusnih postaj (Ticabus). Svetujemo, da ne pustite, da bi v taksi, ki ste ga najeli, vstopali neznani potniki, saj vas lahko ti oropajo.

Popotnikom svetujemo posebno pozornost:

  • na otokih Corn Island in na karibski obali (Bluefields, Puerto Cabezas) zaradi tatvin na plažah in v hotelih;
  • na orientalski tržnici v Managui zaradi prisotnosti številnih žeparjev;
  • v nočnih urah v mestnih četrtih San Judas in Memorial Sandino;
  • na plaži San Juan del Sur, kjer organizirane tolpe v večernih urah oropajo turiste ob izhodu iz nočnih barov in diskotek.

Popotnikom svetujemo, da:

  • ne potujejo v nočnih urah zaradi nevarnosti oboroženih razbojnikov;
  • so zelo pozorni na zelo obljudenih krajih v prestolnici, v oddaljenih vaseh in na samotnih cestah ali poteh;
  • skrbno nadzorujejo svojo pijačo v barih (predvsem v turističnih krajih) zaradi možnosti zastrupitve pijače z drogo (večinoma s skopolaminom ali GHB-jem).

V ruralnih področjih na severu Nikaragve potekajo obsežne operacije za odstranitev min. Popotnikom svetujemo pozornost pri potovanjih izven utrjenih cest in poti.

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo drogam. Zagrožene kazni za posedovanje nezakonitih drog (tudi manjših količin) so izredno visoke.

V Nikaragvi obstaja tveganje za okužbo s povzročitelji malarije povsod pod 1000 m n.m., razen v večjih mestnih kot sta Managua in Leon. Večje tveganje obstaja v predelih Chinandega, Jinotega, Nueva Segovia, Atlantico Norte, Atlantico Sur, in Rio San.

V deževnem obdobju se poveča število obolenj z virusom denga po vsej državi. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.