Skoči do osrednje vsebine

Nigerija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Obstaja tveganje terorističnih napadov, ugrabitev (tudi tujcev), oboroženih ropov in drugih oboroženih napadov

  • zvezno državo Borno, Yobe, Adamawa, Bauchi, Gombe, Kano, Okene, Kaduna, Jigawa, Katsina, Sokoto, Zamfara, Kebbi, Abia
  • obrežne predele zveznih držav Delta, Bayelsa, Rivers, Akwa Ibom in Cross River
  • mesto Warri
  • mesto Jos (zvezna država Plateau)
  • okrožja Riyom in Barkin Ladi (zvezna država Plateau)
  • regijo Okene (zvezna država Kogi)
  • ne-obrežne predele zveznih držav Delta, Bayelsa, Rivers in Akwa Ibom

V Nigeriji obstaja velika nevarnost ugrabitev tujcev in turistov. Do ugrabitev prihaja iz finančnih, političnih ali kriminalnih razlogov. V zadnjih sedmih letih je bilo v delti Nigra ugrabljeno več kot 230 tujcev. Stopnja ugrabitev in drugih oboroženih napadov na naftno infrastrukturo in tamkajšnje delavce je zelo visoka.

Na jugu države (tudi na relativno varnih področjih Lagosa) je visoka stopnja nasilnega pouličnega kriminala npr. napadi, ugrabitve, ugrabitve avtomobilov in oboroženi ropi. Svetujemo, da se čim bolj izogibate nočni vožnji z avtomobilom, tudi v Lagosu. Prav tako odsvetujemo nočne izhode v Lagosu in upoštevanje varnostnih priporočil domačinov. Odsvetujemo nošenje večjih količin gotovine in nakita.

Številni ropi in ugrabitve se odvijajo v državah Abia, Edo in Anambra, v slednji predvsem vzdolž hitre ceste Enugu-Awka-Onitsha. Popotnikom svetujemo previdnost ob vožnji izven mest. Svetujemo vožnjo v konvoju in izogibanje vožnji v nočnih urah.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Nigerijo.

Poleg vizuma potrebujete potni list, katerega veljavnost je najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

WHO je razglasila konec epidemije ebole v Nigeriji.

Posedovanje, uporaba ali trgovanje z drogami predstavlja hud prekršek, za katerega je zagrožena dolgotrajna zaporna kazen in visoka denarna kazen.

Zaradi številnega muslimanskega prebivalstva se je potrebno spodobno obnašati in oblačiti, še posebno v času Ramadana in pri obisku svetih krajev.

V Nigeriji obstajajo uradne in neuradne kontrolne točke za vozila. Nekatere kontrolne točke so namenjene varnostnim pregledom, na drugih točkah pa zahtevajo plačilo manjših denarnih zneskov. Svetujemo, da se pred vsako kontrolno točko ustavite.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.