Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja na naslednja področja v Nigru:

  • vse predele severno od mesta Abalak, vključno z regijo Aïr Massif;
  • provinco Agadez (vključno s cesto, ki povezuje Assamakato Agadez in mesto Agadez);
  • področja v provinci Tahoua  - mesto Tahoua in področja severno od tega mesta;
  • področja v provinci Tillabéri severno od mesta Niamey, vključno s cesto iz mesta Niamey do mesta Gao in cesto iz mesta Niamey do mesta Menaka.

Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v preostale dele države, vključno s prestolnico Niamey.

V Nigru obstaja visoka nevarnost terorizma. Zaradi posredovanja francoske vojske v Maliju, obstaja večja nevarnost povračilnih napadov s strani teroristov na tujce tudi v Nigru. Teroristični napadi in ugrabitve se lahko zgodijo kjer koli.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Niger.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvo Nigra v Bruslju

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo povečano pozornost pri vožnji izven mesta Niamey. Izven Niameya delujejo oboroženi banditi, ki izvajajo ugrabitve tujcev. Priporočljivo je potovanje v konvoju in v spremstvu krajevnega vodiča.

Zaradi velike revščine je stopnja kriminala, še posebno v prestolnici Niamey, visoka. Kraje, ropi in vlomi v stanovanja so zelo pogosti. Svetujemo, da dragocenosti, gotovino, mobilni telefon in dokumente shranite na varno mesto. Največ kraj se zgodi v okolici hotela Gaweye, nacionalnega muzeja in tržnice Petit Marché, zato odsvetujemo sprehajanje po teh področjih. Prav tako odsvetujemo pešačenje po mostu Kennedy. Zaradi slabe osvetljenosti ulic odsvetujemo sprehajanje v večernih urah.

Na obmejnih področjih (npr. Alžirija – Mali – Niger, Nigerija – Čad – Niger) so prisotni razbojništvo, tihotapstvo in druge oblike kriminalnih dejanj, zato je v te predele nevarno potovati, še posebno v večernih urah.

Napadi na turiste se odvijajo v kraju El Meki, to je med mestoma Agadez in Timia.

Napadi na tujce so še posebej pogosti v regijah Aïr in Ténéré. Svetujemo potovanje v konvoju vsaj dveh vozil in v spremstvu krajevnega vodiča ter pripadnika varnostnih sil. Na medkrajevnih avtobusih, ki vozijo na relacijah Tahoua - Agadez in Agadez - Arlit je prišlo do oboroženih ropov, v katerih je prišlo do smrtnih žrtev.

Če načrtujete potovanje po Nigru, vedite, da so krajevne oblasti zelo občutljive glede tujcev, ki potujejo iz mesta Tahoua v predele v vzhodnem in severnem delu Nigra. Obstaja nevarnost aretacije in izgona iz države le zaradi poizvedovanja glede možnosti potovanja v Agadez zaradi tamkajšnje varnostne situacije.

Zaradi delovanja razbojnikov odsvetujemo nočno vožnjo med mesti.

Spodaj so navedene ceste v severnem Nigru, ki so trajno zaprte za turiste, razen za tiste, ki imajo posebno dovoljenje:

  • Chirfa (Djado) - Djanet (Alžirija)
  • Achouloma (severni Djado) - Salvador Pass (Libija)
  • Adrar Bous (severni Aïr) - Djanet (Alžirija)
  • Adrar Bous (north Aïr) - In Azawa (Alžirija)
  • Agadez - Arlit / Iferouane
  • Agadez – Tahoua

Svetujemo, da za nasvet vedno vprašate pristojne krajevne organe in da izven mest in po puščavskih predelih potujete z zanesljivimi turističnimi agencijami, ki bodo pred potovanjem poskrbele za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj in načrt potovanja predale pristojnim krajevnim oblastem. Svetujemo, da imate pri potovanjih izven cest s seboj satelitski telefon. Pred potovanjem se je priporočljivo dobro pripraviti in poskrbeti za zadostno zalogo hrane in pitne vode.

Niger je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, verstev, navad in običajev.

Fotografiranje vojaških ali vladnih poslopij je prepovedano.

Za vstop v Niger je potrebno imeti potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici. Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.