Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v Niger. Zaradi državnega udara so vse (kopenske in zračne) meje v državi zaprte, uvedena je bila tudi policijska ura od 22.00 do 5.00 po lokalnem času.

Varnostne razmere ostajajo izredno nepredvidljive in kritične, možnost terorističnih napadov in ugrabitev ostaja zelo visoka.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Niger.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvo Nigra v Bruslju

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo povečano pozornost pri vožnji izven mesta Niamey. Izven Niameya delujejo oboroženi banditi, ki izvajajo ugrabitve tujcev. Priporočljivo je potovanje v konvoju in v spremstvu krajevnega vodiča.

Zaradi velike revščine je stopnja kriminala, še posebno v prestolnici Niamey, visoka. Kraje, ropi in vlomi v stanovanja so zelo pogosti. Svetujemo, da dragocenosti, gotovino, mobilni telefon in dokumente shranite na varno mesto. Največ kraj se zgodi v okolici hotela Gaweye, nacionalnega muzeja in tržnice Petit Marché, zato odsvetujemo sprehajanje po teh področjih. Prav tako odsvetujemo pešačenje po mostu Kennedy. Zaradi slabe osvetljenosti ulic odsvetujemo sprehajanje v večernih urah.

Na obmejnih področjih (npr. Alžirija – Mali – Niger, Nigerija – Čad – Niger) so prisotni razbojništvo, tihotapstvo in druge oblike kriminalnih dejanj, zato je v te predele nevarno potovati, še posebno v večernih urah.

Napadi na turiste se odvijajo v kraju El Meki, to je med mestoma Agadez in Timia.

Napadi na tujce so še posebej pogosti v regijah Aïr in Ténéré. Svetujemo potovanje v konvoju vsaj dveh vozil in v spremstvu krajevnega vodiča ter pripadnika varnostnih sil. Na medkrajevnih avtobusih, ki vozijo na relacijah Tahoua - Agadez in Agadez - Arlit je prišlo do oboroženih ropov, v katerih je prišlo do smrtnih žrtev.

Če načrtujete potovanje po Nigru, vedite, da so krajevne oblasti zelo občutljive glede tujcev, ki potujejo iz mesta Tahoua v predele v vzhodnem in severnem delu Nigra. Obstaja nevarnost aretacije in izgona iz države le zaradi poizvedovanja glede možnosti potovanja v Agadez zaradi tamkajšnje varnostne situacije.

Zaradi delovanja razbojnikov odsvetujemo nočno vožnjo med mesti.

Spodaj so navedene ceste v severnem Nigru, ki so trajno zaprte za turiste, razen za tiste, ki imajo posebno dovoljenje:

  • Chirfa (Djado) - Djanet (Alžirija)
  • Achouloma (severni Djado) - Salvador Pass (Libija)
  • Adrar Bous (severni Aïr) - Djanet (Alžirija)
  • Adrar Bous (north Aïr) - In Azawa (Alžirija)
  • Agadez - Arlit / Iferouane
  • Agadez – Tahoua

Svetujemo, da za nasvet vedno vprašate pristojne krajevne organe in da izven mest in po puščavskih predelih potujete z zanesljivimi turističnimi agencijami, ki bodo pred potovanjem poskrbele za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj in načrt potovanja predale pristojnim krajevnim oblastem. Svetujemo, da imate pri potovanjih izven cest s seboj satelitski telefon. Pred potovanjem se je priporočljivo dobro pripraviti in poskrbeti za zadostno zalogo hrane in pitne vode.

Niger je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, verstev, navad in običajev.

Fotografiranje vojaških ali vladnih poslopij je prepovedano.

Za vstop v Niger je potrebno imeti potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici. Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.