Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj v času COVID-19

(29.11.2021)

Informacije o potovanju in omejitvah zaradi COVID-19 na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve Nepala.

Pred potovanjem se o pogojih in omejitvah pozanimajte tudi pri letalskih prevoznikih, letališčih in hotelih.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Nepal potrebujejo vizum.

Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Nepala na Dunaju ali Konzulat Nepala v Ljubljani.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Nepal ostaja potresno ogroženo območje, možni so potresi, popotresni sunki, plazovi in poplave. Poplave so možne predvsem v monsunskem obdobju, ki traja od junija do septembra.

Planinarjenje in pohodništvo

Vremenske razmere se lahko zelo hitro spreminjajo, zato svetujemo spremljanje aktualnih podatkov o vremenskih razmerah.

Planinarjenje / pohodništvo (trekking) v Nepalu običajno poteka v zelo oddaljenih krajih. Pohodi običajno trajajo dlje kot je bilo prvotno načrtovano, zaradi česar lahko začne skrbeti vaše družinske člane in prijatelje. Ker je dosegljivost po telefonu (vključno s sprejemom mobilnega signala) in prek interneta zelo omejena, obstaja precejšnja verjetnost, da med samim pohodom dalj časa ne boste dosegljivi oz. ne boste mogli poklicati svojih bližnjih.

Pozimi (od novembra do januarja) imajo letala, ki letijo preko Nepala, še posebno v višjih gorskih področjih, običajno zamude. Razlog za to so slabi vremenski pogoji. Včasih se zgodi, da zaradi slabih vremenskih pogojev letala tudi teden dni ne letijo.

Svetujemo, da ste v rednih stikih s svojim turističnim operaterjem ali vodičem. V potovalnem načrtu je smiselno upoštevati tudi možnost čakanja na ugodnejše vremenske pogoje ali sestop z gore in izbiro alternativnega planinskega pohoda. Priporočamo, da svojo družino sproti obveščate o vašem potovanju in morebitnih spremembah. Za izstop iz Nepala morate imeti veljaven vizum v potnem listu. V kolikor je vizumu pretekla veljavnost vizuma, lahko pred odhodom iz države, njegovo veljavnost podaljšate na Uradu za imigracijo.

Svetujemo redno spremljanje informacij na spletni strani meteorološkega urada nepalske vlade.

Vsi pohodniki, vključno s tistimi, ki ne potujejo v okviru organizirane skupine, morajo imeti veljavno kartico sistema za upravljanje informacij o pohodnikih - TIMS(Trekkers’ Information Management System), ki jo je izdalo Nepalsko združenje pohodniških agencij - TAAN (Trekking Agency Association of Nepal), njene podružnične agencije ali Nepalski turistični urad. Sistem pomaga reševalcem locirati pohodnike v nujnih primerih. Kartice TIMS so na voljo pri pooblaščenih agencijah, ki ponujajo pohodniške aranžmaje, pri uradu TAAN v Katmanduju ali Pokari in pri nepalskem turističnem uradu. Pohodniki, ki potujejo v okviru organizirane skupine plačajo za kartico 10 USD, medtem ko samostojni pohodniki plačajo 20 USD po posamezni poti. Podrobnejše informacije so na spletni strani TAAN ali na spletni strani Naturally Nepal.

Nasveti za pohodnike:

  • Preverite, ali vaše potovalno in zdravstveno zavarovanje krije dogodke na nadmorskih višinah, na katerih naj bi planinarili. Svetujemo, da vaše zdravstveno zavarovanje krije stroške  gorskega reševanja (evakuacija s helikopterjem).
  • Na visokih nadmorskih višinah je možna višinska bolezen. Svetujemo, da se o simptomih te bolezni predhodno skrbno poučite.
  • Preverite, ali ste vi, vaš vodič ali potovalno podjetje prijavili vaš pohodniški podvig v sistemu za upravljanje informacij o pohodnikih - TIMS. Tujim pohodnikom ni dovoljen vstop v nacionalne parke brez veljavne izkaznice TIMS.
  • Odsvetujemo samostojno pohodništvo, saj je bilo kar nekaj primerov, v katerih so bili pohodniki brez spremstva napadeni, eden je pri tem nedavno umrl, nekaj jih še pogrešajo.
  • Samostojnim pohodnikom priporočamo, da si najamejo dobrega (uglednega) krajevnega vodiča, saj se je že zgodilo, da so nekateri krajani, ki so se izdajali za vodiče, pohodnike nato oropali. Preverite, ali se vi in vaš vodič ustrezno opremljeni ter imate sklenjeno ustrezno zavarovanje za potovanje. V nekaterih zelo oddaljenih krajih se lahko odločite za najem satelitskega telefona.
  • Preverite, ali vaši bližnji razpolagajo s kopijo vaše potovalnega načrta.
  • Ob vstopu v park / zaščitena področja prijavite svojo načrtovano pot.
  • Če se med potjo potovalni načrti spremenijo, o tem obvestite svoje bližnje.
  • Nikoli ne sestopajte s svoje načrtovane poti ne da bi o tem nekoga obvestili.

Ostalo

Politično stanje v Nepalu se hitro spreminja. Stavke, zborovanja in demonstracije so pogoste in se lahko sprevržejo v nasilje. Pri potovanju po Nepalu svetujemo previdnost ter izogibanje demonstracijam. Prav tako svetujemo, da ste v stalnem kontaktu s svojo turistično agencijo ali turističnim operaterjem.

Občasno lahko pride do prepovedi vožnje po dolini Katmanduja. Kadar je v veljavi prepoved Nepalska turistična organizacija in Nepalska turistična policija, v sodelovanju z Združenjem himalajskih reševalcev, izvajajo avtobusne prevoze med različnimi hoteli v Katmanduju  in krajevnimi ter mednarodnim letališčem.

Za vožnjo po Nepalu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Potovanje z avtobusi je zelo nevarno, saj so avtobusi velikokrat udeleženi v hudih prometnih nesrečah. Svetujemo izogibanje nočnim potovanjem z avtobusom. Za nekatere poti (npr. od Katmanduja do Pokhare) so na voljo turistični avtobusi.

V Nepalu delujejo številne domače letalske družbe. Pred potovanjem z letalom preverite vremensko napoved. Zaradi slabih vremenskih pogojev v gorah in hribovitih področjih je lahko manjša varnost letalskih letov, prav tako lahko prihaja do dolgotrajnih zamud.

Posedovanje in trgovanje z drogami je strogo kaznovano.

V Nepalu so vsa gorska reševanja plačljiva. Organizacija tovrstnega reševanja lahko traja nekaj časa, predvsem pa je reševanje odvisno od vremenskih razmer, saj helikopterji letijo le v dobrih vremenskih pogojih. Helikopter ne vzleti, če nima zagotovil, da bo reševanje plačano.

Pomembno je skrbno prebrati zavarovalno polico, saj vsa potovalna zavarovanja ne krijejo stroškov iskanja in evakuacije v gorah. Prav tako lahko zavarovanje krije le nesreče in ne velja za primer bolezni npr. višinske bolezni.

Če poznate referenčne podatke svoje zavarovalne police in s temi podatki seznanite tudi vašo potovalno agencijo, si s tem lahko zagotovite bistveno hitrejšo reševalno akcijo.

Prevoz s helikopterjem ni le cenovno zelo drag, pač pa je prevoz z gore v Katmandu opravljen le v izjemno urgentnih primerih (možganski edem, življenjska ogroženost).


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.