Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Nepal leži na zelo aktivnem potresnem področju. 3.11.2023 je državo prizadel močan potres, v katerem je po dosedanjih podatkih nepalskega ministrstva za notranje zadeve umrlo najmanj 157 ljudi, ranjenih naj bi bilo 375 oseb, tisoči so ostali brez domov, poškodovana je tudi lokalna infrastruktura. Potres stopnje 5,6 je imel epicenter v provinci Jajarkot, približno 400 km od prestolnice Kathmandu. Poleg omenjene province je potres prizadel tudi zahodni del province Rokum. Pomanjkanje ustrezne infrastrukture za odzivanje na nujne primere, opreme in zdravstvenih zmogljivosti, skupaj z gradbenimi predpisi, ki se ne izvajajo dosledno, lahko pomnoži obseg možne katastrofalne škode zaradi velikega potresa, zlasti v dolini Katmanduja. Nepal je nagnjen tudi k poplavam in zemeljskim plazovom. Zmožnosti vlade Nepala, da se odzove v primeru naravne nesreče, so zelo omejene.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Za treking v nekaterih oddaljenih območjih Nepala in v nacionalnih parkih so lahko potrebna dodatna dovoljenja ali pristojbine. Potniki naj se posvetujejo z izkušeno turistično agencijo ali si za več informacij ogledajo spletno stran nepalskega Urada za imigracije (https://www.immigration.gov.np/). Zavedajte se, da imajo območja z omejenim dostopom posebne zahteve za helikopterske reševalne lete, zaradi česar lahko pomoč zamuja tudi v primeru nujne medicinske pomoči.

 • Politična situacija

  Nepal je razmeroma varna država za potovanja. Čeprav stopnja kriminala v njej ni zelo visoka in je polna prijaznih ljudi, se njena največja nevarnost skriva v naravi, zato bodite pri raziskovanju te države zelo previdni. Demonstracije in stavke, ki so največkrat miroljubne, navadno potekajo v predvolilnih obdobjih in včasih lahko prerastejo v nasilje. Politični protesti so običajni in občasno pride do splošnih stavk. Med nemiri ne obiskujte vladnih in javnih ustanov. Ne udeležujte se javnih protestov, saj bi s tem kršili pogoje za pridobitev vizuma, lahko vas aretirajo in izženejo.

 • Kriminal

  Pogosto je žeparjenje in majhne tatvine ter napadi tatov na motornih kolesih. Primerno zavarujte osebne stvari, dokumente in denar, posebej na javnih mestih, kjer je gneča. Ne potujte sami; ženske so izpostavljene večjemu tveganju za napad. Popotniki so lahko žrtve oboroženih ropov in napadov, vključno s spolnimi napadi, ki so navadno povezani z alkoholom in/ali mamili. Nikoli ne sprejmite hrane, pijače, žvečilnih gumijev ali cigaret od neznancev. Ne puščajte hrane ali pijače brez nadzora.

  Nepalska turistična policija priporoča, da imate pri sebi fotokopijo potnega lista.
  Denar menjajte samo v bankah, hotelih in vladnih pooblaščenih menjalnicah.

  Goljufije na bankomatih so pogoste, zlasti v Katmanduju.

  Izogibajte se hoji po temi, prenašanju velikih vsot gotovine in nošenju dragega nakita.

  Kazniva dejanja lahko prijavite lokalni policiji s klicem na številko 100. Turistična policija je dosegljiva s klicem na številko 1144, uradniki govorijo angleško, a so prisotni le na turistično razvitih področjih.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Prisotne so bolezni prebavil, vključno s kolero. Higiena živil in sanitarna pravila pri ravnanju s hrano so v Nepalu redka, zato je treba sprejeti previdnostne ukrepe za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo z vodo in hrano. Popotniki naj se med monsunsko sezono izogibajo surovi, zeleni listnati zelenjavi. Malarija je prisotna v regiji Terai. Za daljša potovanja so priporočljiva cepljenja proti malariji, koleri, tifusu, paratifusu, otroški paralizi in tetanusu.

  TVEGANJA ZARADI NADMORSKE VIŠINE: Vsakdo, ne glede na starost, izkušnje ali stopnjo telesne pripravljenosti, mora biti previden pri pohodu na visoki nadmorski višini. Številne priljubljene pohodniške poti v Nepalu prečkajo prelaze, visoke kar 5400 m. Himalaje se smejo lotiti le izkušeni alpinisti. NE POHAJAJTE SAMI. Aklimatizacijo najbolje dosežemo tako, da razdaljo na visoki nadmorski višini premagujemo počasi in ne hitimo. Brez aklimatizacije lahko pohodniki vseh starosti, izkušenj in telesne pripravljenosti doživijo akutno gorsko bolezen (AMS), ki je lahko smrtonosna. Za posebna priporočila se posvetujte s svojim zdravnikom ali zdravstvenimi delavci v Katmanduju. Močno priporočamo dodatno potovalno zavarovanje, ki krije tudi medicinsko evakuacijo.

  EVAKUACIJA S HELIKOPTERJEM: pred obiskom Nepala pridobite zavarovanje za nujno medicinsko evakuacijo. Mnogi tujci zahtevajo ali zahtevajo evakuacijo s helikopterjem iz razgibanega gorskega terena Nepala. Večina lokalnih delavcev v turizmu na pohodniških poteh vas lahko poveže s ponudnikom storitev evakuacije s helikopterjem. Helikopterska podjetja bodo za pomoč na splošno zahtevala bodisi posebno zavarovanje za evakuacijo, predhodno odobritev vašega zdravstvenega zavarovanja ali plačilo vnaprej s kreditno kartico. Nosite ustrezno zavarovanje in potujte s podatki o kreditni kartici. Če pričakujete, da bo zdravstveno zavarovanje plačevalo velike račune brez predhodne odobritve, upoštevajte, da bo ponudnik storitev morda hotel zadržati vaš potni list, dokler ne prejme plačila.
  Na ulicah Katmanduja in v priljubljenih turističnih krajih so pogoste potepuške živali, ki so lahko okužene s steklino.

  Zdravje: Sezonski izbruhi vročice Denge v jugovzhodnih delih države.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vožnja v Nepalu s kakršno koli količino alkohola v krvi lahko privede do aretacije. V Nepalu so na voljo različne prepovedane droge. Nakup, posedovanje ali uživanje prepovedanih drog, vključno z marihuano in hašišem, lahko privede do visokih denarnih in zapornih kazni.

  Carinski organi izvajajo stroge predpise glede uvoza (tudi začasnega) in izvoza določenih predmetov. Ne posedujte dragocenih kovin, predmetov arheološkega ali verskega pomena, divjih živali ali sorodnih predmetov, mamil ali orožja in streliva. Pozanimajte se o pravilih uvoza in izvoza komunikacijske opreme in drugih predmetov in aparatur, ki bi lahko veljali za občutljive. Upravljanje brezpilotnih letal/dronov je po vsem Nepalu strogo nadzorovano, oblasti zahtevajo posebno dovoljenje ministrstva za notranje zadeve in drugih pristojnih služb.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V Nepalu vozijo po levi strani ceste. Na splošno so ceste v Nepalu v slabem stanju in nimajo osnovnih varnostnih elementov, kar povzroča precejšnje število nesreč in smrtnih žrtev. Promet je slabo urejen in na večjih ulicah so pogosti zastoji. Število vozil na cestah narašča hitreje kot izboljšave infrastrukture. Številni vozniki nimajo niti ustreznega dovoljenja niti niso usposobljeni, vozila so slabo vzdrževana, javna vozila pa so pogosto preobremenjena.

  Nepalska zakonodaja zahteva, da ima za upravljanje vozila vsak voznik veljavno nepalsko vozniško dovoljenje. Kazni za neupoštevanje pravila so stroge. Izogibajte se nočnim potovanjem po cestah zunaj Katmandujske doline in zmanjšajte nočna potovanja znotraj Katmanduja zaradi nezadostne ulične razsvetljave in nevarnih razmer na cestah. Število smrti zaradi motorističnih nesreč je v zadnjih letih dramatično naraslo. Izogibajte se vožnji z motorji, zlasti na avtocestah in vedno nosite čelado.

  Avtobusi na dolge razdalje pogosto vozijo nepremišljeno in avtobusne nesreče z več smrtnimi žrtvami niso neobičajne. Potovanje po strehah avtobusov je kaznivo in nevarno, saj električni in drugi komunikacijski kabli pod napetostjo, marsikje visijo nizko.

  Taksiji so varnejša in priročnejša alternativa avtobusom. Skoraj vsi taksisti v Nepalu vztrajajo, da se o ceni potovanja pogajajo vnaprej, tudi če ima taksi vgrajen števec. Poleg tega taksisti prirejajo števce, da bi zaračunali višje cene od običajnih. Pločniki na številnih območjih ne obstajajo in vozniki na splošno ne prepustijo prednosti pešcem. Pešci predstavljajo precejšen delež smrtnih žrtev v prometu v Nepalu.

  Domača letalska varnost je zaskrbljujoča. V zadnjih letih je bilo v Nepalu na notranjih progah več letalskih nesreč s smrtnim izidom. Nepalska gorska letališča, vključno z Luklo in Jomsomom, so znana kot nevarna zaradi zahtevnega vremena in terena. Zaradi slabe varnosti v letalstvu v Nepalu je Evropska unija od leta 2013 vsem nepalskim letalskim prevoznikom prepovedala letenje v ali znotraj držav EU. Čeprav so nepalski domači leti zavarovani, so plačila družinam žrtev letalske nesreče minimalna. Potniki na lokalnih destinacijah naj razmislijo o dodatnem zavarovanju, ki bo krilo lete znotraj Nepala.

 • Denar

  Denar: nepalska rupija

  OMEJITVE PRI VSTOPU IN IZSTOPU IZ DRŽAVE:
  potrebno je prijaviti zneske nad 5000 ameriških dolarjev v gotovini; uvoz/izvoz čistega/surovega/neobdelanega zlata in srebra je strogo prepovedan; dovoljen je uvoz/izvoz obdelanega zlata/nakita do 50 gramov in obdelanega srebra/nakita do 100 gramov. Indijska valuta ne sme biti v apoenih bankovcev, višjih od 100 rupij.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Nepal leži na potresno zelo aktivnem območju, pogoste so tudi poplave in plazovi (snežni in zemeljski). S tveganjem v primeru naravne katastrofe je povezano predvsem pohodništvo. Obiskovalci morajo biti pozorni na možnost snežnih in zemeljskih plazov ter padajočega kamenja, tudi ko so poti čiste. Čeprav so ta tveganja obstajala že pred katastrofalnim potresom aprila 2015 in popotresnimi sunki, so potresi dodatno destabilizirali nekatera gorska območja in na nekaterih prizadetih območjih povzročili hude zemeljske plazove. Monsunsko deževje, ki se običajno začne junija in večinoma konča septembra, lahko destabilizira strma pobočja in gorska pobočja. Med monsunsko sezono poplave in zemeljski plazovi redno poškodujejo potovalno infrastrukturo in prekinejo telefonske/internet storitve, kar otežuje prizadevanja za iskanje pohodnikov in organizacijo zdravstvenih evakuacij. Skrbno se posvetujte s pohodniškimi agencijami o aktualnih informacijah za posamezno lokacijo in upoštevajte opozorila o morebitni nevarnosti. Svojcem ali prijateljem zagotovite podroben načrt poti pred trekingom in se prijavite na vseh policijskih kontrolnih točkah, kjer se preverjajo dovolilnice za treking. Pred odhodom iz Katmanduja lahko pohodniki pri Himalajskem reševalnem združenju (telefon: +977-1-444-0292/444-0293; https://www.himalayanrescue.org/) preverijo informacije o razmerah na poti in potencialnih nevarnostih potovanja po Himalaji. Močno priporočamo dodatno potovalno zavarovanje, ki krije tudi medicinsko evakuacijo.

 • Priporočila

  TREKING V NEPALU - ODSVETUJEMO SOLO TREKING! Popotniki naj se na pot ne odpravijo sami oz. ločeno od skupin. V zadnjih letih oblasti beležijo veliko primerov izginotij in resnih poškodb tujcev, ki so se na pohode odpravljali sami. Obstaja tudi nevarnost nasilnih napadov in ropov. Najvarnejša možnost za pohodnike je, da se pridružijo organizirani skupini in/ali uporabijo znano pohodniško podjetje, ki nudi izkušenega vodnika in nosače, ki komunicirajo v angleščini. Od 1. aprila 2023 oblasti zahtevajo, da tuji pohodniki najamejo lokalnega vodnika z licenco. Neupoštevanje te zahteve lahko povzroči precejšnje denarne kazni. Nepalska vlada je pooblastila Nepalsko združenje pohodniških agencij (TAAN; https://www.taan.org.np/) in Nepalsko turistično zvezo (NTB; https://ntb.gov.np/), da uvedeta sistem za tuje pohodnike, imenovan Trekkers’ Information Management System (TIMS). Prijavo trekinga se opravi tudi na spletni strani Imigracijskega urada (https://www.immigration.gov.np/). Tuji obiskovalci na pohodniških izletih v Nepalu, vključno s tistimi, ki niso z organiziranimi pohodniškimi skupinami, morajo prek pooblaščenih pohodniških agencij, registriranih pri vladi Nepala pridobiti veljavno kartico TIMS. V nujnih primerih ta sistem pomaga oblastem najti pohodnike.
  PRENOČIŠČA IN POTOVANJA: Med visoko sezono pohodništva, običajno spomladi in jeseni, lahko hotelskih sob zmanjka. Vnaprej rezervirajte hotelske sobe in načrtujte morebitne zamude letov. Zaradi slabega vremena se pogosto dogajajo odpovedi in zamude domačih letalskih letov, vključno v in iz Lukle (izhod na pohod na Everest Base Camp) in Jomsom. Zagotovite si dovolj časa, da ujamete odhodne mednarodne lete, ko načrtujete lokalne lete. Zavedajte se, da številni hoteli v Nepalu ne izpolnjujejo mednarodnih standardov požarne ali potresne varnosti.

 • Opombe

  Ob pogrešitvi potnega lista, morate krajo ali izgubo nemudoma prijaviti policiji v kraju, kjer ste ga pogrešili. Nepalska vlada zahteva policijsko poročilo, da lahko pridobite izstopno dovoljenje (vizum) za zapustitev države, če je pogrešani potni list vseboval vstopni nepalski vizum. Čeprav veleposlaništvo katerekoli EU države izda začasni potovalni dokument in s tem nadomesti ukradeni ali izgubljeni potni list, je Urad za priseljevanje odgovoren za odobritev izstopnega dovoljenja. Ta postopek običajno traja tri do štiri delovne dni, lahko pa tudi dlje. Kontakti: Urad za priseljevanje (Department of Immigration)
  Kalikastan, Dilibazar, Katmandu
  Telefon: +977-1- 4429659 / 4429660 / 4438862 / 4438868
  E-pošta: mail@nepalimmigration.gov.np
  Spletna stran: www.immigration.gov.np/
  Obiskovalci Nepala se lahko obrnejo na turistično policijo, če potrebujejo kakršno koli pomoč. Telefon: +977-14247041, 9851289444, 1144 (brezplačno, vroča linija)
  E-pošta: - policetourist@nepalpolice.gov.np
  Spletna stran: www.nepalpolice.gov.np

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Nepal potrebujejo vizum. Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Nepala na Dunaju ali Konzulat Nepala v Ljubljani.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.