Skoči do osrednje vsebine

Namibija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Namibijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Namibijo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. V potnem listu mora biti najmanj ena prazna stran za žige mejnih organov. Če potujete boste na potovanju obiskali tudi Republiko Južno Afriko, svetujemo, da imate v potnem listu tri prazne strani, saj se lahko zgodi, da bodo južnoafriški mejni organi zahtevali dve prazni strani v potnem listu.

Za vizum se lahko zaprosi na: 

Veleposlaništvo Republike Namibije

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Čeprav stopnja kriminala v Namibiji ni visoka, v zadnjem času prihaja do vse več primerov tatvin, v katerih so oškodovani turisti. Vse več je oboroženih napadov, ropov in tatvin, ki jih izvajajo oborožene tolpe in posamezniki.

Dostop na določena področja je pod posebnim režimom. Gre za področje »Diamond Restricted Area« ali »Speergebiet« na skrajnem jugozahodu države, in sicer med mesti Lüderitz in Oranjemund (vstop v mesto Lüderitz ni omejen), pa tudi za določene predele naravnih parkov, za katere je za vstop potrebno pridobiti predhodno dovoljenje.

Meja z Angolo je na več krajih označena s preprosto bodečo žico, na nekaterih krajih pa sploh ni označena. Prestop meje, tudi če le za nekaj metrov, se lahko kaznuje z denarno ali zaporno kaznijo, zato svetujemo pozornost.

Slovenski turisti za vožnjo po Namibiji potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.