Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo potovanja v obmejna področja s Tajsko, kjer prihaja do občasnih oboroženih incidentov – na tem območju se nahajajo tihotapci, uporniške skupine in begunci. Še posebej odsvetujemo potovanja v zvezno državo Shan in v zvezno državo Kayin.

Odsvetujemo vsa potovanja v zvezno državo Rakhine ob meji z Bangladešem, v kateri je nevarnost nasilnih spopadov.

Pozornost svetujemo pri potovanjih v območja, ki mejijo na zvezno državo Kachin in Kitajsko ter pri potovanjih v t.i. zlati trikotnik (področje na meji z Mjanmarjem, Laosom in Tajsko). Stanje na teh področjih je spremenljivo. Do občasnih lokalnih spopadov prihaja v zvezni državi Kachin in na skrajnem severu zvezne države Shan.

Vstop v Mjanmar

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Mjanmar.

Potni list mora imeti veljavnost še najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v državo. Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Mjanmara v Berlinu.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem ter odsvetujemo fotografiranje ali snemanje vojakov, policistov ali demonstracij.

Področja, ki jih je dovoljeno obiskati in tista, ki jih ni ter morebitne posebnosti za obiske, so na voljo na spletni strani Mjanmarskega Ministrstva za hotelirstvo in turizem (pod rubriko »Information«). Svetujemo, da pred odhodom za najnovejše informacije povprašate pri mjanmarskem veleposlaništvu.

Mjanmarska zakonodaja o uporabi in posedovanju drog je izredno stroga – kazni znašajo najmanj 15 let zapora, za najhujše prekrške je predvidena smrtna kazen.

Cestne povezave v Mjanmaru so redke in v precej slabem stanju, še posebej v deževnem obdobju. V notranjosti države so bencinske postaje dokaj redke.

Skladno z mjanmarsko zakonodajo je vsak voznik, udeležen v prometni nesreči s pešcem, avtomatsko spoznan za krivega. Prav zaradi tega svetujemo, da namesto lastne vožnje raje najamete avtomobil z voznikom.

Za vožnjo po Mjanmaru si je potrebno pridobiti mjanmarsko vozniško dovoljenje za obiskovalce, ki ga izda krajevna policijska postaja v Yangoonu ob predložitvi mednarodnega vozniškega dovoljenja.

Na bankomatih praviloma ni mogoče dvigovati denarja s tujimi karticami. Kreditne kartice in potovalne čeke lahko uporabite le v redkih primerih, zato svetujemo da s seboj vzamete zadostno vsoto ameriških dolarjev, ki ne smejo biti kakor koli poškodovani, prepognjeni ali popisani.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.