Skoči do osrednje vsebine

Mavretanija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v vzhodne in severne province Mavretanije - Tiris Zemmour, Adrar, Tagant in Hodh el Chargui –, saj obstaja velika nevarnost terorističnih napadov. Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v zahodne province Dakhlet-Nouadhibou in Inchiri, vključno s cesto iz luke Nouadhibou do mesta Nouakchott.

V ostale dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna.

Vstop v Mavretanijo

Slovenski državljani za vstop v Mavretanijo potrebujejo vizum.

Potni list mora biti veljaven najmanj tri mesece na dan vstopa v državo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Islamske Republike Mavretanije v Berlinu
Axel-Springer-Straße 54a/ Kommandantenstraße 80
10117 Berlin
Nemčija
T: +49 30 206 58 83
E: info@mauretanien-embassy.de

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V državi prihaja do občasnih demonstracij. Demonstracije so bile doslej večinoma mirne, nekajkrat pa so se končale z nasiljem med protestniki in policijo. Popotnikom svetujemo izogibanje političnim zborovanjem in demonstracijam ter upoštevanje priporočil o krajih, ki se jih je smiselno izogibati. Prav tako svetujemo upoštevanje navodil pripadnikov krajevnih varnostnih sil.

Stopnja terorističnih napadov je visoka tudi na krajih, kjer se zadržujejo tujci in turisti. V Mavretaniji (in v sosednjih državah) obstaja velika nevarnost ugrabitve. Ugrabitve izvaja »Al Kaida v deželah islamskega Magreba« sama ali preko kriminalnih združb. Do napadov prihaja v celotni regiji Sahel, vključno z Mavretanijo.

Stopnja kriminala je zmerna, vendar se zvišuje. Svetujemo izogibanje neosvetljenim in osamljenim plažam v večernih urah v Nouakchottu in v okrožju Le Cinquième, saj je tam v preteklosti prišlo do nasilnih incidentov.

Vstop v Mavretanijo iz Senegala je lahko dolgotrajno, uradniki na meji pa za prestop meje lahko zahtevajo plačilo.

Mavretanija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih zakonov, običajev in navad. Svetujemo zmerna oblačila. Prodaja in uživanje alkoholnih pijač ni zakonito (nekatere restavracije alkoholne pijače vseeno strežejo).

Homoseksualnost je v Mavretaniji protizakonita in zanjo so zagrožene kazni.

Za uporabo, posedovanje ali prodajo prepovedanih drog so zagrožene visoke kazni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.