Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

V kolikor se nahajate v državi, vam svetujemo, da jo zapustite.

Stanje v državi je nepredvidljivo, prav tako obstaja velika možnost povračilnih napadov terorističnih skupin. Odsvetujemo vsa potovanja potovanja po državi.

Obstaja nevarnost min. Teroristične skupine, ki delujejo v severnem in severovzhodnem delu Malija so položile zemeljske mine.

Potovanje po Maliju je lahko zelo težavno, potovalni pogoji po državi so zelo slabi.

V severnem delu Malija prihaja do oboroženega razbojništva, ugrabitev avtomobilov in ugrabitev ljudi. Razbojniki in tihotapci so še posebej dejavni na mejah Mali-Alžirija, Mali-Burkina Faso, Mali-Mavretanija in Mali-Niger in predstavljajo veliko nevarnost za popotnike, še posebno v nočnih urah.

Vstop v Mali

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Mali.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvo Malija v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Za preprečevanje okužbe z virusom Ebola se priporočajo splošni higienski ukrepi, ki tudi sicer veljajo za potovanja po svetu, kot so izogibanje neposrednim stikom z živimi ali mrtvimi divjimi živalmi, izogibanje uživanju mesa divjih živali, obvezno pranje in lupljenje sadja in zelenjave pred zaužitjem, zaščiteni spolni odnosi in redno umivanje rok. Predvsem pa je za preprečevanje okužbe z virusom Ebola pomembno izogibanje stikom z bolniki oziroma  stikom s krvjo ali telesnimi izločki bolnikov ali umrlih. Najbolj zanesljivo preprečimo okužbo z virusom Ebola tako, da se izognemo krajem, kjer poteka izbruh bolezni.

Ob vrnitvi domov moramo biti še 21 dni pozorni na morebitni pojav bolezenskih znakov. V primeru, da smo bili na potovanju v neposrednem stiku s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami živih ali mrtvih okuženih oseb ali živali, vključno z nezaščitenimi spolnimi odnosi z bolnikom (tudi če je že okreval), se čim prej  posvetujemo z zdravnikom. Zdravnika seznanimo, da smo bili na območju, kjer poteka izbruh EVB. V primeru pojava bolezenskih znakov pokličemo zdravnika, ki bo ukrepal v skladu z Navodili za obravnavo bolnikov s sumom na EVB. Pred odhodom v zdravstveno ustanovo obvestimo osebje, da se pred sprejemom ustrezno zaščiti.

Poleg navedenega se vsem, ki potujejo v tujino, zlasti pa v države, v katerih ne velja evropski pravni red in s katerimi niso sklenjeni meddržavni sporazumi o socialni varnosti (kamor sodijo tudi afriške države), v izogib nepotrebnim težavam pri dostopnosti do zdravstvenih storitev ter stroškom zdravljenja, svetuje sklenitev zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini. Ta zavarovanja skladno s splošnimi pogoji nudijo tudi vrsto praktičnih storitev, kot so npr. prevoz zavarovane osebe do zdravstvene ustanove v tujini ali po potrebi v domovino.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so prav tako obvezne. 


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.