Skoči do osrednje vsebine

Malezija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

V državi obstaja splošna nevarnost terorizma. Posamezni napadi so lahko izvedeni tudi na mestih, kjer se zadržujejo tujci, zato priporočamo previdnost.

Odsvetujemo vsa potovanja na vzhodno obalo Sabaha in na bližnje otoke (nasproti filipinskega polotoka Sulu). Na otokih v tej regiji so se v preteklosti dogajale vstaje filipinskih terorističnih skupin ali malezijskih kriminalnih združb.

V vzhodnem delu Malezije obstaja nevarnost ugrabitev. Svetujemo pozornost, v kolikor načrtujete obisk "turističnih" otokov in oddaljenih krajev v Sabahu (od Kudat do Tawau). Svetujemo, da pred potovanjem svoje potovanje prijavite krajevni policiji ali svojemu hotelu/turistični agenciji.

Vstop v Malezijo

Splošne informacije

Slovenski državljani vizuma za vstop ne potrebujejo. Po informacijah Veleposlaništva Malezije v Budimpešti brezvizumski režim velja za 90 dni.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Malezijo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Pri potovanju v državo še posebej opozarjamo na stroge kazni za posedovanje (tudi majhnih količin) drog, ki lahko vključujejo zaporno in celo smrtno kazen.

Malezija je multikulturna, vendar večinsko muslimanska država, zato svetujemo, da se držite lokalnih družbenih pravil.

Napadi piratov v jugovzhodnih azijskih vodah so pereč problem. Število napadov piratov na ladje v malezijskih vodah je precejšnje, še posebno v Malaški ožini in vodah med Sabahom in južnimi Filipini. Svetujemo pozornost.

Nekatere potniške ladje so potonile zaradi prevelikega števila potnikov ali ker so bile slabo vzdrževane. Svetujemo pazljivost pri potovanju s trajekti ali hitrimi čolni ter izogibanje potovanjem s plovili, ki so očitno prenatrpana ali slabo vzdrževana.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.