Skoči do osrednje vsebine

Malezija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Od 1.1.2024 je potrebno tri dni pred prihodom v Malezijo izpolniti " Malaysia Digital Arrival Card (MDAC)". Arrival Card mora biti izpolnjena preko spletne strani https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main. Za dodatne informacije obiščite spletno mesto za malezijsko priseljevanje https://www.imi.gov.my/index.php/en/home/


  Ob sumu na uživanje ali posest prepovedanih substanc, so potniki ob prihodu na Malezijo lahko podvrženi testu urina. Kazni za posest nedovoljenih substanc so izredno stroge in vključujejo dolgotrajne zaporne ali celo smrtno kazen.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  V regiji vzhodnega Sabaha, vključno z otoki in priljubljenimi potapljaškimi in turističnimi kraji obstaja riziko ugrabitve.

 • Kriminal

  Nasilni zločini nad tujci niso pogosti. Majhna kazniva dejanja, kot so žeparske tatvine, kraje torbic in incidenti pa so razširjeni, zlasti v turističnih območjih in na letališču. Tatovi na motornih kolesih pešcem pogosto odvzamejo torbe in druge dragocenosti, kar pogosto povzroči poškodbe. Pogoste tarče so ženske, ki hodijo same ali z otroki.

  Obstajajo poročila o popotnikih, ki so naleteli na resne težave, potem ko so se odzvali na oglase za prostovoljno delo pri nekaterih pustolovskih ali okolijskih organizacijah. Če vas zanima opravljanje prostovoljnega dela v tujini, izvedite natančno raziskavo, preden se zavežete.

  Piratski napadi in oboroženi ropi na ladje se dogajajo v Maleziji in njeni okolici, zlasti v Malaški ožini in v vodah med Sabahom in južnimi Filipini.

 • Terorizem

  Obstaja možnost terorističnih napadov tudi na priljubljenih turističnih točkah. Spremljajte uradna opozorila in ravnajte v skladu z njimi.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Svetujemo, da si uredite ustrezno potovalno zavarovanje.

  Stroga pravila za uvoz zdravil na recept in brez recepta. Če nameravate prinesti zdravila, preverite, ali so v Maleziji dovoljena

  Pogoste so bolezni, ki se prenašajo z vodo, hrano, parazitske in druge nalezljive bolezni. Pijte samo prekuhano ali ustekleničeno vodo. Izogibajte se surovi ali premalo kuhani hrani.

  Dobra zdravstvena oskrba je na voljo le v večjih mestih. Kakovost oskrbe se po državi zelo razlikuje. Plačilo se pričakuje v času storitve in se lahko izvede v gotovini ali z uporabo kreditne kartice. Poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Malezija je multikulturna, večinsko muslimanska družba, zato svetujemo, da se držite lokalnih družbenih norm in pravil.

  V Maleziji so bili uvedeni nekateri vidiki šeriatskega (islamskega) prava. V nekaterih državah, kot sta Kelantan in Terengganu, lahko veljajo posebej strogi predpisi o alkoholu in javni spodobnosti.

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojenim prestopnikom grozi smrtna kazen. Posedovanje le 15 gramov nekaterih prepovedanih substanc bo obravnavano kot preprodaja.

  Imeti morate osebni dokument s fotografijo, na primer potni list.


  Zakoni Malezije prepovedujejo spolne odnose med osebami istega spola, tudi transspolne osebe so bile že aretirane.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Maleziji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Svetujemo previdnost na cesti.

  Cestne razmere in varnost v cestnem prometu se lahko po državi zelo razlikujejo. Znaki so v lokalnem jeziku. Na nekaterih oddaljenih območjih lahko primanjkuje zaščitnih ograj.

  Agresivne vozne navade motoristov, vključno z vožnjo med vozili, lahko predstavljajo tveganje za tuje voznike, ki morda tega niso vajeni.

  Promet poteka po levi strani. Varnostni pasovi so obvezni. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je prepovedana.

  Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola so stroge. Obsojeni kršitelji lahko pričakujejo denarno kazen ali zaporno kazen, lahko začasno odvzetje vozniškega dovoljenja. Običajno je, da na kraju samem prejmete globe za neupoštevanje prometnih predpisov.

 • Denar

  Denar: malezijski ringgit.

  Gotovino lahko zamenjate v malezijski ringgit na bankah in v menjalnicah.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Obstaja nevarnost naravnih nesreč, kot so poplave, zemeljski plazovi, potresi, vulkani in cunamiji. Upoštevajte nasvete lokalnih oblasti. Spremljajte medije.

Vstop v Malezijo

Slovenski državljani vizuma za vstop ne potrebujejo. Po informacijah Veleposlaništva Malezije v Budimpešti brezvizumski režim velja za 90 dni.

Od 1. januarja 2024 je potrebno tri dni pred prihodom v Malezijo preko spleta izpolniti Malaysia Digital Arrival Card (v angleščini). Za dodatne informacije obiščite spletno stran malezijskega notranjega ministrstva (v angleščini).

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Malezijo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.