Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v Malavi

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Malavi.

Veljavnost potnega lista mora biti šest mesecev na dan vstopa v državo.

Več informacij o vizumskem postopku lahko pridobite na: 

Veleposlaništvo Malavija v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po Malaviju poteka brez težav, vendar svetujemo pazljivost. Večina kraj se dogodi okoli glavnih avtobusnih postaj v mestih Lilongwe in Blantyre ter v pristaniščih. Odsvetujemo potovanje po mirnih področjih, še posebno, ko se zvečeri.

Zaradi morebitnih oboroženih napadov je priporočljiva pozornost v turističnih krajih kot so Nkhata Bay, Zomba, Senga Bay, Cape Maclear in Mzuzu. Pozornost svetujemo tudi na cestah ob meji z Mozambikom.

Na splošno je priporočljivo, da:

  • ne potujete izven naselij,
  • ste ponoči še posebej previdni v mestih Blantyre in Lilongwe,
  • ne kupujete neobdelane dragocene kamne,
  • da se izogibate posameznikom, ki se predstavljajo kot vodiči,
  • da ne sprejemate hrane in pijače od tujcev, saj lahko živila vsebujejo uspavala.

Gorski masiv Mulanje na jugu Malavija je zelo priljubljena turistična točka. To področje je nevarno zaradi hitro spreminjajočih se vremenskih pogojev. Svetujemo, da za vzpon na vrh Sapitwa najamete krajevnega vodiča.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena. Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.