Skoči do osrednje vsebine

Madagaskar

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Predsedniške volitve so potekale 16. novembra 2023. Še vedno je povečana verjetnost političnih demonstracij in protestov, zlasti v glavnem mestu Antananarivo. Varnostni ukrepi ob takih dogodkih vključujejo zapore cest in uporabo solzivca.

  Zaradi možnosti nasilja se izogibajte večjim zbiranjem in političnim demonstracijam, vključno s tistimi, ki potekajo v prestolnici Antananariv na območju okoli Trga neodvisnosti (»La Place du 13 mai«) in mestne hiše. Spremljajte lokalne novice in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

 • Kriminal

  Kraje, ropi in poulični kriminal so pogosti ne le v mestih, pač pa tudi v naravnih rezervatih in na plažah. Prav tako svetujemo, da plaž ne obiskujete sami. Aprila 2012 sta bila na plaži Batterie v kraju Tulear ubita dva francoska turista.

  Kraja avtomobilov, ugrabitve avtomobilov in kraje iz avtomobilov so pogoste. Kriminalne skupine napadajo taksije, ki potujejo v konvojih po državni avtocesti v bližini glavnega mesta.

  Ropi so pogosti na glavnih avtocestah, še posebno v nočnih urah. Svetujemo vožnjo v konvoju, kadar je to mogoče, in izogibanje vožnji zunaj mest v nočnih urah.

  Pojavljajo se tudi primeri ugrabitev.

  Če načrtujete obisk nacionalnega parka, se pred tem za nasvet obrnite na turističnega operaterja. V preteklosti je v nekaterih nacionalnih parkih prihajalo do oboroženih ropov.

  Torbe in prtljago imejte vedno pod nadzorom. Velike količine denarja in dragocenih predmetov, vključno z nakitom, fotoaparati, računalniki in telefoni, ne nosite na vidnih mestih, ko hodite po ulicah. Če je le mogoče, uporabite hotelski sef, da shranite te predmete. Izogibajte se hoji po mestnih središčih po temi in bodite ves čas pozorni. Tujci so najprimernejša tarča žeparjev in roparjev. Ko potujete po mestu, morate biti previdni.

  Če ste napadeni, se ne upirajte. Ostanite mirni in razmislite o predaji majhne vsote denarja. Prijavite dogodek policiji in vzemite kopijo policijskega poročila.

 • Terorizem

  Čeprav na Madagaskarju ni nedavne zgodovine terorizma, terorističnih napadov ni mogoče izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  S seboj vzemite le zdravila, ki jih potrebujete in ne kupujte zdravil na ulici zaradi nevarnosti ponarejanja. Prisotne so bolezni, ki se prenašajo s piki komarjev, in sicer malarija (potrebna zaščita z antimalariki – tabletami), chikingunya in mrzlica denga, Svetujemo dobro in učinkovito zaščito proti komarjem (repelent z več kot 30% DEET).

  Pojavlja se vse več primerov ošpic. Izbruhi kuge so po navadi sezonski in se pojavljajo predvsem v deževnem obdobju, pri čemer se letno zabeleži približno 500 primerov. Izogibajte se stikom z bolnimi ljudmi in živimi ali mrtvimi glodavci ter pred ugrizi bolh in se zaščitite z repelenti. Za zaščito pred okužbo s HIV in drugimi spolno prenosljivi boleznimi je priporočljivo upoštevati vse običajne previdnostne ukrepe, izogibajte se uporabi umazanih ali že uporabljenih ostrih predmetov in izogibajte se tveganemu vedenju. Zabeležene so bile visoke stopnje sifilisa.

  Pijte ali uporabljajte samo prekuhano ali ustekleničeno vodo in se izogibajte ledu v pijačah.

  Čeprav so v Antananarivu javne in zasebne bolnišnice, lahko opravljajo le rutinske operacije. Zdravstvene storitve ne dosegajo evropskih standardov. Zahtevnejše operacije se lahko opravijo bližnjem na Mauritiusu, Južni Afriki ali na La Reunionu.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  V mnogih delih Madagaskarja vidike vsakdanjega življenja urejajo tabuji, znani kot "fady". Ti se razlikujejo od ene regije do druge. Fady lahko obsega vse od prepovedane hrane do omejitev glede oblačenja. Dostop do nekaterih območij, je lahko zaradi fady, prepovedan za tujce. Če nameravate obiskati oddaljena območja, poiščite lokalne nasvete ali pri svojem organizatorju potovanja in spoštujte lokalne običaje, da se izognete užaljenosti.

  Če načrtujete daljše bivanje v vasi, izrazite svoje spoštovanje vodji Fokontany (upravna enota), glavarju vasi ali " Ray aman-dreny" (modrec).

  Zaradi naključnih policijskih kontrol imejte potni list ves čas pri sebi. Fotokopijo potnega lista, vizuma in podatkov o zavarovanju vedno hranite nekje na varnem.

  Tihotapljenje drog je hudo kaznivo dejanje. Kazni so lahko zelo stroge.

  Čeprav homoseksualnost ni prepovedana z zakonom, je odnos javnosti manj strpen in javno izkazovanje naklonjenosti lahko pritegne negativno pozornost.

  Plačevanje za spolne odnose se kaznuje z zaporno kaznijo od 5 do 10 let in/ali denarno kaznijo od 1500 do 7000 evrov. Kampanja proti spolni zlorabi mladoletnih otrok (mlajših od 18 let) se strogo izvaja, zlasti glede tujih turistov. Osebne izkaznice žensk so pogosto ponarejene.

  Uvoz in izvoz živil (tudi sadja), zaščitenih rastlin in živalskih proizvodov brez predhodnega dovoljenja je nezakonit. Izvoz zaščitenih rastlin (zlasti palisandre) ter živali in živalskih proizvodov je nezakonit.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski turisti za vožnjo po Madagaskarju potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Pri najemu avtomobilov izbirajte uradne ali priznane agencije in pred odhodom vedno preverite stanje pnevmatik. Posebno previdnost svetujemo pri uporabi dvokolesnih vozil, še zlasti uporabo čelade, saj so nesreče pogoste in hude, kjer so udeleženi motorji, skuterji ali kolesa.

  Razmere na cestah so zelo različne. Po večini glavnih cest zunaj Antananariva poteka gost tovorni promet. Ceste imajo strme naklone, ter ostre ovinke. Vozite zelo previdno, še posebej na mostovih.

  V deževnem obdobju je veliko stranskih cest neprevoznih (razen za vozila s štirikolesnim pogonom), mostove pa pogosto odnese. Pogoste so smrtne žrtve na cestah, v katere so vpleteni taksiji. Če imate pomisleke glede varnosti vozila ali sposobnosti voznika, uporabite alternativni prevoz.

  Zaradi nevarnosti napada piratov so še posebej v nevarnosti jadrnice, zato v Adenskem zalivu, Arabskem morju in v delu Indijskega oceana odsvetujemo potovanja z jadrnico ali potovalnim čolnom v oddaljenosti več kot 12 navtičnih milj od obale.

 • Denar

  Valuta v Madagaskarju je madagaskarski ariary.

  Najbolj sprejeta tuja valuta je evro, vendar se USD in GBP zlahka zamenjajo. Denar lahko zamenjate v bankah ali dvignete na lokalnih bankomatih. Če uporabljate menjalnico denarja, nemudoma preštejte denar, da se prepričate, da vas niso ogoljufali. Obstaja več poročil o tovrstnih goljufijah v menjalnicah, ki delujejo na mednarodnem letališču Antananarivo.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona ciklonov na Madagaskarju običajno traja od novembra do aprila. Obalna območja so še posebej prizadeta, oddaljena območja po vsej državi pa lahko postanejo nedostopna, ter utrpijo škodo in onesnaženje zalog vode. Spremljajte lokalne in mednarodne vremenske napovedi.

 • Priporočila

  Svetujemo, da na Madagaskar potujete v okviru organizirane turistične skupine. V izogib glivičnim okužbam priporočamo, da vzdržujete strogo osebno higieno. Poleti se izogibajte rekreaciji in športu podnevi v času, ko je najbolj vroče. Ne kopajte se v sladki vodi zaradi potencialne okužbe s paraziti. Ne hodite bosi po pesku in vlažnih tleh. Ne približujte se in se ne dotikajte mrtvih živali, živali nasploh in njihovih iztrebkov. Ne približujte se potepuškim živalim ali psom zaradi ugriza in posledično stekline. Ne božajte živali, ki jih srečate. Izogibajte se rednemu uživanju svinjine zaradi verjetne vsebnosti ostankov antibiotikov in anaboličnih snovi.
  Redno si umivajte in razkužujte roke in ne uživajte surove ali premalo kuhane hrane.

Vstop na Madagaskar

Slovenski državljani za vstop na Madagaskar potrebujejo vizum, zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Madagaskarja v Parizu (v francoščini). Po informacijah veleposlaništva lahko vizum pridobijo tudi ob vstopu v državo. Svetujemo, da se za več informacij obrnete na veleposlaništvo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.