Skoči do osrednje vsebine

Liberija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna.

Čeprav je od državljanske vojne minilo že več let, je varnostno stanje v državi krhko. V obmejnih področjih države je še vedno okoli veliko beguncev iz Slonokoščene Obale, ki predstavljajo velik humanitarni zalogaj in potencialno varnostno grožnjo.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v Grand Cedeh in River Gee ter okrožja ob meji s Slonokoščeno Obalo, kjer po poročilih živijo oborožene skupine ljudi.

V glavnem mestu Monrovia je visoka stopnja kriminala, vključno z oboroženimi ropi. Večina kriminalnih dejanj so priložnostne tatvine, čeprav v mestu delujejo tudi oborožene tolpe. Liberijska policija ima omejeno sposobnost preprečevanja ali odkrivanja kriminala oziroma odzivanja v nujnih primerih. Število kriminalnih dejanj se bistveno poveča, ko se zvečeri, zato odsvetujemo sprehajanje po mestu v večernih urah. Večina pouličnih tatov je oborožena z noži in mačetami, nekateri pa tudi s strelnim orožjem. Po poročilih naj bi v mestu Monrovia prihajalo do napadov na tujce v predelih Mamba Point in Sinkor. Gre za predele, kjer živi glavnina tujcev. Kriminalci so dejavni tudi v drugih krajih, kjer se zbirajo tujci npr. v nočnih klubih in na plažah. Stopnja posilstev v državi je visoka, zato svetujemo previdnost.

Vstop v Liberijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Liberijo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:
Veleposlaništvo Liberije v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Po podatkih organizacije WHO v državi ni več prisotnega virusa Ebole.

Popotnikom kljub temu svetujemo, da upoštevajo splošne higienske ukrepe, ki tudi sicer veljajo za potovanja po svetu, kot so izogibanje neposrednim stikom z živimi ali mrtvimi divjimi živalmi, izogibanje uživanju mesa divjih živali, obvezno pranje in lupljenje sadja in zelenjave pred zaužitjem, zaščiteni spolni odnosi in redno umivanje rok.

Vsem, ki potujejo v tujino, zlasti pa v države, v katerih ne velja evropski pravni red in s katerimi niso sklenjeni meddržavni sporazumi o socialni varnosti (kamor sodijo tudi afriške države), v izogib nepotrebnim težavam pri dostopnosti do zdravstvenih storitev ter stroškom zdravljenja, svetujemo sklenitev zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini. Ta zavarovanja skladno s splošnimi pogoji nudijo tudi vrsto praktičnih storitev, kot so npr. prevoz zavarovane osebe do zdravstvene ustanove v tujini ali po potrebi v domovino.

Za vstop v Liberijo je potrebno imeti uradno potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici.

Malarija je precej razširjena v državi, zato svetujemo jemanje tablet proti malariji.

Podrobnejše informacije o obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Za uporabo, posedovanje in trgovanje z drogami so zagrožene visoke kazni. Razmere v zaporih so slabe.

Odsvetujemo vsa potovanja ponoči zunaj glavnega mesta Monrovia, razen do ali z mednarodnega letališča Roberts.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.