Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop na Kubo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kubo.

Za izdajo vizumov za državljane Republike Slovenije je pristojno Veleposlaništvo Republike Kube na Dunaju.

Vsem, ki na Kubo potujejo preko Združenih držav Amerike svetujemo, da se za informacije o pridobitvi vizuma pravočasno obrnejo na veleposlaništvo Kube. Neposredni leti iz ZDA so predmet restrikcij.

Izjeme: Vizum ni potrebna za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev (sporazum z dne 8.10.1996-Ur.l.RS št.11/97).

Mladoletna oseba ne more potovati na Kubo brez spremstva odrasle osebe. Če mladoletna oseba ne potuje v spremstvu starša ali zakonitega zastopnika, potrebuje pooblastilo staršev oziroma zakonitega zastopnika, ki je overjeno na kubanskem konzulatu.

Odrasla oseba, ki je vstopila z mladoletno osebo na Kubo, mora z njo tudi izstopiti iz Kube.

Če mladoletna oseba potuje le z enim staršem, ne potrebuje pooblastila drugega starša.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V primeru prometne nesreče, v kateri so smrtne žrtve ali poškodovane osebe, lahko policijska preiskava traja tudi več mesecev - v času preiskave običajno udeležencem nesreče ni dovoljeno zapustiti Kube. Za povzročitev nesreče s smrtnim izidom so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni.

Pred potovanjem svetujemo, da se za informacije o tem, kaj se sme uvoziti na Kubo in iz nje izvoziti,  obrnete na veleposlaništvo Kube na Dunaju.

Tujci, ki želijo vstopiti na Kubo, morajo imeti potovalno zavarovanje, ki krije morebitne stroške zdravstvenih storitev v času potovanja po Kubi. Potniki, ki na Kubo vstopijo brez potovalnega zavarovanja, lahko sklenejo zavarovanje za čas potovanja pri uradni kubanski zavarovalnici.

Mnogih zdravil na Kubi ni, zato svetujemo, da s seboj vzamete vsa zdravila na recept, ki jih redno jemljete. Da bi pri carinskem pregledu ob vstopu v državo imeli čim manj težav, svetujemo, da imate za omenjena zdravila s seboj zdravniško potrdilo, v katerem je med drugim razloženo, zakaj zdravila potrebujete.

V obdobju ciklonov (maj – november) obstaja možnost epidemije endemičnih bolezni, npr. hemoragične mrzlice denga. Cepiva proti hemoragični mrzlici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.