Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Na Kubi je trenutno močna gospodarska kriza, zaradi naraščajoče inflacije ter energetska kriza. Po nekaterih delih države prihaja do dolgotrajnih izpadov elektrike, prav tako poročajo o pomanjkanju hrane, goriva in zdravil. Prihaja do protestov in demonstracij.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Družbene in politične razmere so napete.

  Na Kubi vlada ena stranka z visoko stopnjo družbenega nadzora. Opozicijske stranke niso dovoljene. Za kubanske državljane veljajo omejitve glede svobode govora, združevanja in zbiranja. Vse politične demonstracije, ki jih vlada ne odobri, lahko nasilno razpusti.

  Gospodarska kriza povzroča ozka grla pri oskrbi z gorivom in elektriko. Večurnih, včasih tudi večdnevnih izpadov električne energije ni mogoče izključiti. Poleg tega še vedno primanjkuje dobrin za vsakodnevno uporabo, zdravil in medicinskega materiala.

  Telefonske in internetne povezave se lahko začasno prekinejo. Predvsem internetna povezava morda ne bo na voljo dalj časa.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je razmeroma nizka, vendar se zaradi težke ekonomske situacije stanje poslabšuje.

  Žeparjenje in tatvine so v porastu. Svoje dokumente in dragocenosti hranite na varnem.

  Bodite pozorni na žeparje in tatove torbic:

  - na ulicah stare Havane ali na drugih območjih z veliko ljudmi
  - na javnih prevoznih sredstvih
  - v nočnih klubih

  Prav tako bodite pozorni v svojih nastanitvenih prostorih, zlasti v zasebnih hišah za goste ("casa particulares"), zaradi potencialnih tatvin..

 • Terorizem

  Na Kubi ni nedavne zgodovine terorističnih napadov. Vendar le-teh ni možno izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Za klic v sili pokličite 104.

  V državi obstaja tveganje okužbe z virusom Zika, čikungunjo in mrzlico denga. Prisotna je tudi kolera in možnost okužbe s HIV.

  Obstaja hudo pomanjkanje osnovnih zdravil in medicinskega materiala v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. V višje cenovnih hotelih je tudi zdravstvena služba in lekarna, vendar so lekarne tudi tam slabo založene. Svetujemo, da imate s seboj osnovna zdravila, kot so paracetamol in za blažitev težav kot so prebavne motnje, glavobol, bolečine v grlu, še zlasti če potujete v času sezonskih obolenj ter antibiotike.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Fotografiranje uniformiranih oseb, vojaških objektov in drugih podobnih objektov je nezakonito.

  Nesramno obnašanje do policistov in slabšalni komentarji o državi ali njenem predsedniku so kazniva dejanja.

  Sodelovanje tujih državljanov v političnih dejavnostih ni dovoljeno.

  Na Kubi velja ničelna toleranca, do vožnje pod vplivom alkohola.

  Tuji državljan, ki povzroči materialno ali fizično škodo domačinu, je lahko primoran ostati v državi, do zaključka postopka zoper njega.

  Za trgovanje, posedovanje in uživanje drog so zagrožene visoke denarne in zaporne kazni. Razmere v zaporih so slabe.

  Glede na vrsto in resnost kaznivega dejanja se lahko izreče smrtna kazen, na primer v primeru umora, trgovine z mamili ali pedofilije.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski turisti lahko na Kubi vozijo z mednarodnim vozniškim dovoljenjem.
  Standardi vožnje so spremenljivi. Številna vozila, vključno z javnim prevozom, so slabo vzdrževana. Ceste so slabo osvetljene in slabo označene. Izogibajte se vožnji ponoči, saj živali in neosvetljena vozila predstavljajo nevarnost.
  Če najamete moped ali motor, skrbno preverite stanje vozila. Vozniki in potniki morajo nositi zaščitno čelado.

 • Denar

  Valuta na Kubi je kubanski peso.
  Pred potovanjem pri svoji banki preverite, ali vaše debetne ali kreditne kartice delujejo na Kubi. Na bankomatih je pogosto hudo pomanjkanje kubanskih pesov, zato je dobro, da s seboj prinesete gotovino v evrih ali ameriških dolarjih. Svetujemo, da imate s seboj manjše evrske bankovce po 5, 10, 20 evrov. Zaradi varnosti priporočamo, da imate predplačniško kreditno kartico.

  Po bančni reformi vlada spodbuja podjetja in potrošnike k uporabi elektronskih plačil namesto gotovine. Državni hoteli in trgovine sprejemajo samo plačila z bančnimi karticami, zasebni hostli, restavracije in trgovine pa lahko zahtevajo gotovinsko plačilo v lokalni ali tuji valuti.

  Denar lahko zamenjate samo v menjalnicah Cadeca. Zamenjava denarja kjer koli drugje je nezakonita, tudi pri posameznikih, ki ponujajo storitve menjave. Če vas ujamejo pri nedovoljeni menjavi, vas lahko doleti denarna ali zaporna kazen.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona orkanov na Kubi traja od junija do novembra. Močno deževje pogosto povzroči hudourniške poplave in zemeljske plazove. Po orkanu lahko pride do motenj v oskrbi z elektriko in vodo. Prav tako so lahko prekinjeni komunikacijski kanali. V ekstremnih vremenskih razmerah lahko leti na in z Kube zamujajo ali so odpovedani. Spremljajte lokalne vremenske napovedi in upoštevajte navodila lokalnih oblasti v primeru orkana.

 • Priporočila

  Priporočljivo je, da nosite s seboj fotokopijo potnega lista, da dokažete svojo identiteto v primeru pregleda, in ga predložite samo za dvig gotovine iz banke. Priporočamo, da v največji možni meri pazite na osebne in potovalne dokumente, bančno kartico in del gotovine pustite v sefu v hotelu in da na poti ne nosite dragocenega nakita (zlatnino, drage ure itd.). Posebno pozornost je treba nameniti tudi bančnim karticam, saj se plačilo včasih izvede brez predhodne obveznosti vnosa PIN kode (razen na bankomatih), kar olajša goljufivo uporabo v primeru kraje.

  Svetujemo vam, da se zaščite pred komarji tako, da nosite ohlapna svetla oblačila, uporabljate močen repelent, priporočljivo je, da ima nastanitev zaščitene z mrežami proti komarjem, da uporabljate klimatsko napravo ter da odstranite potencialna mesta, kjer se zadržujejo komarji, kot so posode stoječe vode.

  Redno si umivajte in razkužujte roke, zlasti pred in po obroku in straniščih, jejte dovolj kuhano hrano, izogibajte se surovih ali premalo kuhanih živilskih proizvodov (ribe, meso, perutnina, mleko).Sadje in zelenjavo olupite ali temeljito operite. Izogibajte se surovi zelenjavi, školjkam, pogretim jedem in hladnim bifejem. Pijte ustekleničene pijače ali vodo.

Vstop na Kubo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kubo. Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev.

Vsem, ki na Kubo potujejo preko Združenih držav Amerike svetujemo, da se za informacije o pridobitvi vizuma pravočasno obrnejo na Veleposlaništvo Kube na Dunaju. Neposredni leti iz ZDA so predmet restrikcij.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Vstop mladoletnih oseb

Mladoletna oseba ne more potovati na Kubo brez spremstva odrasle osebe. Če mladoletna oseba ne potuje v spremstvu starša ali zakonitega zastopnika, potrebuje pooblastilo staršev oziroma zakonitega zastopnika, ki je overjeno na kubanskem konzulatu. Če mladoletna oseba potuje le z enim staršem, ne potrebuje pooblastila drugega starša.

Odrasla oseba, ki je vstopila z mladoletno osebo na Kubo, mora z njo tudi izstopiti iz Kube.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.