Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja v provinco Likouala zaradi velikega števila razseljenih ljudi.

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v regijo Pool, saj tam prihaja do občasnih napadov uporniških skupin. Za potovanje po cesti do regije Pool je potrebno pridobiti predhodno dovoljenje kongoleške vojske.

Vstop v Kongo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kongo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Konga v Rimu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Stopnja kriminala v Brazzavilu in Point Noire je nizka. Kljub temu svetujemo običajno previdnost. Stopnja kriminala je višja v ruralnih predelih države.

V Kongu so številne kontrolne točke za vozila, nekatere od teh so zelo slabo označene. Po poročilih naj bi na kontrolnih točkah pripadniki policije in vojske tujce ustavljali ter od njih zahtevali podkupnino.

Iz varnostnih razlogov (železniških nesreč) odsvetujemo potovanje z vlakom od Brazzavilla do Pointe Noire. Svetujemo, da med mestoma Brazzaville in Pointe Noire potujete z letalom.

Občasno prihaja do napadov (včasih oboroženih) na plovila, ki plujejo po reki Ubangi v regiji Likouala, kjer je Ubangi mejna reka med Kongom in Demokratično republiko Kongo.

V državi občasno izbruhne epidemija ebole. Odsvetujemo uživanje divjačine, saj je ta lahko okužena z ebolo.

Pri vstopu v državo je potrebno predložiti potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici. V kolikor tega nimate, vas bodo cepili (proti plačilu) ob vstopu v državo.

Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.