Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja v provinco Likouala zaradi velikega števila razseljenih ljudi.

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v regijo Pool, saj tam prihaja do občasnih napadov uporniških skupin. Za potovanje po cesti do regije Pool je potrebno pridobiti predhodno dovoljenje kongoleške vojske.

Vstop v Kongo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kongo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Konga v Rimu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Stopnja kriminala v Brazzavilu in Point Noire je nizka. Kljub temu svetujemo običajno previdnost. Stopnja kriminala je višja v ruralnih predelih države.

V Kongu so številne kontrolne točke za vozila, nekatere od teh so zelo slabo označene. Po poročilih naj bi na kontrolnih točkah pripadniki policije in vojske tujce ustavljali ter od njih zahtevali podkupnino.

Iz varnostnih razlogov (železniških nesreč) odsvetujemo potovanje z vlakom od Brazzavilla do Pointe Noire. Svetujemo, da med mestoma Brazzaville in Pointe Noire potujete z letalom.

Občasno prihaja do napadov (včasih oboroženih) na plovila, ki plujejo po reki Ubangi v regiji Likouala, kjer je Ubangi mejna reka med Kongom in Demokratično republiko Kongo.

V državi občasno izbruhne epidemija ebole. Odsvetujemo uživanje divjačine, saj je ta lahko okužena z ebolo.

Pri vstopu v državo je potrebno predložiti potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici. V kolikor tega nimate, vas bodo cepili (proti plačilu) ob vstopu v državo.

Tablete proti malariji so obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.