Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop na Komore

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Komore.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Komorov v Parizu
20, Rue Marbeau
75116 Pariz
T: +33 9 54 67 01 19

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Med potovanjem svetujemo, da:

  • na Komore pridete z letalom, saj ladje ne spoštujejo mednarodnih varnostnih pravil;
  • spoštujete krajevne običaje in navade (Komori so pretežno muslimanski). Odsvetujemo fotografiranje javnih zgradb (predvsem vojaških in policijskih).

Na otoku Grande Comore je vulkan Karthala še vedno aktiven in občasno izbruhne.

Za vožnjo po Komorih potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Evropska komisija je na črni seznam uvrstila vsa letala družbe Air Service Comores, razen enega (tip LET 410 UVP, reg. D6-CAM).

Piratstvo predstavlja resno grožnjo v Adenskem zalivu in v Indijskem oceanu. Do napadov piratov je prišlo tudi na oddaljenosti 1000 navtičnih milj od somalske obale. Najbolj ranljive so jadrnice, zato odsvetujemo jadranje po morju v oddaljenosti več kot 12 navtičnih milj od obale, in sicer v Adenskem zalivu, Arabskem morju in v delu Indijskega oceana.

Na otoke se lahko pripeljete tudi z ladjo, vendar svetujemo pozornost, predvsem pa, da ne vstopate na vidno prenapolnjene, tehnično pomanjkljivo opremljene ladje ali ladje, ki nimajo rešilnih jopičev. V preteklosti je že prišlo do nesreč prenapolnjenih trajektov.

Malarija in kolera sta pogosti bolezni na Komorih.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.