Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop na Komore

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Komore.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Komorov v Parizu
20, Rue Marbeau
75116 Pariz
T: +33 9 54 67 01 19

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Med potovanjem svetujemo, da:

  • na Komore pridete z letalom, saj ladje ne spoštujejo mednarodnih varnostnih pravil;
  • spoštujete krajevne običaje in navade (Komori so pretežno muslimanski). Odsvetujemo fotografiranje javnih zgradb (predvsem vojaških in policijskih).

Na otoku Grande Comore je vulkan Karthala še vedno aktiven in občasno izbruhne.

Za vožnjo po Komorih potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Evropska komisija je na črni seznam uvrstila vsa letala družbe Air Service Comores, razen enega (tip LET 410 UVP, reg. D6-CAM).

Piratstvo predstavlja resno grožnjo v Adenskem zalivu in v Indijskem oceanu. Do napadov piratov je prišlo tudi na oddaljenosti 1000 navtičnih milj od somalske obale. Najbolj ranljive so jadrnice, zato odsvetujemo jadranje po morju v oddaljenosti več kot 12 navtičnih milj od obale, in sicer v Adenskem zalivu, Arabskem morju in v delu Indijskega oceana.

Na otoke se lahko pripeljete tudi z ladjo, vendar svetujemo pozornost, predvsem pa, da ne vstopate na vidno prenapolnjene, tehnično pomanjkljivo opremljene ladje ali ladje, ki nimajo rešilnih jopičev. V preteklosti je že prišlo do nesreč prenapolnjenih trajektov.

Malarija in kolera sta pogosti bolezni na Komorih.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.