Skoči do osrednje vsebine

Južni Sudan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

V Jubi prihaja do večjega števila incidentov, streljanja in spopadov s številnimi smrtnimi žrtvami.

Odsvetujemo vsa potovanja v državo. Tistim, ki so v Južnem Sudanu, svetujemo, da državo čimprej na varen način zapustijo.

Vstop v Južni Sudan

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Južni Sudan. Vizum lahko pridobite na veleposlaništvu Južnega Sudana v Bruslju (v angleščini). Za vizum je potrebno zaprositi osebno na veleposlaništvu.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Varnostne razmere v Južnem Sudanu so spremenljive s pogostimi izbruhi nasilja in brezzakonjem, občasno prihaja do streljanja, varnostno stanje je napeto. Številni  prebivalci Južnega Sudana imajo ročno strelno orožje. Pogosta so nasilna kriminalna dejanja tako v naseljih kot na podeželju, vrstijo se tudi medplemenski spopadi in nasilje ter napadi oboroženih milic. Oborožene uporniške skupine izvajajo nasilje predvsem v zveznih državah Unity, Upper Nile in Jonglei.

Med Južnim Sudanom in Sudanom ostajajo številna nerešena vprašanja, iz katerih izhajajo politične napetosti in varnostni incidenti.

Priporočamo, da se pred potovanjem cepite proti rumeni mrzlici, saj je uradno potrjeno cepljenje proti rumeni mrzlici v knjižici cepljenj eden od pogojev za pridobitev vizuma.