Skoči do osrednje vsebine

Južni Sudan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

V Jubi prihaja do večjega števila incidentov, streljanja in spopadov s številnimi smrtnimi žrtvami.

Odsvetujemo vsa potovanja v državo. Tistim, ki so v Južnem Sudanu, svetujemo, da državo čimprej na varen način zapustijo.

Vstop v Južni Sudan

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Južni Sudan.

Vizum lahko pridobite na veleposlaništvu Južnega Sudana v Bruslju. Za vizum je potrebno zaprositi osebno na veleposlaništvu.

Veleposlaništvo Južnega Sudana

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Varnostne razmere v Južnem Sudanu so spremenljive s pogostimi izbruhi nasilja in brezzakonjem, občasno prihaja do streljanja, varnostno stanje je napeto. Številni  prebivalci Južnega Sudana imajo ročno strelno orožje. Pogosta so nasilna kriminalna dejanja tako v naseljih kot na podeželju, vrstijo se tudi medplemenski spopadi in nasilje ter napadi oboroženih milic. Oborožene uporniške skupine izvajajo nasilje predvsem v zveznih državah Unity, Upper Nile in Jonglei.

Med Južnim Sudanom in Sudanom ostajajo številna nerešena vprašanja, iz katerih izhajajo politične napetosti in varnostni incidenti.

Priporočamo, da se pred potovanjem cepite proti rumeni mrzlici, saj je uradno potrjeno cepljenje proti rumeni mrzlici v knjižici cepljenj eden od pogojev za pridobitev vizuma.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.