Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Zapustite državo: Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

  Stopnja terorističnih napadov je zelo visoka. Za tujce obstaja velika verjetnost ugrabitev s strani oboroženih kriminalnih skupin. Nevarnost predstavljajo tudi ostanki min in drugih neeksplodiranih eksplozivnih sredstev. Svetujemo, da skrbite za osebno varnost ter ste še posebej previdni pri potovanju izven urbanih območij.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  V večjih jemenskih mestih potekajo demonstracije in protesti proti oblastem. Zaradi političnih napetosti, velike možnosti novih izbruhov nasilja ter nepredvidljivih varnostnih razmer v danih okoliščinah svetujemo, da slovenski državljani državo čim prej zapustijo.

  Zračni napadi in boji na kopnem se nadaljujejo po vsej državi vse do danes. Velik del bojev je skoncentriran okoli vzpostavljenih frontnih črt, ki pa so hitro spremenljive. Obstaja velika nevarnost nasilnih spopadov v vseh delih Jemna.

  Nadaljnja poročila o samovoljnih aretacijah in prisilnih izginotjih vzbujajo skrb, saj so Hutiji izvedli val aretacij svojih nasprotnikov, na seznamu ugrabljenih pa so politiki, novinarji, akademiki in aktivisti. Politične in varnostne razmere ostajajo negotove in spremenljive.

 • Kriminal

  Orožje je na voljo. Incidenti morda niso zgolj kriminalne narave in so lahko povezani s terorizmom ali drugo negotovostjo. Plemenski spori glede zemlje so pogosti, tudi v večjih mestih, in lahko vključujejo uporabo orožja. Hutiji in druge milice, vpletene v konflikt, vodijo centre za izvensodno pridržanje. Bodite pozorni ves čas.

 • Terorizem

  Obstaja možnost terorističnih napadov. Najvišja stopnja ogroženosti je tam, kjer ima AQAP močne plemenske povezave in v bolj izoliranih provincah, kot sta Hadramawt in Shabwah.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Lokalni zakoni odražajo dejstvo, da je Jemen islamska država. Ves čas morate spoštovati lokalno tradicijo, običaje, zakone in vere ter se zavedati svojih dejanj, da zagotovite, da ne žalijo drugih kultur ali verskih prepričanj, zlasti med svetim mesecem ramazanom ali če nameravate obiskati verska območja.
  Ne pijte alkohola v javnosti in se oblačite skromno.

  Bodite previdni pri uporabi kamer v bližini vojaških ali verskih objektov. Ne fotografirajte ljudi brez njihove privolitve.

 • Denar

  Valuta je jemenski rial (YER).

  Gospodarstvo temelji predvsem na gotovini. Kreditne kartice sprejemajo samo v nekaterih večjih hotelih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Tropski ciklon Tej je zajel vzhodni del otoka Sokotra. Povzročil je minimalno škodo. Pričakuje se, da bo Tej dosegel kopno v južnem Jemnu, blizu mesta Al Wadi, v provinci Mahra, kot močan tropski ciklon okoli konca oktobra 2023.
  Nevihta bo verjetno prinesla čezmerne padavine in silovit veter. Lahko povzroči hudourniške poplave in zemeljske plazove ter lahko resno ovira naslednje bistvene storitve.

  Jemen leži v seizmičnem in vulkanskem območju.

Vstop v Jemen

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Jemen.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.