Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Mesta in četrti, v katerih je prisotnih veliko nasilja ter kriminalnih skupin in preprodajalcev drog:

  • v Kingstonu: četrti v središču mesta (Down Town), pa tudi August Town in River Town;
  • v Montego Bay: četrti Flankers, Norwood, Quarrie in Salt Spring, ki se nahaja znotraj turističnega območja;
  • Spanish town v celoti.

Vstop na Jamajko

Po informacijah Veleposlaništva Jamajke v Londonu, slovenski državljani za vstop na Jamajko ne potrebujejo vizuma. Brezvizni režim velja za 30 dni ob predpogoju, da ima potnik dokazilo o cepljenju proti otroški paralizi, ošpicam in rdečkam. Brezvizni režim velja tudi za imetnike slovenskih diplomatskih potnih listov (enostranska odločitev Jamajke z dne 27. 7. 2006).

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Na Jamajki je stopnja kriminala precej visoka. Beleži se porast oboroženih napadov na tuje turiste, ki se sprehajajo, tudi v predelih, ki so sicer mirni.

Popotnikom na splošno odsvetujemo uporabo javnih prevoznih sredstev, obiske javnih plaž (še posebno ponoči) in potovanja po revnejših ali nevarnejših predelih mest. Popotnikom svetujemo, da uporabljajo le taksije in minibuse, ki jih je odobrila jamajška turistična organizacija (Jamaica Tourist Board - JTB). Taksiji in minibusi, ki jih je odobrila JTB imajo modro nalepko JTB nalepljeno na oknu.

Popotnikom svetujemo, da uporabljajo zasebne plaže in da pred potovanjem na ne-turistična področja povprašajo za informacije in priporočila. Če želite v Kingstonu obiskati narodno galerijo ali umetniško tržnico, svetujemo, da to storite v okviru organizirane skupine.

Uživanje in prodaja nedovoljenih drog sta zakonsko prepovedani. Uživanje marihuane je zakonsko prepovedano in ta prepoved se še posebej striktno izvaja v primeru tujcev. Jamajška letališča so opremljena z zmogljivimi detektorji, ki lahko natančno odkrijejo nedovoljene snovi, ki ji imajo potniki.

Potniki morajo ob vstopu v državo imeti s seboj potrdilo o naslednjih cepljenjih: ošpice, otroška paraliza in rdečke. 


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.